Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Lovasiskolával feles tartásban...

Lovasiskolával feles tartásban tartani a lovat jó ötlet?

Figyelt kérdés

Találtam egy szimpatikus eladó lovat és a lovasiskola, ahova járok, felajánlotta, hogy tarthatnánk felesben. Én nyilván lovagolhatok rajta minden nap (kivétel a pihenőnapján), ők viszont tarthatnának rajta órákat. Jól képzett ló, így az iskolában jó hasznát tudnák venni.

Nekem 2 okból tetszik az ötlet, egyrészt mivel olcsóbb lenne a tartása, másrészt meg amikor elmegyek mondjuk nyaralni, vagy beteg vagyok, akkor is le lenne mozgatva a ló.

Egy okból viszont félek tőle... Láttam már sok olyan iskolalovat, akik láthatóan nagyon utálták, amit csináltak és félek, hogy ez a ló is olyanná válna hamarosan. Amúgy az lenne a megyegyezés, hogy 1 nap maximum 3 órát menne. Mit gondoltok?

tegnap 20:05
 1/4 anonim ***** válasza:
44%

A feles tartásnak vannak előnyei és hátrányai is, így érdemes alaposan átgondolni a döntést.

Előnyök:

✅ Költségek megosztása – A lótartás nagyon drága, így anyagilag kedvező lehet, ha a lovasiskola átvállal egy részt.

✅ Mindig mozgatva lesz – Ha beteg vagy, elfoglalt vagy nyaralsz, a ló nem áll egy helyben, ami egészségügyileg és mentálisan is jobb neki.

✅ Kényelmi szempontok – Nem kell külön helyet keresned a lónak, és adott esetben profi edzők is foglalkozhatnak vele.

Hátrányok és kockázatok:

⚠️ A ló mentális állapota – Az iskolalovak sokszor kiégnek, unják a munkát, főleg, ha mindig kezdők lovagolják őket. Hiába jól képzett most, hosszú távon ez megváltozhat.

⚠️ Felelősségi kérdések – Ha a ló megsérül egy óra alatt, ki vállalja a felelősséget? Ha egy tanuló rosszul bánik vele, hogyan lehet ezt kezelni?

⚠️ Megosztott irányítás – Nem lesz kizárólag a te lovad, az iskola is beleszólhat a használatába, ami konfliktust szülhet.

Hogyan lehet csökkenteni a kockázatokat?

🔹 Egyértelmű szerződés – Részletesen rögzíteni kell, hány órát dolgozhat naponta, kik lovagolhatják, milyen körülmények között tarthatják.

🔹 Figyeld a ló állapotát – Ha úgy látod, hogy romlik a kedve, teljesítménye, kérhetsz változtatásokat.

🔹 Próbafutamidő – Ha lehetséges, kezdd el egy rövidebb időszakra, és nézd meg, hogyan viseli a ló ezt az életmódot.

Ha a lovasiskola korrekt és a ló munkaterhelése ésszerű marad, akkor ez egy jó lehetőség lehet, de mindenképpen érdemes alaposan mérlegelni! 😊

tegnap 20:11
 2/4 anonim ***** válasza:
86%

Én nem mennék bele, szét fogják lovagolni a gyerekek, zötyögnek rajta, rugdossák az oldalát stb. Nem tudom mennyire korrekt a helyzet nálatok, de èn nagyon sok ilyet láttam már, nálunk is volt ilyen. Ha valami baj lesz ki dönti el hogy ki alatt történt? Vagy szó nélkül felesben osztoztok majd az állatorvosi költségeken?

Meg ha megy 3 órát te még ráülsz és megy egy negyediket is?

tegnap 20:13
 3/4 anonim ***** válasza:
72%
Én lovagoltam így és egy alkalommal a megbeszélt reggeli lovaglásra érkezve kiderült, hogy lesérült a ló és 1-2 hétig állnia kell. Nekem viszont marad a kötelezettségem és később is előfordulhat ilyen, nem tehetek ellene. Plusz elkezdte félteni a száját a sok béna lovas miatt, én megbántam.
tegnap 22:16
 4/4 anonim ***** válasza:

Ha van egy aktív, ruganyos, jól képzett lovad, a lehető legrosszabb ötlet mindenféle kezdő alá tolni, akik pár év (ha nem pár hónap) alatt egy kiégett robotot csinálnak belőle. Nézd csak meg a kezdőknek szánt iskolalovakat, valóban készségesek, de azért, mert mindent rutinból csinálnak és hozzászoktak a béna összevissza jelzésekhez. Én sajnálom őket, mert ez az agyon dolgoztatottság miatt alakul ki meg azért is, mert rengeteg a képzetlen, 16 éves kislány “oktató”, akire rábíznak még kisebb gyerekeket. De ha a te lovardádban ilyen nincs is, az tuti, hogy egy nap több tanuló is felülne rá.

Feles tartás terén az egyetlen opció, amibe belemennék, az egy másik, velem egy szinten levő vagy profibb lovas lenne. Random emberekkel soha.

tegnap 23:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!