Jogosan lettem leteremtve?
Abban egyet értek Gabkával, hogy erősen megkérdőjelezhető, hogy miért problémás lóval kell kivinni tanítványt terepre - hogy nem edző, afelől nincs kétségem.
Viszont ha ettől elvonatkoztatunk, akkor igenis be kell látni, hogy vannak problémás, talán éppen korrigálás alatt álló lovak, amikkel nem mindegy, hogy a csoportban hol lovagol az illető. Én baromira örültem pl. olyan helyzetekben, amikor meg lett mondva, hogy a csikó adott oldalán, azt támogatva jöjjön mellettem a másik lovas, erre bemegy mögém... vagy megbeszéljük, hogy rövidvágta van, erre a másik röhögve megereszti a lovát. Mindig a leggyengébb láncszemet kell figyelembe venni lovagláskor és ahhoz alkalmazkodni, legyen az ló, vagy lovas.
Valletta, abban egyetértünk, hogy vannak problémás lovak, akiket korrekció miatt viszünk ki csoporttal - ebben az esetben viszont én nem viszek tanítványt magammal! Vagy ha mégis, akkor max. a már versenyző, rutinos lovas tanítványt!
Egyébként nemhogy edzőnek, lovasnak se mondanám azt az embert, aki képes azt állítani, hogy a lova azért szorította be két fa közé, mert meglátta a másik lovat!! Az ilyen kóklerre nem bíznék egyetlen tanítványt se, de valószínűleg nem engedném ki egyedül terepre sem.
Velem is történt hasonló, de ott erdőben, egy úton ügettünk egy csoporttal egymás után, vagy 4-en. Én voltam az utolsó, és két csapat indult egyszerre terepre, és nem tudtuk ki hol jár. Mint utólag kiderül, a másik csapat utánunk jött, jó kis tempós vágtában. Pont egy kanyarban értek utol minket a lovam majd ráugrott az előtte lévőre, annyira bekakált attól, hogy mögénk került a többi. Pedig már lehetett messziről hallani őket, a patadobogást meg a beszédet. Hegyezte is a fülét, gondoltam nem lesz gond, de nem így lett. Viszont itt senki nem lett leteremtve semmiért.
Így el tudom képzelni, hogy esetleg megijedt az előtted haladó ló, ha mondjuk pont annyira maradtál le, hogy egy kanyarban nem látott rád, és gyorsan utolérted, vagy kiértél a bokrok/fák mögül hirtelen. De a leteremtés meg valószínűleg azért volt, mert az edződ megijedt, és nem esett jól neki, hogy megijedt alatta a ló, és beszorította két fa közé. Inkább ijedségből, mint indulatból szidott le, szerintem. Ebből adódóan nem volt jogosan. Viszont ha értésedre adta, hogy a ló ijedős, akkor jogosan lettél leteremtve. Ezt már a te módodban áll eldönteni, hogy akkor valójában mi is történt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!