Ezt így lehet? Jó ötlet?
Lovagolok egy ideje, még nem tartok ott hogy lovat vegyek, nem is szeretnék amíg nem vagyok rá felkészülve. Most egy 4 éves lovon lovagolok(néha máson is szoktam) És nagyon kezdem megszeretni ezt a lovat. Később majd ha lehet együtt szeretnék elkezdeni vele ugrani, ha már ő is és én is készen állok rá. És arra gondoltam, hogy néhány év múlva majd megveszem, ha eladják nekem, és addig összeszokunk, most iskolaló szval nyilván más is lovagol rajta, én csak heti 2x-3x.
Szerintetek jó ötlet így iskolalovat venni, vagy ti nem vennétek meg. Mivel csikó nagyon kezdők nem lovagolják de én sem vagyok még profi természetesen. (tudom hogy ezt ti így nem látjátok át stb de ti hogy vagytok ezzel lehet iskolalovat venni vagy ők már teljesen el vannak "rontva") Hogy vagytok ezzel? Minden választ megköszönök aki bármit hozzá tud szólni :) Utálókat mellőzzük
Szia! Azt lenne legjobb első sorban tisztázni, hogy mi a célod a lovaglással. Segítene a megítélésben, ha leírnád.
És az alapján, plusz az hogy te hogy lovagolsz és a ló milyen képességű, képzettségű, természetű kéne eldönteni. Mert lehet, hogy nagyon szereted, de te mondjuk 120cm körül szeretnél ugratni, ő pedig sosem fog többet ugrani egy méternél. Az sem lenne jó, ha haladó lovasként, kezdő lótartóként lenne egy lovad ami egy profi lovas alatt 150en elugrana, de alattad maximum 130ig juthat. Remélem érted mire gondolok :)
1es vagyok. Ha minden összejön szerencsésen nektek, kapsz hozzá támogatást mind szakmailag, anyagilag illetve időügyileg, akkor ez jó is lehet.
Persze sok tényező kieshet, nem lehet megmondani minden összejön-e, jobb, ha nem függsz rá erre a lóra. Vannak kondíciók, amik csak 6-8 éves korban jönnek ki, és van olyan, hogy egy ló, hiába ugrik 4-5 éves kora óta csak 14 évesen érik meg rá, és akkor nagyon jó lesz.
Az is lehet, hogy hamarabb eladják majd a lovat, mielőtt te lóvásárláshoz kerülnél, de ettől függetlenül neked nem szabad idő előtt lovat venned. Hidd el, hogy rengeteg olyan ló van, amibe teljesen bele fogsz tudni szeretni, és az emberek hajlamosak kihasználni, ha látják, hogy mennyire szereted, ezért eladónak hirdetik, hogy te kétségbeesetten megvedd.
Szóval tudom, hogy sokszor nehéz, de nagyon ésszel kell lenned, felelősségteljesen. Össze jöhet ez, de ehhez nagyon szerencsésnek kell lenned, és nem várhatod el, hogy az legyél. Nagyon sok örömet és sikert kívánok neked, józan eszet amikor ott kell lenni fejben!
Ez a dolog még műdödhet is, de igaza van az előző válaszolónak, nagyon észnél kell lenni! Ne hagyd, hogy belehúzzanak egy rossz döntésbe csak azért, mert beleszerettél ebbe a lóba.
De hogy a kérdésedre is vàlaszoljak... Ha csak pár évig volt iskolaló vagy igényes helyen volt iskolaló, ahol nem “tették tönkre” akkor megvenném, de ha 5-10 éve ebben dolgozik vagy olyan helyen volt pár évet, ahol a belét is kihajtották akkor inkább nem (hacsak nem lebeszélhetetlen vagy a lóról és belefér neked az, hogy esetleg komoly egészségügyi gondjai is lehetnek, amiket nem kevés pénz kezelni + egy jó edzőre is költened kell, aki segít átlovagolni sok-sok munkával és idővel).
Erre a kérdésre a helyedben akkor térnék vissza, ha már a lóvásárlásnál tartasz. Mondjuk tuti nem tartanám ott a lovam a bértartásban, ahol iskolaló volt, mert akkor igy ugyanúgy fogja csesztetni boldog-boldogtalan, hiába nem "közló".
Illetve most még "friss", de az iskolalovas évek nyomot hagyhatnak benne, mind lelkileg, mind egészségügyileg is, pl kattogó ízületek, láb-hát problémák. Szóval vásárlás előtt alapos eü vizsgálat javasolt.
A másik, hogy egy normálisan működő lovarda csak úgy nem adja el az iskolalovait, már csak azért sem, mert külön le kell őket vizsgáztatni (bár láttam ilyen vizsgán épphogy belovagolt lovat és annak is megadták a papírt, csak erősen haladóknak szóbeli megjegyzéssel).
Ahhoz, hogy egy ló megtanuljon ugrani olyan tapasztalt lovasnak kell vele foglalkoznia, aki csinált már ilyet, és megfelelően kiképzi, illetve megadja neki azt a tapasztalatot, hogy később nem olyan ügyes lovassal is boldoguljon. Bár én erre az időre kiszedném az iskolából, mert amire összeszedi egy jó lovas, egy kezdő totál bezavarhatja.
Szóval egy lényeg, hogy amikor lovat akarsz venni, akkor kell megnézni hogy hol tart a ló és hol tartasz te, milyen az egészsége, hova lehet fejlődni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!