Kezdőoldal » Állatok » Lovak » Ti feladnátok a lovaglást...

Ti feladnátok a lovaglást azért mert egyszer leestetek egy bizonyos lóról? Mit gondoltok azokról akik ez miatt abba hagyják?

Figyelt kérdés

És itt nem azokra gondolok akik járnak 2 hónapot, leesnek és kész, kifújt.

Hanem azokra akik tényleg huzamosabb ideig, komolyan és rendszeresen lovagolnak, edzenek (pl.:5-6 évig) és egyszer csak egy "kis" esés után feladják, többet nem ülnek lóra. Persze mindenféle komolyabb fizikai sérülés nélkül megússzák.

Nem tudom elképzelni mi játszódhat ilyenkor le bennük...Én képtelen volnék egy esés miatt lemondani a lovaglásról, ez teljesen irracionális számomra, hiszen magammal szemben vallanék kudarcot, és a lovat is cserben hagynám. Ha leesek már csak azért is vissza ülök h bebizonyítsam, első sorban magamnak, másodsorban a lónak h igen én nem olyan vagyok aki egykönnyen megfutamodik. Ilyenkor még csak meg sem fordul a fejemben h ez miatt feladjam, még akkor sem ha ne adj isten komolyabb sérülést szenvedek. Az esés a lovagláshoz tartozik, mindig benne van a pakliban, aki lóra ül a vállalja a kockázatot h bármikor megsérülhet, akármilyen nyugodt lovon ül.

Érdekel ti mit gondoltok erről. Történt itt esetleg valakivel ilyen vagy ehhez hasonló? Tudnátok róla mesélni? Meg akarom érteni mi az ami motiválja ilyenkor a lovast h abba kell hagynia a lovaglást. Vélemények,tapasztalatok, minden jöhet, mindenre kíváncsi vagyok. Vita nélkül! Értelmes válaszokkal!

2013. ápr. 19. 19:12
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
79%
A félelmeket nem mindig könnyű leküzdeni. Én évekig imádtam bringázni, tavasztól-télig ahova csak lehetett, azzal mentem. Majd egy oltári nagy bukás után, több hét kórház és néhány műtéttel a hátam mögött, az elmúlt 14 évben nem ültem kerékre. Valószínűleg nem is fogok már.Gondolom lóval ugyanígy lennék.
2013. ápr. 19. 19:33
 2/18 anonim ***** válasza:
57%

azért nem mindegy, hogy hogy és milyen körülmények között esik le valaki, bár azt kétlem, hogy 5-6 év komoly edzés alatt nem esik le...

én először 12 évesen estem, több évnyi lovaglás után. egyedül voltam, nagyon beparáztam, bőgtem és megfogadtam, hogy na ennyi volt, többet én nem ülök lóra. aztán 3 óra múlva már egy másik lovon ültem. :)

2013. ápr. 19. 20:01
 3/18 x) ***** válasza:
74%

Igazából nem nagyon ismerek ilyen embert, nálunk alapszabály, hogy ha valaki leesik azt azonnal vissza kell pakolni a lóra legalább 1-2 percre, pont az ilyen esetek elkerülése végett. Volt pár csúnya esésem, de még fekvőgipsszel is lovagoltam egyszer mert már nem bírtam. :)

Ettől függetlenül megértem az ilyen embereket, tényleg nem olyan könnyű leküzdeni a félelmeket mint amilyennek látszik. Gondolom azért egy durvább esés után te is némi félelemmel ülsz vissza a lóra, lepereg még párszor előtted ahogy repülsz a levegőben. Csak te gondolom erősebb idegzetű vagy. Egy kicsit félénkebb, kevésbé domináns embert egy ilyen jobban felzaklathat. Olyasmit érez mint te az esés után, csak tízszer erősebben. Meg ha mondjuk a saját lováról esik valaki, az csak visszaül vagy legalább megpróbálja megfogni és megnyugtatni a lovat (akkor is, ha az 200 métert vonszolja még maga után), mert szereti és fontosabb neki más lovaknál. Aki mondjuk nem engedheti meg magának, hogy saját lova legyen és egy számára közömbös lovardai lovon lovagol, az nem biztos, hogy egyből oda fog szaladni a lóhoz.

De szerintem egy huzamosabb ideje lovakkal foglalkozó ember, aki túl van már pár esésen nem fogja csak úgy abbahagyni egy hullámvölgy miatt. Ha mégis, akkor az csak kifogás, és egyébként is abba akarta hagyni.

2013. ápr. 19. 20:04
 4/18 anonim ***** válasza:
71%
Nekem a félelem. 8 éve lovagolok, mindenem a lovaglás, a lovak. Pár éve a lovardába került egy új ló, csodaszép hófehér lipicai mén, mindenki imádta, mert szép, de iskolalónak akarták használni, de nem mertek rá gyereket ültetni, mivel nagyon ijedős, szaladós. Én a lovardában dolgoztam, segítettem, cserébe lovagolhattam, de az oktató mondta meg, kire ülhetek, így mindig a lipicaira kellett ülnöm. 3 alkalomból 3x tett le, először ahogy felszálltam, másodszor 10 perc után, harmadszor fél óra után. A harmadiknál elegem lett, megfogtam, lenyergeltem a lovat, és egy szót se tudtam szólni csak sírtam. A lovardába továbbra is kijártam, heti 3-4x segítettem, dolgoztam, de felülni nem mertem. Fél év után elégelte meg az oktató, közölte, hogy ha ennyire nem adom fel, embereljem meg magam, és üljek fel. Kiegyeztünk, hogy a legszelídebb, kezdőknek való futószáras lóra felülök, kapaszkodok és futószáron sétálok. (Előtte vágtáztam, ugrottam, nagy profi nem voltam, de lényegesen előrébb voltam ennél a szintnél) Aztán mikor már ott ültem, elindította a lovat ügetésbe, én hisztiztem kiabáltam, sírtam, de csak ügetnem kellett mert hajtotta, a szár meg a nyakára volt tekerve. Aztán lecsatolta a futószárat és a kezembe adta a szárat, és közölte, hogy akkor most egyedül. Levegőt alig kapam úgy sírtam, hogy nem tudom nem akarom félek, és tényleg féltem, de azt mondta, vagy én indítom el, vagy ő csap alá az ostorral. Úgyhogy 20 percig lovagoltam egyedül, aztán elmentem egy edzőtáborba, hogy újra összeszedjem magam, biztosabb legyen az ülésem, és 3 hónap múlva visszamentem, és felültem a ménre. Ha akkor nem egyedül vagyok ott, és nem dolgozok, hanem fizetős lovas vagyok, ezt nem csinálhatta volna meg velem az oktató, sosem ültem volna vissza. Így viszont azóta is lovagolok, folyamatosan fejlődök, és semmilyen lovon nem félek már, nem is értem, hogy gondolhattam, hogy nem ülök fel, de akkor ott elhatalmasodott rajtam a félelem, hogy a kiugrik a ló nem tudom megfogni, és hihetetlenül féltem, pedig tényleg arra a lóra ültetett fel, aki a négyéves gyereknek elmegy, csak bekattant az agyamban, hogy nem tudom 100%osan kontrollálni a lovat, és leesek megint, és nem akartam, szerintem másokkal is ez történhet.
2013. ápr. 19. 21:32
 5/18 anonim ***** válasza:
57%
4. vagyok, nem írtam, de előtte és utána is többször estem, azok után sose féltem ennyire. Nyilván megijedtem, de visszaültem, mentem tovább. Az a 3 esés egy hét alatt, az tett be, mert úgy este mindig, hogy kiszaladt alólam a ló, és ez ijesztett meg, hogy nem tudom kontrollálni. Ha azért estem le, mert bakolt, vagy mert nagyobbat lépett vágtában, vagy mert voltizsáltam, sosem féltem, mert az én bénaságom miatt estem le. Attól az eséstől féltem, mikor a ló kibújt az irányításom alól.
2013. ápr. 19. 21:38
 6/18 anonim ***** válasza:
57%

Képtelen lennék abbahagyni.

Aki emiatt feladja, az nem akarja eléggé. Tény hogy minden esés után azonnal visszaültem, és vallom is hogy kell, kivéve ha olyan súlyos a sérülése, és a visszaülés rontana rajta.

2013. ápr. 19. 22:16
 7/18 anonim ***** válasza:
57%
Igazán durvát még nem estem, nem is szeretnék. Csúszni csúsztam le a lóról, sőt, korábban, "jó lovardákban" idejekorán elengedés miatt gyönyörűen kontrollt is vesztettem. Mit ne mondjak, mikor újra elkezdtem lovagolni - mert abbamaradt pár évre, de nem a félelem miatt - akkor igenis paráztam. Vinnyogtam, ha lendületesebben ment a ló. És az 1-2 lecsúszásom után is remegtem. Mikor először próbáltuk a vágtát futószáron szétestem és majdnem sírtam a félelemtől. De minden héten mentem töretlenül és szépen lassan kezdtem megnyugodni. Mikor először elengedtek, azt hittem, ott halok meg. Aztán, mikor először mentem osztályban, szinte láttam magam előtt, ahogy a lovak összerúgnak én leesek és meghalok, mert megtaposnak. A vágtapróbálkozásnál ugyanez volt. Mindig bennem volt a "Mi lesz ha..." felteszem a rossz élményeimnek köszönhetően. Aztán idővel ez elmúlt. Az osztálylovaglás sokat segített. Mikor rájöttem, hogy igenis kell és tudom kontrollálni a lovat, nem meghalni kell a hátán, ha megbotlik vagy megijed. Nem mondom, néha még most is megijedek. De már egyre jobb és jobb lesz a dolog, egyre inkább elhiszem, hogy képes vagyok rá és én irányítom a dolgokat. A félelem brutális dolog, egy apróságtól is olyan félelem költözhet belénk, hogy tényleg csak a bajra számítunk. Ezért nem hinném, hogy meg kéne vetni bárkit is, bármennyit edzett előtte. A kérdés csak az, hogy képes-e valaki legyőzni a félelmét. Mert szerintem nem azok az igazán tökösek, akik vagánykodnak, hogy ők bármilyen lovat megülnek és röhögnek, ha leesnek és letolják, hogy mi lesz velük, hanem sokkal inkább azok, akik képesek legyőzni a félelmüket és nem adják fel. Nem attól lesz bátor valaki, hogy maga alá kéri a helyi rodeó császárát és fejjel megy a falnak.
2013. ápr. 19. 22:55
 8/18 anonim ***** válasza:
letojják nem letolják, csak fáradt vagyok :)
2013. ápr. 19. 22:57
 9/18 A kérdező kommentje:
Húha, köszönöm ezt a rengeteg választ, nagyon hasznosak voltak mind.:) ment a "like" mindenkinek.
2013. ápr. 20. 10:07
 10/18 anonim ***** válasza:
27%
Ha rajtam múlna,akkor nem hagynám abba. Ha a Lovam dobna le,akkor se. Én inkább megérteném őt. Én a Lovamat SOHA és semmiképpen se hagynám cserben. Sajnos nincs Lovam,de szeretnék :) Azt gondolom az olyanokról,akik egy kis esés miatt abbahagyják a Lovaglást és cserbenhagyják a Lovakat,hogy olyan puhányok,mint a fene :D És nézzék meg a Suttogó című filmet és gondolkodjanak el mindenen. Sosem szabad feladni.
2013. ápr. 21. 11:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!