Halál után temetés, vagy hamvasztás?
Sziasztok!
A feleségem macskája sajnos tegnap este elpusztult. Hiába vittük az ügyeletre, az orvos sem tudott rajta már segíteni (nem tudni mibe halt bele, ő sem tudta megmondani).
Ő volt az első közös állatunk és a feleségem nem tud dönteni, hogy temetést, vagy hamvasztást válasszon-e. Én nem igazán vagyok macskás, így nem tartom relevánsnak a véleményem.
Ti inkább temetnétek, vagy hamvasztanátok a cicát? Kinti-benti macska volt, 5 éve volt velünk és folyton a feleségem mellett sündörgött, még a számítógépe mellé is odafeküdt.

Én hamvasztattam a 16 éves öreg kutyám a Noénál ahonnan örökbefogadtam.
Szerencsére nem tapasztaltam sem olyan amatőr hozzáállást, sem szerencsétlenkedést amit a 2. a Keresztúri úton. Először is, nekem nem kellett vinnem sehová a kutyám. Mivel ő nem az állatorvosnál pusztult el hanem csak elaludt és már nem ébredt fel, hamar kijöttek és odavitték velem együtt. Aki jött értünk végig finoman és tisztelettel bánt a kutyámmal, velem is tisztességesek és korrektek voltak. Odaérve a hamvasztó és a környezete tiszta és rendezett volt. Minden klappolt ami jó, mert nem bírtam volna ideggel, ha nem kap olyan végtisztességet amilyet megérdemelt.
Sajnálom, hogy a 2.-nak úgy kellett elengednie a kutyát ahogy, de szerencsére nem mindegyik kisállat hamvasztó ilyen.
A kert részemről nem volt opció, nem megfelelő a telek helye.
Sokan egyébként ész nélkül földelik el a kisállatot. Érdemes azért utánanézni, hogy szabályosan legyen eltemetve, mert az utcánkban már osztottak ki egyszer komoly bírságot egy undorító kotnyeles szomszéd miatt.

Én is inkább kutyás vagyok, vesztettem el fiatalon 3-4 éves volt kb. Mi temettük. De gyerekkoromban volt macskám is, tudom, hogy a feleségednek ez ugyanolyan gyász.
Ahol a kutyát temettétek, oda nem lehet a cicát is? Miért volna más egy macska? Inkább, mint hamvasztani. Engem senki nem tud meggyőzni, mindenképp a temetést választanám... Rossz emlékek miatt. Így legalább tudom, hol van. A feleséged is tudni fogja.
Köszönöm szépen a válaszokat, végül a temetés mellett döntött.
#12 Semmi baj nincs a temetéssel, de a macska sokat volt bent vele és gondolkodott rajta, hogy megőrzi urnában. Ezért kérdeztem meg mások véleményét, akik szintén macskások.

Mi idővel elköltöznénk vidékre, így előbb-utóbb eladjuk a házat, szóval nálunk a kertben temetés nem opció.
Mi hamvasztottuk az előző kutyánkat és szétszórtuk a hamvakat a kedvenc kirándulóhelyén, ahova gyakran elvittük.
A macskánkat is hamvasztottuk, őt még nem szórtuk ki.
De én megkértem a dokit mindkét esetben, hogy intézze nekünk a hamvasztást.

Maximálisan egyetértek a 15-, mindig is a hányinger kerülgetett a hamvasztás gondolatától is (nyilván ha nem lesz pénz egy családtag esetében másra, az szükséghelyzet, de nem jó szívvel tenném). Kertünk van, sajnos temettünk is már el kutyát, macskát. Ha nem lenne, otthagynám az állatorvosnál. Nem, nem fogom tudni ellenőrizni, mi történik vele, lehet, ő elhamvaszttatja vagy kutyakaja lesz belőle, de én magam biztos nem fogom eltüzelni, képtelen lennék rá.
Viszont ha a feleséged meg meg szeretné őrizni a hamvakat, akkor válassza azt. Mindenkinek más az álláspontja.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!