Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért keserítik meg a tenyészt...

Miért keserítik meg a tenyésztők a kutyavásárlást?

Figyelt kérdés

Előre leszögezném, hogy nem sajnálok 150.000 Ft-ot egy kutyára. Van egy bizonyos elképzelésem egy fajtára, szukát szeretnék (nem szaporítás miatt, ivartalanítanám de a szukák közelebb állnak a szívemhez, kant el se tudnék képzelni magam mellett), munka vonalas testalkatú és szőrzetű kutyáról lenne szó és a küllemével kapcsolatban is van egy álom ideálom.

Ezzel szemben bármilyen kennelt néztem és beszéltem velük engem mindegyik taszított mind hozzáállásban, mind mentalitásban.

Az első az, amikor már az elején leszögezik hogy nem adnak főleg családi kedvencnek kutyát. Nekem családi kedvenc lenne, maximum nem versenyszerű sporttal (tehát én sportolnék vele kettesben, de nem akarok sehova se benevezni és utazgatni ez miatt országokon át). Szidják a show-vonalat így úgy hogy mennyire nem ez a fajta már és mégis hogy el vannak terjedve mindenfelé, de ezzel szemben ők nem akarnak eladni a nem show-vonalú kutyáikból "mezei embernek".

A másik amikor megkérdezik milyen elképzeléseim vannak a kiskutyával, és elmesélem hogy milyennek képzeltem el álmaim kutyusát temperamentumra, kinézetre és persze hogy csak szuka kutya jöhet szóba, kant semmiképp se szeretnék. Elhúzzák a szájukat és elkezdenek kérdezgetni hogy miért, mik a céljaim egy szukával. Hiába mondom hogy gyermekkorom óta csak szukáim voltak és miért szeretem őket jobban, már látom a szemükben hogy nem tetszik nekik, hiába mondom hogy ivartalanítani fogom és akár szerződésbe is beleírhatja felőlem.

Volt olyan amikor közölték hogy oké, szuka, de ők csak társszerződésben adnak el szukát és félig ő marad a gazda, ő rendelkezik az ÉN kutyám felett és majd hoz le almokat...hát a nagy lóf...persze szaporítóellenesen máskor ecsetelik milyen kimerítő és veszélyes a szukára a vemhesség de ilyenkor bezzeg nem az, vállaljam be csak mert ő úgy akarja és kockáztassam a kutyám életét.

Amivel még tőrt döfnek a szívembe az az, hogy majd ők eldöntik melyik kutyát kaphatom meg. Tehát választanak nekem egy kutyát. Kiskoromban egyszer elhoztunk egy ismerősünk kutyájának véletlen almából egy kölyköt, sose felejtem el amikor kisgyermekként elvittek a szüleim és választhattam egy kiskutyát. Ránéztem és tudtam hogy ő lesz a társam 13 éven át, beleszerettem ott helyben. Belepusztultam volna ha nem őt hozhatom el, más nem kellett. Ezzel szemben menjek el egy tenyésztőhöz és ő majd választ nekem kutyát?

Én őket is megértem hogy kemény munka a tenyésztés és szenvedéllyel csinálják, jó helyre akarják a kölykeiket juttatni, de ez hogy csak úgy adnak el kutyát hogy minimum kiállításra járok, sportolok vele és majd ők eldöntik milyen kutyáért fizethetek ki több mint egy havi fizetést hát ez nekem nagyon nem gyere be...

Mindenképp tenyésztőtől akartam volna kutyát de most már komolyan ott tartok hogy jófogáson nézegetem unalmamba a "normálisabb szaporítós" (igényes hirdetés, két oltás, három féreghajtás, chip) hirdetéseket. Ott legalább elmehetek és választhatok egy "szerelem első látásra" kölyköt akivel azt tehetek amit akarok, ha akarom egész életében "csak" családi kutya lesz, ha akarom elmegyek vele hobbi versenyekre.

Kicsit hosszú lett, az érdekelne végső soron hogy volt már valaki hasonló helyzetben? És hogy döntött? Vagy talált megfelelő tenyésztőt aki hagyta érvényesülni nem csak sorolta az ő feltételeit és igényeit?

2018. márc. 28. 22:13
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
60%
Akkor én vagyok a kivétel, akinek minden kutyája olyan emberektől van, akiknek nem a pénz volt a fontos. Akik úgy szerették a puppykat is, mint a saját felnőttjeiket és akik inkább visszatartott kölyköt, ha nem volt megfelelő személyiségű, hozzáállású gazdajelölt.
2018. márc. 29. 20:36
 22/34 anonim ***** válasza:
80%

Én úgy kaptam meg a kutyámat a tenyésztőtől, hogy leinformált. Talált egy közös ismerőst és kikérdezte rólunk. Már volt egy kutyánk, látta, hogy milyen dolga van nálunk. Előre megegyeztünk, hogy tartjuk majd a kapcsolatot és meglátogathat majd minket. Mindenre kiterjedő szerződést írtunk. A kiskutyák közül közösen választottunk a tenyésztővel. Ő mindig igyekszik megtalálni a tökéletes kutya-gazdi párost. Soha nem is vittek még vissza hozzá kutyát.

Egy tenyésztő ismerősöm (más fajtát tenyészt, mint az enyém) a következőképpen ad el kiskutyát:

4-5 hónapos kor előtt nem adja oda. Ragaszkodik ahhoz, hogy ő adassa be az összes oltást, ill. tanítja őket (kiképzési tapasztalata is van). Nagyon megválogatja a gazdikat. Azokat a kiskutyákat, akiken azt látja, hogy továbbtenyésztés szempontjából tökéletesek lennének, csak úgy adja el, hogy megtartja a "tulajdonjog" felét. Az átlagos kutyusok ivartalanítási kötelezettséggel vihetők. Akinek ez nem felel meg, annak nem ad el kutyát. Előjegyzés van nála, soha nem "maradt a nyakán" egyetlen kiskutya sem.

Ezekkel a szabályokkal nem a gazdijelöltek életét akarja megkeseríteni, hanem kiszűri azokat a jelentkezőket, akik esetleg hirtelen fellángolás szerűen, azonnal akarnak kutyát. Cserébe azok a gazdik, akik kapnak kutyust, biztosak lehetnek benne, hogy garantáltan egészséges kiskutyát kapnak. Garanciát vállal, de eddig nem volt rá példa, hogy baj lett volna.

Én ivartalanítás párti vagyok, nem szerettem volna felesben továbbtenyésztésre kutyát, addig kerestem volna, míg nem találok olyan tenyésztőt, akivel jól kijövünk és közösek az elképzeléseink. Biztos, hogy nem vennék kutyát szaporítótól.

Vagy fogadj örökbe egyet ingyen (menhelyeken rengeteg kiskutya közül válogathatsz), vagy találd meg a megfelelő tenyésztőt. Akkor is, ha várnod kell.

2018. márc. 29. 21:09
 23/34 anonim ***** válasza:
84%
Már látom, milyen vicces lesz kutyát venni pár év múlva :) Én igazából egy "amerikai" labit szeretnék, de már látom, hogy ez esélytelen, itthon ez egyértelműen a munkavonalat jelenti, azoktól meg nem kapsz kutyát, pedig számomra az az igazi labi, nem a rövidlábú, maci alkatú, nagyfejű show vonal. Igazából már le is tettem róla, szinte már eldöntöttem, hogy egy goldit keresek inkább, náluk előfordulnak kecsesebbek is a show vonalban és nem igazán b..gat senki azzal, ha "csak" családi kutyát szeretnél.
2018. márc. 29. 21:49
 24/34 anonim ***** válasza:
40%
#22 Esetleg közös kávézás, reggeli/ebéd/vacsora nem volt még a tenyésztővel az otthonodban? De hát miket is beszélek, az a ház (a veséddel együtt többek között) már a tenyésztőé :D Viccet félretéve, azt hiszem ez a sztori amit vázoltál picit túlzás, mármint a tenyésztő részéről. Most fel is jegyzem magamnak, hogy kerüljem a tenyésztőket, ha lehet :) Az ivartalanítás része, amihez az ismerősöd annyira ragaszkodik az meg szimplán baromság. Bezzeg ha embert "herélnének ki" :D Én soha nem vállalnék be ivartalanított kutyát, az is biztos, ahogy azt sem vállalnám be, hogy a tenyésztő az ivartalanított kutyát tukmálja rám. Akkor már inkább menhely.
2018. márc. 30. 02:05
 25/34 anonim ***** válasza:
43%
És félre értés ne essék, nem minősítem ezzel a tenyésztőket. Egyszerűen arról van szó, hogy tartanám magamat magamhoz (jól megasszontam).
2018. márc. 30. 02:07
 26/34 anonim ***** válasza:
75%
Persze, ha a tenyésztő válogathat, az az ő dolga. Azt is megértem, ha a vérvonalat tovább akarja vinni, és saját magának megtart egy ígéretes kutyát az alomból... De ez a "felesben tartás" valami borzalom. Akkor az a kutya soha az életben nem lesz igazán a gazdájáé, csak nála panziózik. Nekem egy jónevű (külföldi) kennelből van két kutyám, mára már 10 és 12 évesek. Meglátogathattam a kutyákat többször, én választottam, (az egyiknél elsőként, a másiknál harmadikként). Ez úgy működött, hogy elmentem hozzájuk, beszélgettünk, hogy milyen helyen lakom, mennyi időm van a kutyára, akarok-e kiállításra menni... Utána beültünk a kutyák közé, játszottunk velük, a tenyésztő mesélt az anyakutya és az apakutya tulajdonságairó, aztán a kölykökről is, közben teljesen természetesen kialakult, hogy melyik kutyával vagyunk szimpatikusak egymásnak, melyik illik a habitusomhoz. Nem azt nézte a tenyésztő, hogy mit akarok vele csinálni, hanem hogy melyik kutyával szerettünk egymásba. Azóta is rendszeresen tartjuk a kapcsolatot facebookon, fotókat küldök neki, tanácsot ad, a következő kutyàmat is biztosan onnan hozom majd.
2018. márc. 30. 07:34
 27/34 anonim ***** válasza:
56%

#24, a magam részéről azért nem éreztem túlzásnak, hogy meg akart ismerni minket a tenyésztő, mert nála a kutya családtag, nem bevételi forrás. A picik pedig a saját kutyájának a kölykei. Mivel sokan szeretnének tőle kiskutyát, megteheti, hogy annak ad el kiskutyát, akiről úgy gondolja, hogy megfelelően fogja tartani, vagy szimpatikus neki.

Nekem nem közös vele a kutyám. Mivel nem voltak tenyésztési szándékaim, csak hobbi kutyát szerettem volna. Egyébként ivartalanított a kutya, bár ez speciel nem volt a szerződésben. Jelenleg a tenyésztővel annyi a kapcsolatom, hogy mivel emberileg is szimpatikusak vagyunk egymásnak, néha beszélünk és ha mennek kutyakiállításra, ott szoktunk találkozni. Mi természetesen csak nézelődünk.

Az ismerősőm, akiről az előző hozzászólásomban (#22) írtam, olyan fajtát tenyészt, aminek nagyon rossz a híre. Ezért szereti ő elkezdeni a kiskutyák nevelését. A gazdijelöltek nagy része ennek örül.

Nem minden alomban van olyan kiskutya, amire azt mondja, hogy továbbtenyésztésre szánja, de ha van, akkor azt csak olyannak adja, aki tenyészteni szeretne.

Az ivartalanítási kötelezettséget nem minden tenyésztő foglalja szerződésbe. A szóban forgó tenyésztő is csak azért, mert sajnos ez a fajta rendkívül népszerű a szaporítók körében.

Biztos vagyok benne, hogy a kérdező fog találni olyan tenyésztőt, aki fog eladni neki kiskutyát. De ha egy tenyésztőnél születik egy olyan kiskutya, akit továbbtenyésztésre szán, akkor azt nem fogja odaadni hobbikutyának.

Ráadásul egy munkavonalas kutya hobbi célra lehet, hogy nehezen emészthető egy lelkiismeretes tenyésztőnek, aki tudja, hogy mivel jár egy ilyen kutya nevelése.

(A két kutyám közül az egyik egy nagyon durván ösztönerős munkakutya, a másik pedig teljesen átlagos. Ég és föld a kettő. Pedig ugyanaz a fajta)

2018. márc. 30. 08:23
 28/34 anonim ***** válasza:
44%

"A kutya nem egy táska vagy egy használati cikk!" - szerintem pont ezért érzik úgy a vevők, hogy "szerelem első látásra" akarnak választani, és nem úgy, hogy odalöknek egy kölyköt, hogy "jó lesz ez neked" (értsd: nekem továbbtenyésztésre már úgy sem lesz elég jó)...

Én mentett alomból hoztam úgy kölyköt, hogy csak elmentem, hogy ha "kölcsönösen örökbefogadjuk egymást" az egyik kölyökkel, akkor elhozok egyet, ha nem, várok még. (Kb. 1,5 év telt el a gondolattól a hazahozatalig, igaz, többnyire csak a neten keresgéltem, ritkán jutottam el oda, hogy személyesen is elmenjek)

2018. márc. 30. 09:55
 29/34 anonim ***** válasza:
49%

Nekem külföldről van kutyám, társtulajdonban, bár ő kan. Teljesen beleszerettem ebbe a kiskutyába, minden sorsszerűnek tűnt, de akkor még nem terveztem kutyát venni, legközelebb fél évvel később gondoltam. Ezt megbeszéltem a tenyésztővel is, és tudattam vele, hogy egy ilyen kutya árának egyelőre a töredéke van meg nekem. Azt vártam, hogy erre vissza sem ír majd. De végül odaadta a kiskutyát ezért a jelképes összegért, de így papíron ő is tulajdonos. Annyit kért, hogy vigyük kiállításokra, bár ezt én is terveztem, igaz nem ezek voltak a fő céljaim vele. Ha minden jól megy és alkalmas rá akkor fedezőkan lesz.

Jó esetben meg lehet egyezni a tenyésztővel. Az meg neki is érdeke, hogy a kutya akit tőle veszel passzoljon a céljaidhoz és hozzád, mert csak így alkothattok jó párost a jövőben.

2018. márc. 30. 12:11
 30/34 anonim ***** válasza:
38%
Ezt a társszerződést én biztosan nem vállalnám be. Hallottam olyanról, hogy valaki ilyen szerződéssel vett egy szukát, majd amikor almot hozott, akkor a kedves tenyésztő szó nélkül elvette tőle az összes kiskutyát. És mindezt úgy, hogy nem is tartotta a kapcsolatot a vevővel, csak amikor meghallotta, akkor hirtelen felbukkant. Megéri?
2018. márc. 30. 16:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!