Kezdőoldal » Állatok » Macskák » Macskanevelés, SOS?

Macskanevelés, SOS?

Figyelt kérdés

A macskáim elérték az ingerküszöbömet. Vagy most szoknak le a reggelenkénti őrjítésemről vagy elajándékozom őket, mert már komoly vágyat érzek rá hogy jó alaposan elkalapáljam mindkettőt, állatot meg elvből nem bántok.

Fél éve van itt a kisebbik, a nagyobb 7 hónapja, mindkettőt mentettük, 10-~11 hónaposak. Fél éve nem tudunk átaludni egy éjszakát, eleinte azért, mert még nem tudták a szabályokat, később azért, mert szemét módon trükközni kezdtek.

Albérletben élünk, így nyilván nem kívánatos, hogy kaparják a bútorokat. Erről gyönyörűen le is szoktattam mindkettőt, ehhez éjszaka sokszor felpattantunk férjemmel, ha hallottuk a kárpit hangját... és most ezt használják ki.

Egész nap van előttük száraztáp, szeretik is, elnassolgatják, de kétszer kapnak konzervet is, reggel és este 7-kor. Általában hajnalban a kisebbik 4 és 5 között kattan egyet, és rájön, hogy ő most akar reggelizni. Kezdetben finoman próbált ébresztgetni, de egyikünk sem volt vevő az ötletre; vagy fordultunk egyet és leküldtük az ágyról, vagy ha nagyon nem hagyott békén, kitettük őket a szobából (díjazásul reggelig tartó vernyogást kapunk MINDEN EGYES ALKALOMMAL, hiába nem reagálunk rá).

Kicsinykéim rájöttek, hogy a szép szó nem használ: újabban arra pattanok fel, hogy tíz karommal végigmasszírozzák a fotelt, mindketten, egyszerre, majd ha felkeltem, néznek rám nagy szemekkel.

Erre válaszul általában kidobom őket (mégis mit tennék, legalább egyikük folytatja ám, míg nem kapja meg amit akar), ilyenkor a nagyobbik sorsába beletörődve szórakozik odakint, ámde a kisebb megáll az ajtóban, és vinnyog. Vinnyog reggel hétig. Megállás nélkül, egyre hangosabban és elnyújtva.

Ha nem tartanám állatkínzásnak, már kiműtettem volna a karmaikat... egyszerűen ez elviselhetetlen. Persze mostanában már a száműzetés is derogál nekik, félálomban végig kell kergetnem őket a szobán, partvissal kiűznöm őket az ágy alól, és csak utána tehetem ki őket.

Napközben a stiklijeiket leszámítva tüneményesek és szeretem is őket nagyon, de ez már kezd az egészségünkre menni. Mindkettőnknek stresszes tünetei vannak, hulla fáradtak és morcosak vagyunk.

Ha ez nem fejeződik be sürgősen, tényleg el fogom ajándékozni őket, az egészségünket fontosabbnak tartom (a gyerekvállalástól már így is elrettentettek minket)...

Valakinek lenne esetleg valami használható ötlete, hogyan nevelhetném meg őket? A víztől nem félnek, így spricni kizárva. Kiabálás, morgás, mit nekik... a büntetésből való kizárás nem működik. Kezdem feladni.

2015. márc. 16. 12:31
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Ó, van nekik kaparójuk, több is. Általában azt is használják, át lettek teljesen szoktatva... az ilyen jellegű fotelkaparás konkrétan figyelemfelkeltés részükről. Hál' Istennek így nem is látszik meg rajta, megkergetem őket, mielőtt belejönnének :D
2015. márc. 16. 14:24
 12/22 anonim ***** válasza:
Esetleg este egy kis galacsin dobálás? Kicsit lefáradnak tőle
2015. márc. 16. 15:22
 13/22 anonim ***** válasza:
33%
"(a gyerekvállalástól már így is elrettentettek minket)..." Na ezen jot mulattam! Ilyen értékrend?????
2015. márc. 16. 16:29
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Hat... Amit en tudok tanacsolni, vegyel ki par nap szabadsagot, mert nem biztos, hogy a macskakkal van a baj, hanem az ingerkuszoboddel...

Amugy, a viraglocsoloval valo spricceles az, ami jellemzoen hasznal, mert arrol tudjak, hogy nem jatek, szoval, mostlesznekmegnyuzvaesfelfalva. A spriceles nem azert hatekony mert viz, hanem mert az olyan, mint a fujas naluk.

2015. márc. 16. 16:39
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

A mi cicáink is hasonlóan hajcihőztek, illetve nekik az volt a hobbijuk, hogy az éjszaka közepén álljanak neki kergetőzni. Tényleg nagyon sokat segít, ha napközben lefárasztod őket. Ha reggel / ebéd után + este lefekvés előtt 2* fél órát mozgatod őket (papírgalacsin, egerentyű, stb..) akkor jól elfáradnak, és éjszaka aludni fognak. Illetve nekik egész más a bioritmusuk, ha nincs előttük kaja, akor jó eséllyel nyugisabbak, ezért mi mindent elvettünk előlük éjszakára, reggel fix időben kapnak egész napra elég száraztápot, + reggeli nedveset.

Ami nekünk még segített, és ez nem vicc, hogy befogadtunk egy kutyát. Ő is aludni akar, és ha esetleg a macskák felkelnének a játék ellenére, akkor helyre teszi őket helyettünk. Félre ne értsd, nem terrorizálja őket, napközben remekül elvannak, játszanak, összebújnak, de éjszaka alvás van. - persze nem hiszem, hogy ez nektek is megoldás lenne, csak érdekességből meséltem.

2015. márc. 16. 20:17
 16/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, bár az utóbbiakban némi félreértést vélek felfedezni :)

A problémám még mindig ott gyökerezik, hogy a macskáim igencsak agresszív módszerrel keltenek fel, ha akarnak valamit (jelen esetben reggelit), nem aktívságukkal. Az éjszakát természetesen átalusszák, szoktam játszani velük, nincs is probléma azon kívül, hogy pár órával korábban kelnek, mint mi.

A spriccelés semmilyen mértékben nem használ, nem félnek se a víztől, se a hangtól. Büszke vagyok hogy milyen kis bátrak, de ilyenkor ez nyilván inkább hátrány :) A macskariasztót lenyalogatják, a narancshéjat elrágcsálják ha útban van, ha teli tüdőből rájuk ordítasz meg se rezdülnek, csinálják tovább, amit. Mindkettő csak akkor hagy fel bármivel, ha konkrétan megkergeted.

Az ingerküszöböm azt hiszem rendben van, ahogy írtam már, ez fél éve megy. Megfáradtam, talán érthető :)

Kedves 13-as, lehet neked ez vicces, nekünk tény: akit idegesít ha keltegeti az az állat amiért nappal tűzbe menne, mit gondolsz, alkalmas a gyereknevelésre? :) Egyszerűen nem vagyunk olyan fajta emberek, akik a maguk kényelmét feladnák ilyesmiért. Nem akarjuk, idegesít. Ha a macskámat falhoz tudnám vágni amikor zsinórban harmadszor kelek fel a kis hülyeségeire, egy gyereket talán szívesebben ellátnék? Valószínűleg nem. Jobb így mindenkinek, legalább időben felnyitották a szemünket. Szóval azt hiszem, a mi értékrendünkkel probléma nincsen, első körben rögtön 3 ember érdekeit nézzük.

Köszönöm az utolsó választ, ez egészen hasznos, de kutyát sajnos bár szeretem őket, több okból sem tudunk befogadni. A napirendünkbe nem férne bele a rendszeres sétáltatás, és a 34m2 éppencsak elég a két cicának, egy eb egyszerűen már nem férne el.

2015. márc. 17. 11:50
 17/22 A kérdező kommentje:

Viszont kedves 8-as válaszolónak szeretném nagyon-nagyon megköszönni a tippet, félig-meddig bevált.

Ma reggel elmaradt az "ébresztő kapirgálás", megtalálták maguktól a reggelit odakint, csakhát, ahogy féltem tőle, nem ették meg, sőt... alig kóstolták meg. Utána viszont visszabújtak mellénk, és velem keltek, szóval a ma reggel nyugisan telt.

Megpróbálok kitalálni valamit, hogy addig is friss maradjon az étel, és akkor már nem lesz gond...

2015. márc. 17. 11:53
 18/22 anonim ***** válasza:

Ez erdekes. Nem gondoltam volna, hogy nalad nem ugy van, hogy valami szaraz tap mindig van elottuk, pedig az sokat szamit.

(igazabol, nem kell, hogy kimondottan szeressek, vagy ilyesmi, eleg, ha van, hogy lassak.

Mert a macska (a kutyaval ellentetben) olyan, hogy sokszor eszik kis adagokban, es az ehsegerzete ellen boven eleg az, ha tud enni ket falast.

2015. márc. 17. 18:21
 19/22 A kérdező kommentje:
Nem tudom ezt honnan szűrted le, a leírásban benne van, hogy mindig ott a száraz :) Viszont, mivel nem tartom egy élvezetes dolognak - én is megőrülnék ha csak kekszet és száraz ételeket ehetnék, miért tenném ezt a cicáimmal - reggel és este kapnak konzervet is. Nagyon jól tudják mi illeti meg őket, és a reggelit bizony reggelinek akarják- ébredés után.
2015. márc. 17. 22:16
 20/22 anonim ***** válasza:

A #8 válaszoló vagyok. :) Őszintén örülök, hogy valamelyest tudtam segíteni. Sajnálom, hogy nem ették meg a reggelit, korábban nekem is volt egy nagyon finnyás, válogatós cicám (sajnos ő már nem él, 13 évesen átsétált a Szivárvány-hídon), igazi kis díva volt, ő sem evett meg akármit, sőt... úgyhogy ezt a részét is abszolút megértem. :D De hála az égnek, a mostani kandúrunk igazi kis mindenevő, ő egyáltalán nem csinál ügyet belőle, ha nem akkor és ott kerül elé az ennivaló. :) Azért gondoltam, hátha...

Mindenesetre nagyon örülök a fél-sikernek is, és szívből remélem, sikerül majd előbb-utóbb teljesen kiküszöbölni a problémát. Hidd el, a cicók is hamar meg fogják tanulni, hogy mi a rendszer és egyre ritkábban keltenek majd fel. ;)

2015. márc. 24. 17:27
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!