Lehetséges hogy meghűlt a kisgalamb?
..jajj, írod a csirketápot...
Az enyém nem volt hajlandó enni belőle.
Ezzel szemben imádja a búzát, hántolt napraforgót, kendermagot különösen nagyon, a kölest. Ehy időben meg volt őrülve a fehérkenyér, fehérzsemle beléért. Mondják árthat neli de én nem tapasztaltam. Igaz nem sokat kapott ilyenből.
Jaj de kis baba!
Nagyon kevés legyen a tehéntúró benne, az a kálcium miatt kell csak. Nagyrészt griz meg kukoricadara fele-fele arányban. Én megkínáltam néha főtt répával, vagy reszelt almával, de ezekből is csak keveset. Desszert.
Ahogy egyre jobban tollasodni kezd, 3-4hetes korában, kaphat szépen lassan FŐTT búzát. Csak éppen 1 percig kell főzni, hogy felpuhuljon, és meg tudja emészteni. Bármi kérdésed van, írj üzenetet. Neveltem galambokat, de jópár éve.
A kis begye a szülők által megnedvesített, kicsit már myálkás, félig emésztett nyers magféléket tudja a legjobban lebontani. Nem azért emésztik meg félig a szülők, mert csak úgy tudná megemészteni, hanem a szülő csak a begyében tudja tárolni és szállítani és átadni a táplálékot, miközben már emésztődik.
Kicsi korában tőlem mindig nyers magot és őrleményt kapott búzadara formájában. így lett erős madár belőle. Ez már elég nagy madár ahhoz, hogy nyers búza szemeket kapjon egészben a csőrébe téve darabonként. Ezt én úgy csináltam.
Sőt, még apró pár napos korában is nyerset kapott.
Röptetni nem kell levinni. :)
Ő ott ahol van, úgyis majd egyre nagyobbakat röppen majd 4 hetes kora környékén. Előtte meg felesleges olyasmit erőltetni, amire még nem elég érett. Majd nagyobb röpképes korában a lehetőséget kell megadni neki, hogy későbbkirepülhessen és vissza jöhessen ha akar. gyakorolni viszont bent is tud.
Általában másfél hónapos korában leválik a szülőről (rólunk is, aki nebelte, miután párt talál) és keres kint magának.
Most júniusban az én galamb páromnak meghagytam egy valódi tojást (mű tojásra szoktam cserélni felesleges szaporulat elkerülésére), de mivel az előző kislány régóta betegeskedett /béldaganata volt/ és elpusztult.
Az új kislány galamnál meghagytam egyik valódi tojást az első fészekaljból és az a galamb most június 5.-én született meg, de valamiért nem akar elmenni innen. Ilyen még nem volt. Eddig mindegyik kicsi elment másfél hónapos kora környékén. Volt amelyik 1 hónaposan már vadul ment neki mindennek és kiengedtem, aztán már csak enni járt vissza egy ideig.
Az én most 11 éves fiú galambom is úgy maradt nálam, hogy szeptember 5.-e körül született és november közepén kimentünk vele az erkélyre, hadd nézzen körül. Akkor már nagyon mehetnéke volt. Feltámadt benne az ösztön.
oda röppent a korlátra és nem akart vissza jönni. Ilyen ,ég soha nem volt korábban. Közelebb léptem hozzá, de ő elröppent.
Minden nap vittem ki enni. Akkor már elég hűvös volt 2008 tél elején.
Kb. három napig hozzá se nyúlt a kirakott magokhoz, de a negyedik nap amikor felvettem valami melegebb holmit és kint vártam egyre reménytelenebbül a nyitott erkély ajtó mellett, egyszer csak oda röppent a korlátra és leugrott, beszaladt a szobába és ment be az ennivalós dobozához, a vizéhez...
Mintha mondta volna a viselkedésével,
"kint hideg van, nincs mit enni, éhes szomjas vagyok, maradok veled gazdi." :)
Azóta így élünk nagy nagy szeretetben.
Tudom, úgy hangzik mint egy mese, de ez így történt, csak nem mondts, hanem láttam a viselkedésén, mert a galambok gesztusokkal "mondják el" mutogatják meg, hogy mit szeretnének. Mi már jól megértjük egymást. :)
Amikor meglát, akkor elkezd kiabálni, hogy menjek "verekedni". Ez nálunk azt jelenti, hogy odamegyek hozzá és simogatom a nyakát, szárnyát, begyét, ő viszont összeharapdál közben a csőrével és jól elver a szárnyával. :)
Persze így könnyű engem kiporolni, mert hagyom magam, ő meg ezt imádja és rendszeresen ki is követeli magának a kakaskodós játékot. Fiú madár.
Itt az én 11 éves galambom. Az új asszony épp puszit kér tőle.
Itt meg már júniusban a büszke apa az aprócska új kislánnyal és a másik, a kicserélt műtojással.
Hello, köszönjük a válaszokat^^ A mai napon kapott pár szem kölest is. A hangom már felismeri, és rohan hogy vegyem fel, addig amíg nem teszem meg csipog utánna szépen megnyugszik. Lett elkerítve a szobában egy kis rész ahol mászkálhat kedve szerint, melegvizes palackot is raktunk be mellé amihez aranyosan odabújt. A szülei azóta se keresték, erre se jöttek. Már magabiztosan, ügyesen járkál, meg tud állni. Az esetleges névötleteket szívesen várjuk a kis fiókánkkal együtt^^
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!