Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Tényleg ugratják a vemhes...

Tényleg ugratják a vemhes kancákat is?

Figyelt kérdés

Nemrég egy ismerősömnél kezembe került az egyik lovas újság régebbi száma. A kaposvári kancavizsgával kapcsolatban háborog benne az egyik tenyésztő, hogy mindkét kancáját előrehaladott vemhes állapotban vitte a vizsgára, így azok rosszabbul teljesítettek a szabadonugró feladatban, és hogy miért nem vették figyelembe az állapotukat, hiszen így hátrányba kerültek a nem vemhesekkel szemben.

Komolyan nem értem. Először is azt, hogy egy vemhes -- ráadásul előrehaladottan vemhes -- kancát minek kell ugratni? Nehezen tudom elképzelni, hogy ez nem árt neki és/vagy a kiscsikónak (meg persze ez stressz a lónak is). Másodszor is, ez egy kancavizsga volt, tehát a lovaknak nyilván nem volt még tenyésztési engedélyük -- de már fedeztette őket a tulajdonosuk? Jóval a vizsga előtt? Ezt így hogy?

2014. nov. 7. 11:15
 1/2 anonim ***** válasza:
Én is 2x vittem vizsgázni a kancámat, mert az első vizsgáján még nagyon fiatal volt, rossz minősítést kapott. A következő vizsgára már összeszedte magát, és jobb besorolást kapott. Tehát vizsgázhat úgy is, hogy már van engedélye. A vemhes ugrásról nem tudok semmit, gondolom ha szemlére viszik, célszerű úgy intézni, hogy épp ne legyen vemhes, de a mi szemlénkre is több vemhes, vagy csikós kancát hoztak.
2014. nov. 8. 21:23
 2/2 anonim ***** válasza:

A kanca vizsga nélkül is származással rendelkező csikót hoz világra, ha az apja hivatalos fedezőmén és a fedeztetésről jegyzőkönyv is készül. Tehát ez nem kötelező.

A tulajdonos maga választja meg, hogy mikor viszi a lovát a vizsgára, ezt az időpontot nem a vizsgáztatók választják meg. Általában 3-4-5 éves kancák mennek, mivel ebben a korban még nincsenek fedeztetve sem, és nem is csikóztatják ha a kőveteménykének a kanca nem felel meg az adott fajtában.

Ha valaki elviszi az öregebb befedeztetett lovát, az magára vessen, akkor kell elvinni amikor arra megfelelő állapotban van, logikusan 9-10 hónapos vemhesen már csak azért sem viszem el, mert a ló küllemi, mozgás és ugrás bírálatában nem lehet megfelelően elbírálni.

Ha mégis elviszi, akkor is!! kérheti, hogy a szabadonugróba, illetve lovas alatti bírálaton a ló máskor legyen elbírálva.

És a kérdésre válaszolva igen, a lovakkal 6 hónapos vehemmel hagyják abba az ugratást.

2014. nov. 11. 22:49

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!