Mi ez a klikker mánia?

Akkor te még nem láttál jól képzett klikkeres kutyát. A másik meg az h ki mire akarja tanítani. Sok feladathoz egyáltalán nem szükséges, van amit lehet azzal és anélkül, és van olyan trükk, versenysport stb. amihez elengedhetetlen. Ezen kívül a klikker elvitathatatlan előnye, h nagyban növeli a kutya-gazda közötti kapcsolatot, kommunikációt.
Ezt fejtsd ki légyszi nekem bővebben! Kíváncsi vagyok h itt mire gondolsz. Ha tudsz írj példát is légyszi! Mivel én úgy gondolom, és azt tanultam, h a kutyáknál a tanulás, tanítás kondicionálásra épül. Így szerintem természetes, h a kondicionált viselkedést akarjuk erősíteni egy kutyában a tanítás során.
"a klikker segítheti a kondicionált készségek fejlesztését de elnyomja a kutya ösztöneit, valódi természetét nem hagyja érvényesülni!"

alapvetően a klikkerrel való tanítás a kondicionálás szintjén hat csak -nem hat az ösztönökre, nem törődik a kutyával, annak természetes igényeivel, csak "robotképzés" zajlik-kiképzési segédeszköz csupán (ami ráadásul felesleges)
én egy érző lényként, társként tekintek a kutyákra és nem egy programozható robotként
a klikerképzés nagy hátránya, hogy a tanítás és teljesítés mellett -ha az ember nem tudatosan használja és nem tudatosan tanítja a használatát-akkor megerősítésre kerülnek különböző viselkedészavarok is pl. hiperaktivitás, izgatottság, túlzó domináns jellegű viselkedésminták stb.-vagy éppen a klikker hatására alakulnak ki ugyanezen viselkedészavarok egy ételfixációval fűszerezve!:)

Légyszíves mondj példát, mivel ezek így nagy általánosságban világba kiáltott nagy szavak: robotképzés, nem hat az ösztönökre, viselkedészavar, ételfixáció (ezt a szót nagyon szereted :o))
Mondd el kérlek, hogy szerinted hogy zajlik - teszem azt - a "szégyeld magad" ( http://www.youtube.com/watch?v=EsGnFkiiGys&feature=related) parancs megtanítása klikkerrel és anélkül?
Milyen az a tanítás ami a kutya ösztöneire hat? És melyik ösztönére?
(mert ezek szerint a kajával motiválás (ami a klikkerezés alapja) -> ami egy elég alapvető, táplálékszerző ösztönre hat - az nem jó...

Én megmondom, pl: az egyik kutyámnak a szájára tettem valaki kis szalagot, két perc alatt megtanulta. Következő kutyámnak ez nem hatott, de kis idő alatt kiderült, hogy elég ha az orrára fújok. Nem tartott pár percnél tovább.
Mig klikkerrel... Hát lehet hogy én voltam béna a klikkerezésnél, de az én kutyám kb szökőévente egyszer piszkálja az orrát magától és én meg nem leshetem folyton azt... Rávezetni meg mivel tudtam volna? Pálca stb? Lehet nekem szegényes a fantáziám.

Cellux, gumi, fújás. Ugyanúgy, csak klikkerrel pontosítani lehet. Amikor én tanítottam ezt a kutyámnak megcsinálta, de nekem nem volt elég, h csak "megvakarja, odanyúl", azt szerettem volna ha rajtatartja és ezt csak klikkerrel tudtam elérni, mivel csak akkor kapott klikket amikor sokáig és pontosan tartotta rajta a mancsát.
(de megint csak az derül ki h azok szidják a klikkert akik nem tudják jól használni...)
Mielőtt félreértés esnék: nem vallom azt, h csak klikkerrel lehet tanítani. De azt viszont tudom, h ha a kutya tudja a metódust, megtanul gondolkodni és próbálkozni akkor sokkal könnyebb vele dolgozni és precízebb feladatvégrehajtás kialakítást tesz lehetővé. Valamint nekem az nem tetszett az előző hozzáállásában, h mi az "robotképzés", meg mi az h "nem az ösztöneire hat"...ill. a többi, pozitív megerősítéses képzés során mi más, és mi az ami az ösztöneire hat és mely ösztönökre??

ez lenne a kutyázás csúcsa, hogy a szégyeld magaddal megalázzuk kedvenceinket?
hahaha
(ehhez is elég egy hajgumi egyébként nem kell klikker)
komolyan nem jutott még a klikkeres bagázs eszébe, hogy a kutya egy érző, társas lény?
Bocs! A kérdésre válaszolva-természetesen mindenre megtanítható egy kutya klikker nélkül is ahogyan mindig is tanította az ember-természetesen leginkább pozitív megerősítéssel ahogyan maga a háziasítás is történt az elmúlt évezredek alatt...egyetlen előnye az időzítésben rejlik-ezt könnyíti meg akár tizedmásodpercre pontosan lehet jelezni a jutalom helyét-bár az 5 tizedmásodperces reakció is elegendő egy kutya tanításánál és ez az időkeret akár verbális visszacsatolással, dicsérettel is tartható. A jutalom, az étel és eszközfüggőség -ahogyan már írták előttem- viszont nagy hátránya ennek a kiképzési technikának és így könnyen megerősíthetünk rejtett viselkedészavarokat is vagy kreálhatunk újjakat-(pl. mániákus ételfüggőség=ételfixáció a gyengébek kedvéért)!
Egy kiképzési eszközről van szó tehát semmi több. Lehet jól használni egy tökéletesen engedelmes, elfogadó tipusú, kiegyensúlyozott kutyánál de még itt is rengeteg a hibázási lehetőség-messziről megmondható ha egy kutya klikkerrel van képezve vagy sem és a különbözőség nem a kényszermentes teljesítésnél van amelyik kutya a játékért vagy játék igéretéért vagy az embertárs dicséretéért teljesít az sem kényszerből teszi! viszont valóban a feladatra és a gazdira koncentrál és nem az ételre, az eszközre -vagy ha célkövetésre kondicionáltták nem a célpontra, hanem a valódi feladatra. Mindezt nem lekenyerezés, megvesztegetés által érik el -ugyanis a kutya számára ez nem természetes, hogy a mindeható, nonplusultra jutalom az étel, naponta ezerszer bekerül a szájába!

"De lehet én vagyok a h*lye."-ezzel nem vitázom-igaz mással sem-a kutya mindenesetre egy nagyon intelligens ragadozó állat(és mint ilyen csak olyan dolgok motiválják amelyek hasznosíthatóak az életben-biztosítják a fejlődését, ami által jobban kiismerheti magát a környezetében.
Érző lény, sokkal inkább mint azt feltételezik a klikkerrel képzők!
pl. a "szégyeld magad" tanítása ugyanaz mintha a kétéves gyerekedet tanítanád arra, hogy parancsra szégyelje, érezze rosszul magát vagy legalább imitálja ezt-egy darabig érdekes feladat de senkinek sem esik jól ez az értelmetlen, öncélú feladatmegoldás, kirakat kiképzés, bohóckodás!
A kutya csapatjátékos, társállat, egy fejlődni, tanulni vágyó ragadozó és ezt tisztelnünk kellene benne maximálisan!
Miféle evolúciós fejlődés az, hogy parancsra szégyeli magát, mitől lesz ettől ügyesebb, jobb vadász vagy értékesebb falkatag például?
Mi haszna az egésznek azon kívül, hogy lehet büszkén mutogatni másoknak mint egy cirkuszi mutatványt?

Az az értelme, hogy használja az eszét és nem unatkozik... Amúgy meg én nem klikkerrel képző vagyok.
És lehet hogy nincs evololúciós értéke, de fel kell hogy hivjam a figyelmed, kissé elmaradtál az időben, tudod itt ahol mi vagyunk már nem azért tartanak kutyát hogy az minnél életképesebb legyen, fejlődjön evolúciósan és jó vadász legyen. Te úgylátszik még leragadtál az őskorban. Úgy birom az ilyen megrögzött ősember elképzelésekkel rendelkező embereket akik szerint bün ha a kutyával nem úgy élnek mint 10 ezer éve. Hahó mi most vagyunk és nem 10 ezer éve! Most komolyan én akkor vagyok jó gazda ha vadászok a kutyámmal? És ha ő pásztorkutya? Ja akkor meg vegyek neki 1000 birkát? Akkor már senkinek sem lehetne kutyája, mert nem sokan tudnak vele ilyen dolgokat csinálni.
Ezek szerint te lenézed az összes kutyás psortot mert annak nincs haszna és megalázza az állatot? Ha tényleg jól ismered a kutyákat, akkor nézz meg egy-két ilyen videót ahol a kutyáról sugárzik mennyire élvezi.
A gyerek tudja mint jelent az hogy szégyeld magad. De a kutya nem. Akármilyen okos, nem tudja mi az hogy szégyeld magad. Ha azt mondanád neki, hogy kolbász és arra tanitadnád szégyelni magát neki ugyanazat jelentené a dolog.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!