Első vagyok. Mostmár értelek. Nos egyrészt: szerintem ugyanaz a ló van a két videón (nem néztem végig, csak bele-bele néztem hosszabban, rövidebben, de a ló jegyet nézve szerintem u.a.) Másrészt: az első videóbevágásban jobban látni, h a ló nyaka be van húzva és nem kerek nyakkal megy! Előttem szóló: ismered a hamis krágli kifejezést? Mert ez az! A ló legmagasabb pontja a tarkója kell hogy legyen! Ez nem egy "csak úgy szabály" hanem funkciója van: a ló ha behúzzuk a fejét elveszíti az egyensúlyozáshoz elengedhetetlen képességét: NEM LÁT ELŐRE rendesen! Próbálj meg úgy ugrálni, vagy szaladgálni, h derékból be vagy dőlve! Talán tudsz, de jobban tudnál, ha nem kellene előre dőlni. Ami jobban zavar: a ló teljesen az elejére van bukva, kivéve, ha az akadály előtt meghajtja őt a lovas, akkor azonban beejti a hátát. A beejtett hát nem szépséghiba, hanem szintét funciója van: talán tudod, de azon hordozza a lovasát. Ha Beejti a hátát pluszba terhelődik a gerinc, egyes esetekben fájdalommal jár- illetve jelezhet fájdalmat is a beejtett hát. Ami még nagyobb baj az előrebukással (aontúl h nem lát a ló, rosszul terhelődik a háta) hogy rengeteg kihasználatlan energiát hagy "maga mögött". Pl: ha te úgy ugrasz, h rendesen súlypont alatt van a lábad sokkal energikusabban tudsz elrugaszkodni, mintha amögött csak 2 cm-el is! Igaz, hogy a lovak között felépítésükben és stílusukban rengeteg különbség van, és minden lovat lehet annak legmegfelelőbben lovagolni. Ennek fényében nem minden ló jó sportlónak! Nem csak az eredményesség hiánya miatt, hanem mert nem olyan a felépítése, hogy azt a terhelést bírja! Ezért sántul le sok ló még fénykora előtt: rossz tréning! Ha belegondolsz: élsportoló sem lehet mindenkiből, mert egyszerűen szervezetbeli különbségek vannak! Én nem vagyok ellene a versenyzésnek, de az ész nélkülinek igen! Nem minden lóból lesz világbajnok, és ebbe a lovasuknak illő lenne belenyugodni, és ennek ellenére szeretni! Nem az a lovaglás, hogy van egy lovam, készítem versenyre ésközben lehet, h tönkreteszem. Ez szélsőséges, de ha szeretem, nem várom meg, hogy rosszul érezze magát. A lány aki lovagol, most én nem akarom se bántani meg semmi, mert biztos nem véletlenül versenyez. De azt már hibának tartom, hogy sok edző ezekre nem hívja föl a figyelmet és hagyja így versenyezni, ill hogy a lovasok nem használják a fejüket. Nem tudom, a lovasedzéseken kívül mennyien (lehet h sokan, nem tudom) szoktak szakkönyveke olvasni, videókat nézni stb... és persze elgondolkodni, jót tesznek-e a lovukkal :/