Tényleg hiányozhat egy macskának valami, amit soha nem tapasztalt meg?
Sokan mondják, hogy a macska szabad állat nem lehet bezárni, vágyakozik kifelé, kínzás ha bent van, mert egész életében ki akar menni. Azt tudom, hogy a macska kíváncsi és ha lehetőséget adnak egy benti macskának, akkor kíváncsi hogy mit lát (de a kíváncsiság nem egyenlő a bezártságtól való szenvedéssel), ha egy macska soha életében nem járt az utcán tényleg annyira hiányzik neki a kint lét, hogy az egész életét kínok közt tölti, mert nem mehet ki?
Természetesen nem arra gondoltam, hogy szobanövényként tartva a macskát, hanem megfelelő ingergazdag benti környezetben foglalkozva az állattal.
Elsővel értek egyet.
Két nyomi utcai nyaut fogadtam be, a gazdájuk kihajította őket a lakásból, és elköltözött. A benti cicákból egyik napról a másikra hajléktalan lett, egy hónapja éheztek már amikor megtudtam mi van velük. Az egyik süket volt és félig vak, a másiknak öszesen 1 foga van, ráadásul mindkettejüknek műtétre volt szüksége fülpolip miatt.
Ma már itt laknak velem, benti cicaként, és a bejárati ajtó felé sem néznek.
Érdekes kérdés..25 éve lakom itt, mindig is voltak cicák. Ivartalanok persze. Kijárhattak; a környék biztonságos.
A mostani két macska közül az egyik annyit "él" a szabadságával, hogy időnként körbesétálja a házat és jön befelé. Nyáron szeret a teraszon napozni és ennyi.
A másik cica is kinti-benti. Na, neki már a füle állásán látom, hogy húzna kifelé, és ha nyílik az ajtó, már megy is.
2 éve olyan beteg volt, hogy csak feküdni tudott. De akkor is ajtó felé mozdult, ha hallotta, hogy kinyitom. Nem megy el sehová; a kertben bogarászik. Szerencsére akkor sem lázad, ha pl. a mínuszok miatt - mint most is -, egyáltalán nem engedem, hogy kimenjen. Elszöszmötöl idebent.
Tulajdonképpen abból fakadt a kérdés, hogy én azon szocializálódtam, hogy "a macska szabad állat, nem lehet bezárni", meg "kínzás nekik bent, ők mindig kiakarnak menni". A szüleimnek már az is azt jelentette, hogy ki kell engedni az utcára, ha az ablakon kinézett a macska, vagy ránézett a nyíló ajtóra. Csak nekem a problémám ezzel az volt, hogy nem laktunk macskák számára biztonságos környéken, a legidősebb macskámat 1 éves korában mérgezték meg. Összesen három macskám volt gyerekként, az egyiket kutya tépte szét, a másikat halálra gázolták, a harmadik az említett mérgezés. Gyakorlatilag mind kölykök voltak még amikor elpusztultak.
Ezért én annak támogatója lettem, hogy az igényei kielégítése mellett tartsuk biztonságban a macskát, innen merült fel a kérdés, hogy egyáltalán szüksége van-e arra, hogy az utcán éljen. Abból indultam ki, hogy az afrikai bennszülötteknek sem hiányzik például a legújabb Iphone, a hatalmas luxuspalota, mégis képesek boldogan élni. Miért? Mert sosem tapasztalták meg és tulajdonképpen, mi is úgy vagyunk vele, hogy amiről nem tudunk az nem fáj. A civilizált ember azért vágyakozik tévére, telefonra, palotára, már látja másnál, jár ott, tapasztalja. A macskára átemelve jutottam oda, hogy ha az embernek nem hiányzik az amiről nem tud, akkor vajon a macskának hiányozhat olyan, amit soha nem tapasztalt meg? Tényleg ki akar menni az állat, vagy csak az ablakot nézi, mert látja kint a mozgást, ingereket, ha engedjük kimegy az ajtón, mert kíváncsi és valójában nem kínzásként éli meg a benti létet csak érdeklik az ingerek?
Második vagyok.
Személyiségfüggő is, én legalábbis úgy tapasztaltam. Az általam említett két "fogyatékos" cicán kívül van még kettő egészségesem is. Egyikük falusi, házi szaporulatban született, istállóban, lovak között élt néhány hetes koráig. Benti cica lett, kissé galamblelkű szegényem, esze ágában sincs kimenni az ajtón. A másikat egy árokpartról szedtem össze 5 hetesen, mínuszokban, vele vigyázni kell, mert nagyon kíváncsi, ráadásul épp a kamaszkorát éli. Nála egyébként elgondolkodtam azon, hogy lehetne kinti-benti macs az ivartalanítás után (falun lakom), de annyira kis vakmerő, meg kíváncsi, hogy az első kint töltött órában megetetné magát egy kutyával szerintem, szóval ő meg az önveszélyessége miatt marad benti :D
De kérdező! Miért következik rögtön a benti lét után az utca? Egy fás,bokros udvar tökéletes a macskának! Nem kell az utcára kimennie egyáltalán!
Vagy végső esetben zárt kifutó természetesen berendezve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!