Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Westiet vagy Spánielt?

Westiet vagy Spánielt?

Figyelt kérdés
Nem tudom mit vegyek 11 éves lányomnak az a baj hogy nagyon szeleburdi és min a kettő kutya az milyik lenne jobb?
2010. jún. 11. 15:56
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
100%

Igyekszem kompetens választ adni. A testvéremnek 7 évevan westie-je, én pedig több, mint 5 éve élek két spániellel együtt (angol cocker).

Külső: ízlés dolga, nekem a spániel pofija, a nagy lelógó fülek, a melankólikus nézés sokkal bájosabbá teszik a westienél. Nem, mintha nem lenne aranyos a westie is, de nekem szubjektíve a spániel fizimiskája sokkal jobban bejön.

Valaki azt írta, hogy a spánielt ölebnek tenyésztették. Túróst! A spániel egy igazi agilis vízi vadász kutya, kifejezetten sportos munkakutya, úgyhogy aktív gazda mellé kiváló. Elég nagy a mozgásigénye. Munkakutya lévén a spánielt nem jellemzi a más kutyákkal való kötekedés, beszólogatás, ami viszont a westienél azért megvan. A testvérem westie kutyája, mivel terrier, elég domináns és kissé kötekedő a többi kutyával. Beszólogat nekik, pedig hát meglehősen kicsi és ebből adódóan védtelen. Viszont elég öntörvényű.

A spániel talán kevésbé makacs, ugyanakkor meglehetősen szeleburdi, amolyan örök gyerek, aki mindig mókázni, játszani akar. Mondjuk, ha együtt sétálunk, akkor azt tapasztalom, hogy a spánieljeink futkároznak, mint a mérgezett egér, ha szagot fognak (igazi "orrkutyák", folyton szimatolnak), akkor erélyesen kell őket hívni, de jönnek. A westie nem szalad el, csak akaratos. Ha nincs kedve gyalogolni, akkor behúzza a kéziféket és a tesóm kénytelen felvenni. Ha más kutyával találkozunk, a spanik odarohannak farkcsóválva, a westie pedig elkezd amolyan morgó-utálatos hangon "beszövegelgetni" az idegennek. Sőt a westi kimondottan agresszív kutya. Ha séta közben azzal találkozunk, mikor a spanikkal vagyok, akkor a forgatókönyv mindig ez: a spánielek odarohannak csóválva, mivel a húgoméval jól vannak és örülnek, hogy ez is olyan, az idegen westie pedig nekik megy, amit a spanik értetlenül fogadnak. Volt már, hogy az egyik spánielemnek az orrából kiharapott egy darabot egy westie, mikor barátkozni odament hozzá. A westie pártolók viszont, hogy azért ne úgy tűnjön, hogy csak fikázom, azt mondják, hogy páratlan egyéniség egy westie, valódi kutya, valódi terrieres temperamentummal.

Mondjuk én a spánielt sokkal szebbnek látom és kezelhetőbbnek tartom, de ez nem von le semmit a westie szerethetőségéből sem.

2010. jún. 11. 16:45
 22/28 anonim ***** válasza:

Én írtam, hogy a spánielt ölebnek tenyésztették. Való igaz, nem volt róla szó, hogy spánielen belül milyen fajta. Vannak köztük retrieverek és társasági kutyák is: [link]

Én úgy vettem, hogy mivel a westie a másik szereplő, eleve a kis termetű társasági spániel került szóba.

2010. jún. 11. 17:18
 23/28 anonim ***** válasza:
Ha nagy az udvar akkor spaniel mert nagyon energikus es faradhatatlan kutya ha nem nagy az udvar akor wet highlind terrier
2010. jún. 11. 17:21
 24/28 anonim ***** válasza:
Attól, hogy a cavalier king charles spániel a társasági kutyák fajtacsoportban van, még eredetileg nem ölebnek lett kitenyésztve (mint ahogy sok más fajta sem ebben a csoportban), hanem kajtatóebnek, függetlenül attól, hogy hamar beédesgette magát az arisztokrácia szalonjaiba. A tibeti spániel valóban "született" társasági kutya, de mivel mind külsőleg mind belsőleg igen távol áll a többi spánieltől, gyanítom, hogy a kérdező nem erre kíváncsi. Valószínűleg az angol cocker spánielről van szó, jól sejtem?
2010. jún. 11. 17:53
 25/28 anonim ***** válasza:
Az állatorvosom azt mondta, hogy jobb a spániel, mert az egy tanítható okos állat, a veszti csak egy díszkutya...
2010. jún. 11. 20:24
 26/28 anonim ***** válasza:

döntsd már el hogy milyen kutyát akarsz hiszt a multkor még goldit is irtál....amúgy szerintem ha a kislányod szereti a kutyákat akkor egy keverék kutyának is örülni fog ,egyszerűen menj el a menhelyre és hozz egy keveréket ,hidd el az a kutya hálásabb lesz mind bármelyik másik..és ha jót választasz akkor még beteg se lesz és semmi sőt feleannyi bajod se lesz vele mint pl. a goldival,westivel és spániellel

nekem is keverékem van tibeti spániel és tacsi keveréke 1.6éves és még sose volt semmi baja :)imádjuk

döntsd el! megéri

2010. jún. 11. 20:47
 27/28 anonim ***** válasza:
A westie nem dííszkutya,az álatorvosod se ért hozzájuk ugy látszik...én amugy(2 westis)szintén a 2 fajta közt vacilláltam,imádom mindkettőt,de westit fogadtam örökbe,felkínálkozott a lehetőség,és elfogadtam.nem bántam meg!!
2010. jún. 11. 20:59
 28/28 anonim ***** válasza:
Egyértelmű, hogy westie!!! Nekem is az van, de úgy megkomolyodik, hogy rá sem lehet ismerni!! Kertben-lakásban jól tartható, nem hullik a szőre, de renszeres ápolást igényel a szőre.
2011. júl. 21. 09:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!