Van gerincvédőd? Megbántad, hogy megvetted? Azóta volt, hogy "életet mentett"?
Nos, én a 25 évnyi lovas múltammal a nagyon tapasztaltak közé sorolom magam, 15 éve versenyzés is van mögöttem, nem is rossz eredményekkel, ennek ellenére hordom a gerincvédőt is, a kobakot is.
Szerintem nem a nagyon tapasztaltak nem hordanak védőfelszerelést, hanem a nagyon felelőtlenek. Ennyi. Akármilyen tapasztalt vagy, egy ló nem gép, nem lehet 100%-ra előre kiszámítani mindent. Egyébként meg pl. életet egyik legnagyobb esését egy nagyon nyugodt, bamba iskolalóról követtem el, lépésben!!! Csak lesétáltatni ültem fel valaki helyett, közben nem a lóra és nem magamra figyeltem, hanem egyik tanítványomra, aki ott lovagolt a karámban. Annyi történt, hogy hirtelen feltámadt a szél és egy nejlondarabot felkapott a közeli kazal tetejéről és egyenesen a lóhoz vágta. Az persze megijedt, hatalmasat ugrott, én meg repültem, mint a győzelmi zászló.
Egy kedves ismerősöm - 40 éve lovagol, nagyon is jól - a szemem láttára esett úgy a lóról, hogy eltört a gerince. Vadászlovagláson voltunk, már a végén, a lánya egy fiatal lóval jött, nem ugratott a lovaglás alatt, de ki akarta próbálni külön a legvégén az egyik akadályt. Az ismerősöm a lányának segített, és igazából senki sem tudja, mi történt, mitől riadt meg a ló, de az ismerősöm háttal ráesett a farönk szélére. Szerencsére nem bénult le, megúszta pár hónap fekvéssel és gipsszel, de ha akkor van rajta gerincvédő, csak felpattan és megy tovább. Így meg szenvedhetett.
Ez csak két eset, tudnék még milliót. Igenis azt gondolom, hogy fontos a megfelelő felszerelés a lovagláshoz, mind a ló, mind a lovasa számára. Végülis sziklát mászni se edzőcipőben, biztosítókötél nélkül megy a legtapasztaltabb mászó sem. Vagy nincs az a jégkorongozó, bármilyen profi, hogy szerelés nélkül menjen a jégre. Ez így is van rendjén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!