Miért keserítik meg a tenyésztők a kutyavásárlást?
Előre leszögezném, hogy nem sajnálok 150.000 Ft-ot egy kutyára. Van egy bizonyos elképzelésem egy fajtára, szukát szeretnék (nem szaporítás miatt, ivartalanítanám de a szukák közelebb állnak a szívemhez, kant el se tudnék képzelni magam mellett), munka vonalas testalkatú és szőrzetű kutyáról lenne szó és a küllemével kapcsolatban is van egy álom ideálom.
Ezzel szemben bármilyen kennelt néztem és beszéltem velük engem mindegyik taszított mind hozzáállásban, mind mentalitásban.
Az első az, amikor már az elején leszögezik hogy nem adnak főleg családi kedvencnek kutyát. Nekem családi kedvenc lenne, maximum nem versenyszerű sporttal (tehát én sportolnék vele kettesben, de nem akarok sehova se benevezni és utazgatni ez miatt országokon át). Szidják a show-vonalat így úgy hogy mennyire nem ez a fajta már és mégis hogy el vannak terjedve mindenfelé, de ezzel szemben ők nem akarnak eladni a nem show-vonalú kutyáikból "mezei embernek".
A másik amikor megkérdezik milyen elképzeléseim vannak a kiskutyával, és elmesélem hogy milyennek képzeltem el álmaim kutyusát temperamentumra, kinézetre és persze hogy csak szuka kutya jöhet szóba, kant semmiképp se szeretnék. Elhúzzák a szájukat és elkezdenek kérdezgetni hogy miért, mik a céljaim egy szukával. Hiába mondom hogy gyermekkorom óta csak szukáim voltak és miért szeretem őket jobban, már látom a szemükben hogy nem tetszik nekik, hiába mondom hogy ivartalanítani fogom és akár szerződésbe is beleírhatja felőlem.
Volt olyan amikor közölték hogy oké, szuka, de ők csak társszerződésben adnak el szukát és félig ő marad a gazda, ő rendelkezik az ÉN kutyám felett és majd hoz le almokat...hát a nagy lóf...persze szaporítóellenesen máskor ecsetelik milyen kimerítő és veszélyes a szukára a vemhesség de ilyenkor bezzeg nem az, vállaljam be csak mert ő úgy akarja és kockáztassam a kutyám életét.
Amivel még tőrt döfnek a szívembe az az, hogy majd ők eldöntik melyik kutyát kaphatom meg. Tehát választanak nekem egy kutyát. Kiskoromban egyszer elhoztunk egy ismerősünk kutyájának véletlen almából egy kölyköt, sose felejtem el amikor kisgyermekként elvittek a szüleim és választhattam egy kiskutyát. Ránéztem és tudtam hogy ő lesz a társam 13 éven át, beleszerettem ott helyben. Belepusztultam volna ha nem őt hozhatom el, más nem kellett. Ezzel szemben menjek el egy tenyésztőhöz és ő majd választ nekem kutyát?
Én őket is megértem hogy kemény munka a tenyésztés és szenvedéllyel csinálják, jó helyre akarják a kölykeiket juttatni, de ez hogy csak úgy adnak el kutyát hogy minimum kiállításra járok, sportolok vele és majd ők eldöntik milyen kutyáért fizethetek ki több mint egy havi fizetést hát ez nekem nagyon nem gyere be...
Mindenképp tenyésztőtől akartam volna kutyát de most már komolyan ott tartok hogy jófogáson nézegetem unalmamba a "normálisabb szaporítós" (igényes hirdetés, két oltás, három féreghajtás, chip) hirdetéseket. Ott legalább elmehetek és választhatok egy "szerelem első látásra" kölyköt akivel azt tehetek amit akarok, ha akarom egész életében "csak" családi kutya lesz, ha akarom elmegyek vele hobbi versenyekre.
Kicsit hosszú lett, az érdekelne végső soron hogy volt már valaki hasonló helyzetben? És hogy döntött? Vagy talált megfelelő tenyésztőt aki hagyta érvényesülni nem csak sorolta az ő feltételeit és igényeit?
'Attól, hogy te vagy 'a vevő', még nincsenek jogaid a választásban és megvételben! '
Aha tehát a vevőnek semmi joga nincs, ellenben a tenyésztőnek joga van egy utolsó senkiházi szemétként kezelni. Ok...
Rettenrően elkeserítő ez a helyzet, hogy nem kezelnek emberként, konrétan 'bűnös vagy amíg nem bizonyítod az ártatlanságod' és addig keményen büntetnek is. Ha igaz, hogy külföldön nem viselkednek így a tenyésztők, akkor tuti nem fogok ebből az országból sosem kutyát venni. Könyörgöm én is ember vagyok, nem fogok hason csúszni csak azért hogy fizethessek neki és mostmár komolyna letojom, hogy neki milyen rossz élménye volt másokkal, az nem én voltam... És azt nem veszik észre, hogy pont ezzel hajtják az embereket a szaporítók felé, hogy ellehetetlenítik a törzskönyves kutyák megvételét. Hogy jöjjek ők ahhoz, hogy ilyne ocmsányul bánjanak más emberekkel. Ok, hogy ők 'Szívességet' tesznek, de ha senki nem akarná a kutyájukat akkor cs*szhetnék a hobbijukat, hacsak nem milliárdosok és képesek az összes kiskutyát megtartani és eltartani....
Aki pedig 4-5 hónaposan adja oda a kutyát az nem gondol arra, hogy valaki esetleg valami olyat dolgot akar vele csinálni amihez korán el kell kezdeni tanítani? 2-3 hónap rengeteget számít és a tenyésztő tuti nem ért az összes sporthoz vagy módszerhez. Ha valaki kiskutyát akar az pont azért akarja, hogy ő alakíthassa a személyiségét, vele szokjon össze. Nem tudom milyen fajtát tenyészt de mi kutyáink pl. ilyen korban már rég tudták ki a gazdájuk és nem voltak hajlandók idegenekkel elmenni.
Nem tudom, hogy ki honnan veszi, hogy a tenyésztők gonoszak és csúnyán beszélnek az emberrel.
Nekem elég régen vannak kutyáim, szinte mindig tenyésztőtől. (Vagy befogadott)
Elég sok tenyésztőt ismerek. Mindegyik az általa tenyésztett fajta elkötelezettje. Szeretik a kutyáikat és jól tartják őket. Fontos nekik, hogy kihez kerülnek a kiskutyáik.
Kutyavásárláskor egyik alkalommal sem kellett hason csúsznom, vagy megalázkodnom.
Szívesen meséltek a kutyáikról. Segítőkészek voltak. De kíváncsiak is. Arra, hogy mik a terveink a kutyával, hol fog élni, mennyi időnk lesz foglalkozni vele stb.
Keresgélés során több tenyésztővel beszéltünk. Találkoztam törzskönyves szaporítóval és olyannal is, aki magas lóról beszélt. Ezekből volt kevesebb. Olyan emberektől vettem a kutyáimat, akikkel ma is szívesen tartom a kapcsolatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!