A kölyök kutyusom mindig ilyen kis bolondos lesz vagy majd idővel kinövi?
Szia, az en 5 honapos csivavam is ugyan ilyen:)
Amit tanacsolok semmikepp ne csapjal ra. En altalaban ha nagyon bevadul azt szoktam csinalni,hogy valami nagyobb dolgot megfogok. Es valamihez hozzacsapom. Pl ma az ovemet a szekrenyhez. A hangtol megijed es kapcsol,hogy valami nem okes:) Te is valamivel fegyelmezd de ne a kezeddel.
Amit meg tehetsz azt amit a gyerekekkel szoktak csinalni.
Kifarasztod.:) Amennyiszer tudod vidd el a parkban, engedd poraz nelkul szaladgalni. Otthon is az udvarra zard ki. Vegyel neki valami jatekot,hogy amikor rad ,,tamadna`` akkor eldobod neki azt es azt allja neki cincalni :)
En vettem neki ilyen kajat
Remelve,hogy talan ezt ragva kevesbbe lesznek elesek a fogai:D
Szerintem amugy kinovi ezt a kutya.
Nem tudom amugy,hogy te hogyan allsz hozza de szerintem mokasak az ilyen kutyak:) Fokepp amikor a koroket futja:D
Egy kölyök még nem gondolkodik azon, hogy ő akarna falkavezér lenni, itt még simán csak próbálgatja mit szabad, és mit nem. Ettől még neked meg kell mutatnod már most, hogy itt te vagy a főnök. Fél éves koráig nem kellenek a Fennel könyvben leírt szigorú szabályok, a végleges szabályrendszert ráérsz kialakítani fél éves kora körül. Olyankor amúgy sem árt szigorítani, hiszen közel a kamaszkor, amikor kicsit többet kezdenek megengedni maguknak, mint amit korábban, engedetlenek, elkezdődik a második dac korszak.
Az, hogy a hátára csapsz, az egy számára értelmezhetetlen jelzés. Láttál már kutyát, aki a mancsával ütögeti a másikat, mert nem tetszik neki amit csinál? A manccsal csapkordás maximum a játék jele lehet, vagy egy teljesen értelmezhetetlen fájdalom forrás.
Olvasd el amiket linkeltek, főleg a Kutyapszihológiát, és tanulj meg kicsit kutyául. A kutya rettentő egyszerű lélek, és az ember, ha ahelyet, hogy emberi tulajdonságokkal ruházná fel, megérti a viselkedését, megismeri a két faj között kommunikációban használható jeleket, akkor kiválóan tudja befolyásolni. Kettőtök közül te lényegesen okosabb vagy, ezért butaság lenne azt várni tőle,hogy ő értse meg a te nyelvedet, te viszont könnyen meg tudod érteni az övét, az eszed miatt.
A szertelenséget és a harapdálást kinövi igen, de ha nem csíped el, és kezded el nevelni most, akkor sokkal rosszabb dolgokra cseréli (otthoni rombolás, kezelhetetlenség, agresszió, stb.)
Légy nyugodt, és határozott. Ha sokat kiabálsz meg csapkodsz, nem egy jó vezetőnek fogsz tűnni a kutya szemében, akit érdemes követni, és akire rá bízhatja az életét, hanem egy neurotikus lúzernek.
Érdemes a kiabálást végső esetekre tartogatni, mert ha mindig kiabálsz sima alapzaj leszel a kutya életében, nem fog neked jelentősséget tulajdonítani. Egy higgadt, csendes és határozott ROSSZ éppen elég. A Rossz szó amúgy jobb, mint a nem, már csak azért is, mert ha jól kipergeted a r-betűt az elején, akkor morgáshoz hasonlítható, ami számára egy értelmes jelzés.
Amikor kiengeded reggel, akkor egyáltalán ne szólj hozzá, nézd levegőnek míg nem nyugszik le, és fekszik el az oldalára. Utána várj öt percet, és hívd magadhoz, Ilyenkor mehet a simi. Ha evés helyett harapdál, akkor azonnal vedd el az ételt, és csak következő etetésnél add neki. Ha a kutya enni kap, akkor az evéssel kell foglalkoznia. Ha ráér harapdálni, akkor nem éhes.
Mikor harap, éles hang, majd otthagyás, hátat fordítás. Ha próbálkozik haverkodni, akkor újabb hátat fordítás. A figyelmedet akarja felhívni ezzel, ne engedj neki.
Ha a nevét sem tudtad megtanítani neki, akkor a későbbiekben komoly gondok lehetnek.
Kezdj el komolyan utánaolvasni a kutyázásnak, mert pokollá fogja tenni az életed.
A nevét megtanítani nagyon egyszerű: Mondod a nevét, adsz egy kaját. Ezzel így játszol egy darabig. Aztán ha már figyel, csak minden második alkalimmal adsz kaját, aztán csak minden harmadikkal, aztán szépen lassan kiveszed a kaját.
A gyere ide a legfontosabb parancs, és a legnagyobb tiszteletlenség megtagadni. A behívást úgy tanítod, hogy azt mondod gyere, és elkezdesz kicsit távolodni tőle. A tapsolás, és a gügyögés itt teljesen belefér. Gyeregyeregyerebababa, gyere szépen. Ha odaér, kaja. A behívásnál sosem te mész hozzá, mindig ő megy hozzád. A legkönnyebben úgy megy, ha közben távolodsz tőle, mert így nem egy kimerevedett helyzetet teremtesz, hanem te is mozgásban vagy, ő is könnyebben mozdul. Ha viszont felé mozognál, azzal azt tanítanád meg neki, hogy "ha ez a csávó azt mondja, hogy gyere, akkor idejön hozzám, de szuper". Ennek lesz az az eredménye, hogy fél órát futhatsz a kutya után a parkban, anélkül, hogy meg tudnád fogni.
Ha odament hozzád, akkor SOHA ne dorgáld meg, ezzel azt éred el, hogy megérti, hogyha hívod, kikap. NEm tudja összekötni, hogy most azért hívtad oda, mert bepisilt, Csak annyit, hogy hívott, kikaptam, következőre nem megyek.
Itt van az első kétt cikk, amit a behívásról találtam, hátha segítenek valamit: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!