Minden kiscica ilyen rossz fiatal korában? Hogy lehet ezt eltűrni?
Soha nem volt még kiscicánk, mindig is kutyásak voltunk. Most mégis úgy döntöttünk, hogy befogadunk egyet. Vettem neki mindent, megszámlálhatatlan játékot, qrva drága kaparófát, zárt macska wct, szóval tényleg mindenből a legjobbat legdrágábbat.
Mégis kezd elmenni a kedvünk tőle, mert egyszerűen elviselhetetlen. Most 12 hetes kereken. Mindenhova felugrál, mindent lever, mindennel játszik. Megsimogatni nem lehet, mert a kezünkkel is csak játszik, tele vagyunk karmolás&harapás nyomokkal. Tönkreteszi a nagyon drága ruháimat amiben megyek dolgozni, mert mániája felcsimpaszkodni, már a combom is tiszta sebes emiatt. Játékaival nem igazán játszik, inkább azzal amivel nem szabad.
Vettem macskamentát hátha van rá valami hatás, de nincs.
Éjjelente nem alszunk, mert bent a szobában randalírozna, képes az ágy belsejébe bebújni... De ha meg kizárjuk nyávog, most új szokása hogy ugrál is az ajtóra meg karmolgatja, mintha szét akarná verni..
Úgy irigylem azokat a macskásokat akik meg tudják szeretgetni vagy kicsit nyugodtabb macskájuk van. Tervben van az ivartalanítás nyilván, de nem tudom mennyi a garancia rá, hogy utána lenyugszik. A párom inkább azt tervezgeti hogy megszabadulunk tőle... Nevelni sem lehet, mert semmire nem reagál. Már nekem is kezd elmenni a kedvem ettől az egész macskás dologtól... Kinti cicának nem tudjuk tartani.
Valami tipp vagy tapasztalat?
1.) 10 hetesen lehet elválasztani őket az anyjuktól, hogyha 12 hetesen már nálatok van egy ideje, akkor az is baj, hogy hamar lett elhozva. Ebben az esetben örüljetek, hogy ha 70%-ban az alomba piszkít, mert nem tudta megtanulni a használatát az anyjától.
2.) Ilyen korú macska ritkán alszik éjjelente. Egyrészt kicsi, másrészt idegen helyen van, harmadrészt a nagy terek feszélyezik a kismacskákat. Azért akar a hálószobába menni, mert kint fél. És szürkületkor / éjszaka vadásznak általában, azért ilyenkor pörög fel. Mielőtt lefekszetek, érdemes 20-30 percet játszani vele, hogy elfáradjon.
3.) Az alap dolog, hogy a törékeny, egyéb módon sérülékeny tárgyakat elteszi az ember, ha kiscica érkezik. Nekem sok geek szobrom van, mind ment a vitrines szekrénybe, négy-öt hónap múlva kezdtem el fokozatosan előszedni őket. Neki minden érdekes és új dolog, az ember felelőssége, hogy ne csináljon játékot olyan tárgyakból, amiket nem arra szán.
4.)Az is ember dolga, hogy alapvetően irányítsa a figyelmét. Amivel nem akarja, hogy foglalkozzon a macska, azt elviszi a fókuszból, és kínál helyette más alternatívát, ami lekötheti. Ha pl. a kezetekkel játszik, akkor próbáld meg vastagabb pléd alatt húzogatni neki úgy, hogy ne tudjon a pléd alá bújni. Egy idő után rögzül, hogy így játszunk, de csupasz kézre nem utazunk.
Amikor elérhető magasságban ültem vagy feküdtem, cibálta a hajamat, mert hosszú volt, és nem tudta, hogy "hozzám tartozik", és nem játék. Megoldás? Egy hónapig kontyba kötött hajjal voltam otthon, alvás közben is.
A számítógép töltőjét is rágni, karmolászni akarta. Betekertem vastag papírral, amikor az ágyon használtam, akkor meg leterítettem párnákkal és takarókkal, hogy ne lássa a kábeleket. Ez is egy-két hónapig volt. Utána kialakult benne, hogy ezzel nem kell foglalkozni, azóta se bántja.
5.) Ahogy előttem is írták, a macska nem tudja felmérni, hogy milyen hiper-szuper holmikat vettél neki. Meg kell neki mutatni, hogyan használja őket. Nem tudja, hogy mit csináljon egy kaparófával, macskapecával, egy felhúzható egérrel magától, mert nem ismeri. Sok olyan játék van, mondjuk a plüssök, amikkel eleve nem játszanak maguktól a nagyobb macskák se, csak ha mozgatják nekik őket. Előbb érdemes egyszerűbb játékokkal kezdeni, amikkel valószínűleg játszott vele az anyja gazdája is. Cipőfűzővel, papírgalacsinnal, műanyagkupakkal, műanyagzacskóval, stb. De még emellett is az a fontos a kiscicának, hogy minél több ingert kapjon, egy nagy méretű reklámszatyor ilyen szempontból főnyeremény; csörög, lehet rágni, rá lehet ugrani, bele lehet bújni, lehet vadászni rá. Egy szép, Trixis gumilabda meg "csak gurul és pattog", kevés ilyen szempontból. Az enyémnek pl. csak olyan labdái vannak, amik csörögnek, pattognak, szőrösek és beleférnek a szájába is, hogy tudja vinni.
6.) Kiscicát sérülékeny ruha közelébe nem engedünk. Nekem bőrcuccaim vannak, - mondanom se kell, karomnyomoktól annyi nekik - amikor felveszem őket, addig kicsukom a folyosóra, amikor pedig hazajöttem, átöltözök "játszós ruhába". Egy idő után meglátja szintén a különbséget azok között a darabok között, amikre fel lehet ugrálni, és amire nem. Régen is tartottak macskákat olyanok is, akik nagy estélyiben flangáltak, mégse voltak szakadtak. Szoktatás kérdése.
7.) A macska egyenrangú félként tekint rád. Tekintély alapon nem fog rád hallgatni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!