Ez legális volt (magzat eutanázia cicánál)?
Szóval annyi volt, hogy dolgoztam egy állatorvosi rendelőbe nyári munkaként 2 hetet, tapasztalatgyűjtés miatt, mert én is állatorvos / állatorvosi asszisztens szeretnék majd lenni.
Volt egy olyan eset, hogy behoztak egy vemhes nőstény cicát, aki a szülés előtt kb. 1 hónappal lehetett, vagy még annyi se. A gazdája közölte a praxist vezető és ügyintéző állatorvosokkal, hogy ő a kölyökmacskákat nem fogja megtartani (későn vetette ki ugye a méhét a cicának).
A következő történt: az ivartalanítás rutinbeavatkozás során ugye kivette a doki a cica méhét, amiben kb. 6 közepesen nagy golyócska "szuszogott", de már rendesen lehetett látni a méhburok mozgásán, hogy azok a kölyökcicusok teljesen kifejlettek, a születésre készen voltak.
Tehát kivették a méhet, amiben a magzatok is voltak, kirakták egy tálba, és fenol-barbitáttal (nem számoltam, de vagy 5-6 szurit biztos beleadott) elaltatták a magzatokat teljesen.
Ez engem nagyon megrázott és felzaklatott, nem is tudtam, hogy ez egyáltalán legális a magyar állategészségügyben.
Ha igen, és tényleg így van, akkor inkább nem szeretnék állatorvos lenni.
Azt mondták a dokik, hogy ez sajnos azért kell elvégezni, mert van annyi macska így is, Magyarországon különösen nagy a (kóbor)macska szaporulat, nem fognak neki gazdát találni, a menhelyek pedig telve vannak és így a legjobb nekik, mint oltatlan-veszett utcaállatokként.
Állatorvosok / asszisztensek, ti ezt tényleg legálisan végzitek el?
Csak hogy megnyugtassalak valamennyire.: Az állatoknál szinte sosincs koraszülés.Mert akkor halva születnek a kicsik.
9 hét kb a vemhesség,az utolsó 1-2 napban lesznek életképesek,mert amúgy a tüdejük össze omlik és nem "sírnak fel".
Ergo azok a macskák így is meghaltak volna,csak lassabban.
Én bírtam volna az állatorvosi szakot turkálástól a boncoláson át az eutanáziáig végig,de nem jártam iskolába.Sad.Kár érte.🤷
Legális, és valahol érthető.
De igen, nem minden állatorvos vállal magasvemhes állatnál ivartalanitást, és ez is megérthető. Úgyhogy erre senki sem kötelezhet, ha nem akarod megtenni. De az állatorvosságnak bizony velejárója, hogy olyan döntéseket kell hozni, ahol csak rossz, és megrosszabb a választás.
Az a baj,hogy ez kb az egyik legbékésebb módja a halállal járó beavatkozásoknak amit orvosként elvégzel.
Egy ivartalanítás rutin műtét,egy betegség kezelése gyógyszer és gazdán múlik leginkább te csak diagnosztizálsz,egy törött lábat ellátni sürgősségi feladat.
Diszpláziával,ízületi problémákkal tovább küldöd szakemberhez,terapeutához,műtöd,gyógyszeres kezelésre itéled,ez megint egy mondhatni rutin dolog,egyre több a diszpláziás kutya.
De van a neheze az állatorvosi pályának amiről senki nem szeret beszélni.
Most azok a még életben sem lévő kiscicák minden gond nélkül távozhattak.De van amikor elütött macskát visznek be.Tudod te hogy milyen szörnyű állapotban tudnak beérkezni? Törött csontokkal amik nagyon sok esetben nyílt törések,és ez a legszelídebb dolog kb amit látsz rajta.Ott azonnal döntened kell,vagy megpróbálod megmenteni és sok szenvedés árán felépül,vagy ott helyben elaltatod.Nyávog rád,mert fájdalmai vannak,ez lelkileg nagyon megterhelő.
Kutya szintén,ők még szívósabbak is a nagyobb termet miatt,ők szinte mindig műtétre szorulnak.
Rosszul tartott férges állatot kell kezelni (és nem csak bélféreg van..),ott megint vannak látványra és diagnózisra is súlyos esetek.A füléből,testéből kiszedni a férgeket undorító,a szívférges kutyát örülsz ha nem az utolsó pillanatban hozzák be.
Millió egy durva eset van és ott nem csak a gyomrodnak kell erősnek lenni,hanem ki kell bírni a látványt,a hangokat,a szenvedő állat tekintetét..
Nagyon kemény pálya,nem csupa oltás és móka ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!