Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Hogyan csökkenthetném a stresszt?

Hogyan csökkenthetném a stresszt?

Figyelt kérdés

Üdv!

Augusztusban költöztünk albérletbe három cicával. Az egyikük idősebb, 5 és fél éves perzsa. Költözés után pár héten belül teljesen alkalmazkodott a helyzethez, nem volt semmi gond, egészen múlt hétig, amikor is hosszabb időre mentünk haza, így jöttek velünk a cicák is. Semmi probléma nem volt, hiszen ezelőtt hosszabb ideig éltünk ott.

Azonban mióta visszajöttünk nyávog folyton, fel-alá járkál, ha éppen zárva van az ajtó, valamint kényszercselekvéseket is végez (túlzott mosakodás, galéria korlátján való fel-alá járkálás nyávogással, rövid időn belül többször keresi a helyét majd ugyanoda ugyanúgy visszakucorodik).

Mivel egészségügyileg rendben van (orvos látta), így a gyanú a stresszre terelődik, ami a fent említett cselekvésekben mutatkozik meg.

Külön időt szoktam rá fordítani, tartalmas foglalkozással, azonban estére mindig felerősödnek ezek a pótcselekvései (?).

Hogyan tudnék még segíteni rajta? Esetleg másnál is volt már hasonló?

A közeljövőben szintén hosszabb időre megyünk haza, és attól tartok az ismét felbolygathatja a lelki békéjét.

Az utazást jól tűri, egy hangja sem szokott lenni. Étvágya normális, semmilyen más téren nem viselkedik abnormálisan.

2015. nov. 30. 13:25
 1/5 anonim ***** válasza:

Esetleg egy ilyet kipróbálhatsz:

[link]

Nekem nincs vele tapasztalatom, de jókat írnak róla.

(Egyébként 5 és fél évesen messze nem idős a cica :-))

2015. nov. 30. 13:57
 2/5 anonim ***** válasza:

A macska elsősorban a helyhez ragaszkodik, nem az emberhez. Társas lény, és szereti a családot, de a hely biztonsága az első neki.

Úgy csökknetheted a stresszt, hogy többé nem viszed magaddal, hanem a lakásban hagyod és kérsz mellé felügyeletet. Az sem jó a stresszes macskánál, ha beadod állatmegőrzőbe. Az a legjobb - tapasztalat -, hogy megkérsz valakit, akit jól ismersz (munkatárs, osztálytárs, haver, barátnő stb.), hogy amíg nem vagytok otthon, vigyázzon a macskára. Mi így szoktuk, az én macskám max. két hétig van egyedül. Tíz éves elmúlt. Megviseli, egy napig kis hülye, folyton nyávog, ugráltat, de egy nap után megnyugszik.

Símogasd sokat, vegyél neki valami játékot (pl. pimponglabdát), és játssz vele sokat. Az segít megnyugtatni.

2015. nov. 30. 17:18
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Nem idős, idősebb :) A másik két macsek egy és másfél évesek.

Sajnos nem igazán megoldható, hogy itt hagyjuk őt/őket 2-3 napnál hosszabb időre, viszont mint említettem azóta kiemelten foglalkozom én és párom is vele azóta.

Az új játékot kipróbálom, illetve a linkelt spray-nek is utána járok!

Köszönöm az eddigi válaszokat :)

2015. nov. 30. 21:51
 4/5 anonim ***** válasza:
Szerintem is az lenne a legjobb,ha nem vinnétek magatokkal. Tényleg nem tudtok megkérni senkit 1-2napra?
2015. nov. 30. 22:12
 5/5 A kérdező kommentje:

A gond az, hogy nem egy-két napról van szó. A hétvégi hazaruccanásoktól természetesen megkíméljük őt/őket. Viszont az ünnepekre hazamegyünk kb. 2 hétre és a lakótárs sem marad, úgyhogy muszáj velünk jönniük.

Tegnap este kicsit szolidabban viselkedett már, este "csak" 3 órát kereste a helyét nyávogva, hiába nyugtattam, simogattam. De úgy tűnik kezd megnyugodni, mert ma már egyáltalán nem volt hisztis, bár még az este-éjszaka hátra van :)

2015. dec. 2. 17:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!