Rossz ötlet ad libitum szénárol adagolt szénára váltani?
Most hálóból eszik ad libitum, de új istállót kerestem, mert nagyon rossz, ehetetlen a minősége az utóbbi időben. Az új helyen helyi kaszálású bio minősítésű, gyönyörű szénát adnak, de csak napi 3x, összesen 12 kilót. Többet is fizetnék.
Váltsak? Nagyon tönkretenné a gyomrát az adagolt széna?
Kaszálónál még nem hallottam bio minősítésre, hisz nem nagyon szokták permetezni a szénára szánt legelőt. A bio minősítés azt jelenti, hogy korábbi években úgy termeltek, hogy nem használtak vegyszereket vagy ez egy árfelpumpáló matrica ami az összes kaszálóra érvényes lenne? :D
Miért tenné tönkre a gyomrát az adagolt széna?
Inkább az fordulhat elő, hogy elkezdi rágni az istálló valami fa részét, hisz eddig állandóan volt mihez nyúlnia a rágást értve, most pedig ez meg lesz vonva.
1. ez van a szerződésben, mármint az, hogy bio minősítésű a saját szénájuk. Lehet, hogy jó promóciós anyag :) a lényeg, hogy szép, finom szálú, pormentes, illatos a széna. A régi helyen meg fás volt és szúrós, nem is ette igazán a lovam.
2. egyrészt azért, mert így eszik, utána fokozatosan éhesebb lesz a következő evésig, ahol ismét bezabál. Ez idő alatt marja a gyomorsav a pocakját, és unatkozik is, mert nincs mit csinálni a karámban. (Legelőn lesz majd ősztől, most 1 hónapról van szó.) Az ad libitummal, főleg hálóból etetve folyamatosan tud rágcsálni. Ez leköti, és mindig lesz valami a pocakjában. Nem tudom, hogy milyen idegrendszeri vagy egészségügyi problémákkal járna az átállás. Pl. ha rászokna a farágásra, elég morcos lennék, nem akarom, hogy karórágó legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!