Kölyök bullmasztiff kutyusom van. Igaz az, hogy nem szabad lépcsőznie?
3 hónapos elmúlt, 1 emeletnyit kénytelen (lenne) lépcsőzni a séták alkalmával. Sok mindent hallottam erről általánosságban. Pl. hogy fél éves koráig nem szabad lépcsőnie a kutyáknak a gerincük miatt, aztán olyat is hallottam, hogy ez inkább azokra a kutyákra vonatkozik, akik nem "arányosak" (pl. tacsik, akiknek hosszú a testük és arányait nézve nem magasak).
Szerintetek?
A kutyák gerincének nem tesz jót a lépcsőzés, tehát jobb elkerülni, ha van rá lehetőség. De azért egy hosszú lábú fajtánál nem olyan nagy probléma, mint mondjuk egy tacsinál.
Biztos hallottál már a tacskóbénulásról, sajnos gyakori probléma náluk:( A lábaik rövidek, a gerincük hosszú, és nekik egy lépcsőfok gyakorlatilag fejmagasságnál van, emiatt a gerincük nagyon meghajlik, ha fel akarnak ugrani.
De egy kutya, aki simán fel tud lépni, ott azért nem olyan nagy gond, pláne egy emelet.
Igen, hallottam szegény tacsikról, hogy szegényeknek milyen beteg tud lenni a gerince :(
Egy kicsit megnyugodtam, ha a hosszú lábúaknál ez nem olyan gond. Ameddig lehet, kímélem, csak hát már most 12 kg a kis tökös, nem sokáig fogom tudni kézben cipelni.. :)
Igen, tudok róla, köszi :)
Royal Canint adunk neki, ebben van zöldkagylókivonat is, meg mindenféle vitamin, ami kell neki. Láttuk mi is, hogy viszonylag magas a fehérjetartalma, próbáltunk tápot is váltani, de fosott tőle, pedig mértékletesen álltunk át... a vége az lett, hogy visszatértünk a royalra és úgy adjuk neki, hogy a napi előírt adag 2/3-át kapja ill. mellé jutifalat, ha tanulunk és egyéb más kaják (gyümölcsök stb.). Az állatorvosunk azt mondta, hogy teljesen jó bőrben van így a kutya, mert nem dagi, látszik, hogy van dereka, stb. és ha így marad, akkor nem lesz gond a későbbiekben sem.
Hm.. hát nem egyszerű a jó döntés...
Mi Royal Canin Giant Puppy 34-t adunk neki. A tenyésztőnk is ezt a tápot adta ill. az állatorvosunk is forgalmazza ezt, tőle direkt megkérdeztük és ő azt mondta, hogy van benne zöldkagyló kivonat is és h még véletlenül se adjunk neki semmi vitamint vagy egyéb kiegészítőt (porcerősítő stb), mert azzal akár kárt is okozhatunk.. Nem tudom, hogy a zöldkagyló kivonattal nem lehet-e kárt okozni, ha többet kap, mint kéne esetleg és adnánk neki pluszba mégis?
Ha van valami más is mellette, ami már maga a hatóanyag tisztán, akkor lehet túladagolni (vitamin, ásványi anyag, nyomelem), főleg ha Royal Canint kap, ami ugye minőségi táp. Egyébként kölyökkorban a legkárosabb az ásványi anyag-túladagolás.
Én Vetri-Care-t adok (ugyan ilyen jó a Luposan is), abban zöldkagyló, lucerna és sörélesztő van, egyiket sem lehet túladagolni, max. ha bezabál egy-két flakont egyszerre.
Nézd meg a zsákodon, én anno amikor olvastam az összetevőket, akkor csak porc volt benne.
Nápolyi masztiff és bordeaux-i dog tenyésztőket kérdeztem ki sorra a fajtáról, nem bullmasztiffosokat, de teljesen ugyanaz a kategória. Az alapszabály egyébként úgy szól, hogy vitamin- és ásv. anyag kiegészítést szigorúan tilos kapnia jó táp mellett a kutyáknak, de az ízületvédő készítmények általában (kevés kivételtől eltekintve) max. C-vitamint tartalmaznak, ami vízben oldódó, úgyhogy nem lehet túladagolni, a felesleg kiürül a vizelettel.
Ok. Értem.
Nem láttam a tápon az összetevők között a zöldkagylót :(
Ti ezt adjátok?
Néztem az összetevőket és egy csomó vitamint és ásványi anyagot tartalmaz még a zöld kagylókivonaton, sörélesztőn és lucernakivonaton kívül.. Ez akkor inkább a gagyi minőségű tápok mellé való szerintem..
Jó lenne olyat találni, ami tényleg csak a zöld kagylókivonatot tartalmazza..
Igen azt használjuk, de pont az a jó, hogy nem kivonatokat tartalmaz, hanem komplexen a növényt. Így nem adagolod túl. Ezért van az, hogy gyümölcsből és zöldségből ehetsz, amennyit akarsz, de a vitaminkészítményt csak óvatosan szedheted.
Egyébként is más a hatása úgy, hogy nem izoláltan tartalmaz egy-egy hatóanyagot. Egyes vitaminok károsak csupán mert magukban szedik őket; kell a növény többi része is a jó hatáshoz. Így van ez minden élőlénynél. Csak ajánlani tudom, ha nem is érdekel a tudomány, akkor a tapasztalatoknak hihetnél, rengeteg ember használja biztonságosan ezt is és a Luposant is. (És még másokat.)
Biztos, hogy porcerősítőre gondolt? Én még életemben nem hallottam sem állatorvostól, sem tenyésztőtől, sem gazditól, csak az ellenkezőjét (rendelőbemn dolgozom).
A csonterősítő van tiltólistán - ezért pl. Luposan BioMineral-t már nem tanácsos adni kölyökkutyáknak, hiába tartalmaz az is zöldkagylót.
Mivel elég drága, nem kell, hogy ez vágjon földhöz anyagilag, nem tragédia, ha nem kap a kutyád zöldkagylót, csak ajánlott - igazából terápiás céllal nélkülözhetetlen, mert tényleg hatékony, ezt én is aláírom :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!