Mi ez a klikker mánia?

1kannal nagyon egyetértek. Baromira nem mindegy, hogy mi a kutyával a célod.
Nekem pl. sosem volt célom, hogy IPO akármilyen versenyekre jelentkezzek, nekem pl. azok tűnnek robotkutyának, ugyanis az ő munkájuk a kellemetlen inger elkerülésén, és a gazdi (szerintem szükségesnél magasabb) tekintélyén alapszik, nincs önálló lépésük, mindenben engedelmeskednek.
Ugyanakkor beláttam, hogy a hobbi kutyának is szüksége van újdonságokra, feladatokra. Az én kutyám imádja a formálásos technikát, hatalmas sikerélmény, mikor rájön, hogy mit is akartam elérni, és utána lelkesen ismételgeti a feladatot. Közben majd kiugrik a bőréből, és nem utolsó sorban olyan szinten elfárad benne, hogy utána a legmélyebb álmába szenderül.
Kihívás nekem, mert ki kell ismernem a gondolkodásmódját, kihívás neki, mert gondolkodnia kell, önállóan cselekedni, feladatot megoldani. Nem utasításra cselekszik, nem végrehajtó üzemmódban, hanem gondolkodik, kreatív. Emellett baromi jó közös akció, mert ilyenkor hihetetlenül egymásra koncentrálunk, alapszabály is, hogy ilyen szitut megszakítani mondjuk amiatt, hogy megcsörren a telefon, kifejezetten büntetés a kutyának.
A klikkertől sokkal jobban ismerem a kutyámat, az észjárását.
Emellett hihetetlen gyorsan is tanul, pedig ez "csak egy buta bulldog".
Elkezdtem klikkerrel foglalkozni apum 7 éves kutyájával, akinek az ül/fekszik sem volt meg, sőt jobban megfigyelve szerencsétlen azt se tudta mit jelent az okos kutya, Kb. 6 hétvégén foglalkoztam vele napi fél órát, tehát összesen mondjuk 6 órát. Ül, lábhoz jön, és nézz rámra felveszi a szemkontaktust.
Ő egyébként egy olyan kutya, aki bizonytalan, ingerekre rebbenős, emiatt annak idején a hagyományos módszeres kutyaoktató már kölyökkorában megmondta, hogy nem vállalja.
Mostmár ott tartunk, hogyha sétánál (ahol ugye fél) előveszem a klikkert, és odahívom klikkerezni, majd kiugrik a bőréből úgy csóvál, levetkőzi minden félelmét. Szerintem egy bizonytalan félős kutyánál valósi csodafegyver a klikker.
A többi okot már előttem emondták. Pontos, környezettől elkülönő, másodperc töredékét lehet vele megerősíteni.
Ugyanakkor, ha helyesen, tanításnál használos csak, akkor nem lesz a kutya ételfixált sem, ki lehet venni a klikket és a kaját is nagyon gyorsan, Eredeti célja nem a feladatvégrehajtás jutalmazása, hanem a feladat megtanítása. Nekem is van ismerősöm, aki úgy klikkerezik, hogy semmi újat nem tanulnak, csak minden sétánál megy a klikk-kaja-klikk-kaja, már több, mint egy éve. Na annak úgy tényleg nincs sok értelme, ráadásul tényleg ételfixált lesz tőle a kutya.
A klikkert CSAK a tanításhoz kell használni eredeti funkciója szerint.
Azt meg nem tudom, hogy valamelyik előző honnan vette, hogy a népszigetisek rosszul használják, meg hogy elnyomja az ösztönöket, a népszigeten pontosan azt papolják, hogy meg kell ismerni, és kielégíteni a kutya ösztönlényét. Nem véletlenül vannak westik, meg uszkárok ÖV-n, meg mopsz a nyomkövetésen. Pontosan az a céljük, hogy elfogadtassák, hogy a kutya egy természeti ösztönlény, akinek elemi igénye, hogy kihasználják, és kifárasszák az ösztöneit.

Kedves csakkitti !
az alant kimásolt megjegyzésedre szeretnék reagálni:
"Nekem pl. sosem volt célom, hogy IPO akármilyen versenyekre jelentkezzek, nekem pl. azok tűnnek robotkutyának, ugyanis az ő munkájuk a kellemetlen inger elkerülésén, és a gazdi (szerintem szükségesnél magasabb) tekintélyén alapszik, nincs önálló lépésük, mindenben engedelmeskednek. "
Az IPO-s kutyáknál is " halad" a világ. Ma a jókedvű, gazdájára figyelő kutya munkája a cél a pályán. Ezt nem lehet elérni sem "robotkutyák" gyártásával, sem csak a gazda "szükségesnél nagyobb tekintélyével".
A nyomon is a vidám,keresni akaró kutya a cél .
Kérlek, gondold meg legközelebb, hogy olyan sportot ne véleményezz, amit nem művelsz. Szíved joga más célú munkát, tanulást, szórakozást kedvelned, de amit nem ismersz teljesen, arról bölcsebb hallgatni.
Utólag megjegyezném, megerősítésre, a feladatok szebb, gyorsabb kivitelezésre az IPO-s "robotkutyáknál"is sokan használják a klikkert.

Nem a jólneveltség a kérdés itt. Én is elvárom, hogyha hívom a kutyám, akkor minden esetben odajöjjön, vagy ha azt mondom, hogy ott áljjon meg és üljön le, akkor tegye is meg.
Nekem egyszerűen a szememnek nem olyan szép az a szintű engedelmes munka, ami egy IPO-n elvárt, illetve nincsenek is ilyen céljaim a kutyámmal. Egy BH vizsgán gondolkodom még azért, arra lehet, hogy rágyúrok.
De azért amit lehet hallani a sportkutyásokról, az semmiképp sem szimpi nekem. Persze, igazatok van, hogy ne nyilatkozzak amíg nem próbáltam, csak valahogy nekem az már mindig olyan valóságtól elrugaszkodottnak tűnik, hogy annyira gazdamániás a kutya. Legalábbis sokan mondják, hogy a jó sportkutya nem nagyon játszik másokkal, meg kutyákkal, mert ott az a cél, hogy számára csak a gazda létezzen. De nem kétlem, hogy másképp is lehet IPO-ra készülni, meg tudom, hogy vannak akik teszik is.
A robot kutya dolgot csak arra reagálva mondtam, aki szerint klikkerrel robotkutyát képeznek.

Valóban azok többsége, akik magas szinten akarnak versenyezni,sokféle trükköt bevetnek, hogy a ma kívánatos végrehajtást elérjék a kutyánál.
De gondolom, azzal is tisztában vagy, ma az az ember, aki magas szinten akar eredményt elérni egy sportban, teljesen másként edz, él , mint az, aki csak kedvtelésből, a mozgás öröméért csinálja.
Egy terrorizált, parforszos kutya sosem fog mutatni a pályán olyan viselkedést, amit ma már megkívánnak .
Az írásaidat olvasva meglesz az a BH is, tuti :D

Hm érdekes. Nekem meg pont az nem tetszik amikor egy kutya elmegy az első kedves emberrel és a végén kiderül, hogy az az ember a gazdája akinek a legkevésbé örül, vagy rá se néz egyáltalán. Nekem meg ez visszataszitó. Lehet hogy én leragadtam a 'kutya megvéd, a kutya a hüség példeképe' sztereotipiánál... Meg az a durva amikor egy kutyának egy tárgy mindennél többet jelent, és az már mindegy hogy a laszti vagy bármi más kinek a kezében van... Nekem ez egyszerüen rémisztő, hogy egyes állatoknak ennyire mindegy.
Miért baj az, hogy egy kutya nem megy el az első kedves idegennel és csak a gazdáját szereti? Miért ne lenne az elég? Az meg hogy más kutyákkal játszik-e egyéni dolog, ha nem fél és nem agressziv velük akkor nem mindegy?

Jó, ez csak ízlések és pofonok kérdése már tényleg, ezen kár vitatkozni. Én cseppet sem bánom, hogy a kutyám kedves az emberekkel, jókat játszik kutyákkal, és nem csak a munka az élete. Emellett pedig hűséges, és megvéd. Nincs ezzel semmi gond, nekem ez jön be, neked meg az.
Mondjuk a fajtársakkal való játék hiánya szerintem gáz, én azt hiszem, hogy anélkül nem tud teljes életet élni egy kutya, de ez is csak az én magánvéleményem, simán lehet, hogy nagyon is tévedek. Én a játékot fontosnak tartom, és azt is, hogy emberekkel ne legyen se agresszív, se tartózkodó. Az enyém se lelkesedik nayon az emberekért, általában konkrétan faképnél hagyja őket, tehát az sem igaz, hogy bárkivel elmenne. De nem gazdafixált. Elviheti más is sétálni, ami mondjuk nem egy hátrány, pl. baromi jól jött, mikor fekvőgipszem volt. Én sosem cuppantanék annyira magamra egy kutyát, hogy nélkülem ne tudja jól érezni magát.
Dehát kinek a pap, kinek a papné.
Csakkitti!
Szeretnék veled levelezni a kutyákról ha nem gond, és ha lenne rám egy kis időd, megköszönném!
Kérlek szépen írj egy privát üzenetet ha benne vagy!

Vannak olyan fajták ha kevesen is, akik minden sportra nevelés nélkül is ilyenek. Akkor ők most életképtelenek mert nem tudja őket más vinni sétálni? Nekem pl van kertem, sosem fogok olyan helyre költözni ahol nincs, a kutya meg nem hal bele ha pár napig nem sétálhat... Szóval mindent meg lehet oldani.
Én egyszerüen nem látom értelmét, hogy miért kéne az én kutyámnak más emberekkel foglalkoznia. Mivel lesz neki attól jobb? A többi kutyával meg nincs baj, nem arról van szó hogy egyáltalán ne játszon ( egy sportkutyásnak általában több kutyája is van), de az ilyen kutyák maguktól is kevesebbet foglalkoznak a többiekkel, kényszeriteni meg minek? Elég pár barát aztán kész.
Végülis nekem nincs bajom azzal, hogy más másként gondolkozik, csak azt nem birom, hogy egyesek szerint csak az lehet a normális kutya aki mindenkit imád, vagy amikor úgy kezelik egymás kutyáit mint valami közhasználatú tárgyat (na most akkor én fogom és parancsolgatok neki, a másik meg terel vele, a harmadik meg frizbizik, ha a gazda valamit nem tud elérni akkor a kiképző kirántja a kezéből hogy majd ő...). Mert a kutyásokat között sokszor ez megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!