Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért keserítik meg a tenyészt...

Miért keserítik meg a tenyésztők a kutyavásárlást?

Figyelt kérdés

Előre leszögezném, hogy nem sajnálok 150.000 Ft-ot egy kutyára. Van egy bizonyos elképzelésem egy fajtára, szukát szeretnék (nem szaporítás miatt, ivartalanítanám de a szukák közelebb állnak a szívemhez, kant el se tudnék képzelni magam mellett), munka vonalas testalkatú és szőrzetű kutyáról lenne szó és a küllemével kapcsolatban is van egy álom ideálom.

Ezzel szemben bármilyen kennelt néztem és beszéltem velük engem mindegyik taszított mind hozzáállásban, mind mentalitásban.

Az első az, amikor már az elején leszögezik hogy nem adnak főleg családi kedvencnek kutyát. Nekem családi kedvenc lenne, maximum nem versenyszerű sporttal (tehát én sportolnék vele kettesben, de nem akarok sehova se benevezni és utazgatni ez miatt országokon át). Szidják a show-vonalat így úgy hogy mennyire nem ez a fajta már és mégis hogy el vannak terjedve mindenfelé, de ezzel szemben ők nem akarnak eladni a nem show-vonalú kutyáikból "mezei embernek".

A másik amikor megkérdezik milyen elképzeléseim vannak a kiskutyával, és elmesélem hogy milyennek képzeltem el álmaim kutyusát temperamentumra, kinézetre és persze hogy csak szuka kutya jöhet szóba, kant semmiképp se szeretnék. Elhúzzák a szájukat és elkezdenek kérdezgetni hogy miért, mik a céljaim egy szukával. Hiába mondom hogy gyermekkorom óta csak szukáim voltak és miért szeretem őket jobban, már látom a szemükben hogy nem tetszik nekik, hiába mondom hogy ivartalanítani fogom és akár szerződésbe is beleírhatja felőlem.

Volt olyan amikor közölték hogy oké, szuka, de ők csak társszerződésben adnak el szukát és félig ő marad a gazda, ő rendelkezik az ÉN kutyám felett és majd hoz le almokat...hát a nagy lóf...persze szaporítóellenesen máskor ecsetelik milyen kimerítő és veszélyes a szukára a vemhesség de ilyenkor bezzeg nem az, vállaljam be csak mert ő úgy akarja és kockáztassam a kutyám életét.

Amivel még tőrt döfnek a szívembe az az, hogy majd ők eldöntik melyik kutyát kaphatom meg. Tehát választanak nekem egy kutyát. Kiskoromban egyszer elhoztunk egy ismerősünk kutyájának véletlen almából egy kölyköt, sose felejtem el amikor kisgyermekként elvittek a szüleim és választhattam egy kiskutyát. Ránéztem és tudtam hogy ő lesz a társam 13 éven át, beleszerettem ott helyben. Belepusztultam volna ha nem őt hozhatom el, más nem kellett. Ezzel szemben menjek el egy tenyésztőhöz és ő majd választ nekem kutyát?

Én őket is megértem hogy kemény munka a tenyésztés és szenvedéllyel csinálják, jó helyre akarják a kölykeiket juttatni, de ez hogy csak úgy adnak el kutyát hogy minimum kiállításra járok, sportolok vele és majd ők eldöntik milyen kutyáért fizethetek ki több mint egy havi fizetést hát ez nekem nagyon nem gyere be...

Mindenképp tenyésztőtől akartam volna kutyát de most már komolyan ott tartok hogy jófogáson nézegetem unalmamba a "normálisabb szaporítós" (igényes hirdetés, két oltás, három féreghajtás, chip) hirdetéseket. Ott legalább elmehetek és választhatok egy "szerelem első látásra" kölyköt akivel azt tehetek amit akarok, ha akarom egész életében "csak" családi kutya lesz, ha akarom elmegyek vele hobbi versenyekre.

Kicsit hosszú lett, az érdekelne végső soron hogy volt már valaki hasonló helyzetben? És hogy döntött? Vagy talált megfelelő tenyésztőt aki hagyta érvényesülni nem csak sorolta az ő feltételeit és igényeit?

2018. márc. 28. 22:13
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
85%
Keresgélj még. Én is nehezen találtam jó tenyésztőt, de végül sikerült. Keresgélj a kezdők között, a tapasztalataim szerint ők normálisabbak.
2018. márc. 29. 08:17
 12/34 anonim ***** válasza:
66%

Egy igazán jó tenyésztő, akinek tényleg jók a kutyái, nem fog hobbira eladni egy remek kölyköt, ha van más, aki viszont dolgozna vele.

Emellett ez egy helyen sem így működik, hogy odamész és önkényesen választasz. Vagy a tenyésztő ad a kezedbe egy kutyát, ami szerinte a leginkább passzolna hozzád (én 2 munkakutyámat így kaptam amellett is, hogy mindkét esetben az a kölyök volt a legszimpatikusabb), vagy te vagy az első választó, aki először választhat az alomból (a mostani kiskutyámnál ez volt). De itt is ki kell kérni a tenyésztő véleményét, mert ő látja a kicsik minden viselkedését. Viszont ahhoz, hogy első választó legyél, le kell tenni valamit az asztalra.

Általában hobbi célra a leggyengébb adottságú kutyákat adják, persze ha nincs jobb gazdajelölt.

Mellesleg ha normális helyről veszed a kutyát, sosem tehetsz azt, amit akarsz. Mert a tartási körülmények szabottak lesznek és állandó kontaktban kell állnod a tenyésztővel.

2018. márc. 29. 08:32
 13/34 anonim ***** válasza:
51%

Egyébként milyen baromság ez, hogy megkeserítik a tenyésztők az életedet! Én tudtam, hogy milyen habitusú, temperamentumú, ösztönkészletű kutyát akartam a saját céljaimhoz. Sok száz kennelt végig néztem, mire megtaláltam a megfelelőt hozzá.

Ha valóban lenne egy odeálod, ami fontos neked, akkor nem a tenyésztők kikötéseivel foglalkoznál, hanem azzal, hogy melyik kennelben találod meg azt. De neked nincs ilyen 'álmod'. Neked az kell, hogy kényelmesen juss kiskutyához és ne sérüljön az egód.

2018. márc. 29. 08:36
 14/34 anonim ***** válasza:
39%

Én megértelek, ezért is van (magánszemélytől) mentett kutyám (minthogy a menhelyek egy része is megalázóan válogat a gazdijelöltek között).

Egy tenyésztő ismerősöm azt mondta, mindig a (továbbtenyésztés) szempontjából a "leggyengébbet" választja az adott jelentkezőnek az alomból, így jön rá a hetek alatt figyelve a kutyákat, hogy melyik az, amelyiket továbbtenyésztésre NEKI érdemes megtartania.

De ez nem faj-sajátosság: én madárral is jártam így - odamentem, hogy ilyen és ilyen madarakat szeretnék, de a tenyésztő még a színválasztásomat sem tartotta szem előtt, elém tett 4 olyan madarat, amik közül színben is csak egy passzolt az elképzelésemhez, és még ő volt megsértődve, amikor mondtam, hogy bocs, de akkor még inkább keresgélek, mert nekem megér annyit az ügy, hogy várjak álmaim madaraira:)

A jofogasos szapisoktól azért már csak elvből se válassz! Saját tapasztalatból az ingyen elvihető, jofogasos-fb-s talált/esetleg besikerült mixeket javaslom - én is így szerettem bele a mostani kutyámba:)

2018. márc. 29. 08:58
 15/34 anonim ***** válasza:
74%

A leírtak a komoly munka vonalnál természetesek.

1; Az ilyen kenelek nagyon megválogatják milyen szülőktől hoznak le kutyákat, és tudják, hogy a "hobby" szintű munka és tartás nem lesz elégséges a kutyáiknak. Vagy éppen nagyon nagy reménységű az alom, és olyannak szeretnék adni a kölyköket akikkel megmérettetnek versenyeken, ezzel is öregbítik és népszerűsítik a kenelt és a tenyésztőt mert ezek az eredmények a tenyésztőre nézve is nagyon sokat jelentenek..

2; Mivel többször kijelentetted, hogy csak hobby célra szeretnéd természetes, hogy a tenyésztő akarja neked kiválasztani a kutyát. Mert akkor megfigyelések alapján azt a szukát fogja neked eladni aki a legkevésbé tűnik alkalmasnak a munkára vagy a tovább tenyésztésre. A tártulajdont is ezért "erőltették" mert nem akarnak elvesztegetni egy esetleges jó szukát csupán hobby célokra. Mert mi van ha az alomból te kiválasztod a legnagyobb reménységet mind munkára, mint jellemre? Ez a tenyésztőnek nagyon nagy veszteség lenne.

Meg kell találni azt a tenyésztőt akivel kompromisszumot tudsz kötni. De lehet több évet kell várnod arra, hogy egy munka alomba olyan kutyus szülessen akit a tenyésztő szívesen adnia hobby célra.ez nem ellened szól, nem "akarják megkeseríteni" az életedet, de az ő álláspontjukat is meg kell érteni.

A szukára azért húzzák a szájukat, mert aggódnak a szaporítás miatt. Ajánld fel az ivartalanítási kötelezettség bele vételét a szerződésbe, és akkor szerintem komolyan fogják venni.

Átérzem amúgy a helyzetedet, nekem is a Német Juhész munka vonala a szívem csücske, de hiába van favorit kenelem és kutya típusom, ő sohasem fog nekem kutyát adni mert én sem versenyeznék vele. Ha oda kerül a sor nekem is kompromisszumokat kell kötnöm, vagy nagyon messzire kell utaznom egy kölyökért.

2018. márc. 29. 09:45
 16/34 anonim ***** válasza:
30%

Én ezért nem vennék tenyésztőtől, mindenbe beleszól, meg vmit nem úgy csinálsz, ahogy neki tetszik visszaveszi a kutyát, de amúgy sok menhely is ilyen.

Én magánszemélytől vettem kutyát.

Amikor fajtatiszta kellett, akkor olyant. Amikor megláttam egy hirdetésben ingyen elvihető véletlen besikerült kiskutyát, akkor onnan választottam és senki nem szólt bele, hogy melyiket vigyem.

2018. márc. 29. 10:00
 17/34 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok kommentet, mindkét szemszögből is.

Néhány említett dologra kitérnék: nem csak kifejezetten munkavonalas tenyésztőket kerestem, ugye "munka vonalas testalkatot" emlegettem, néhány nem szakosodott tenyésztőnél is vannak sportosabb, vékony szülőpártól almok, náluk is érdeklődtem. Náluk hiába nem sport a fő cél, ugyanilyenek voltak. Viszont ami nagyon unszimpatikus dolog volt, hogy az eddigi almokból néztem a kölyköket, hobbira adtak el munkakutyát, de csak az isten háta mögé külföldre (norvégia, svédország, anglia, usa, svájc, franciaország stb), igazából nem értem hogy ami ott hobbi itt nem lehet az?

Valaki említette hogyha annyira húzzák a szájukat azon hogy szukát akarok mondjam az ivartalanítást, szerződésben leszögezve is. Mint fent a kérdésben leírtam, ezt is felajánlottam hogy nyugodtan kössük ki szerződésbe. Volt olyan akinek itt az nem tetszett hogy de ő nem akarja ivartalaníttatni a szukát. Akkor most ha valaki nem mondja hogy szukát akar de szukát kap akkor nem aggódik hogy szaporítana?

Aki pedig azzal vádol hogy az egóm sérül és hogy túl magasak az elvárásaim, mit képzelek magamról az ne haragudjon, de ha én vagyok a "vevő" nyilván vannak elképzeléseim mit szeretnék.

Abban kompromisszumképes lennék persze, hogy nem rámutatok egy kölyökre ami mondjuk a legjobb az alomból és csak az kéne, hanem akkor mutasson 3-4 kölyköt és választhassak. Ezzel szemben konkrétan megmondták hogy majd ők kiválasztják mit akarok.

És az is kicsit félreértésbe került hogy "nem sportra" kell a kutya. Igen, családi kedvenc lenne elsősorban, de mint mondtam sportolnék vele, de nem versenyszerűen. A kutyaiskolában van agility pálya és otthonra is szívesen beüzemelnék egyet, de magát a versenyszerű sportot nem szeretném. Még a hobbi versenyeket is említettem a kérdésben. De ha már itt tartunk és az én egómat emlegettétek, valaki nagyon jól leírta, hogy a kutya minden eredménye a kennel érdeme, tehát itt kizárólag a tenyésztők egójáról lehet szó...

A fent leírtak alapján nem gondolom, hogy egy munkakutya igényeit nem tudnám kielégíteni. Nem a legkeményebb munkakutya kell az alomból, nekem elég ha az adott fajta nem "show-vonalú mackós példánya" az adott egyed. Persze, nem várom el hogy a legígéretesebb kutyáikat "rám pocsékolják", de azért semmibe venni se kellene az embert.

2018. márc. 29. 18:07
 18/34 anonim ***** válasza:
54%

Ha így állsz a dolgokhoz, javaslom hogy vedd fel a kapcsolatot külföldi tenyésztőkkel. Igen kicsit bonyolultabb, és drágább is lesz valószínűleg (bár ez attól függ, melyik országból veszed, van ahol hasonló az árvonal mint nállunk pl szlovákia csehország stb) ugyanis ők nem szoktak ennyit cicózni. Az, hogy onnan sem a legjobb kölyköt fogják neked adni, az fix, de pláne ha szimpatikusnak tűnnek, és te vagy az első aki leelőlegezi tiéd lehet az első választás a hobby célra alkalmas kölykökből. A szukán sem fognak problémázni, ugyanis Magyarország az egyik legborzasztóbb hely ha a fölösleges szaporítókat nézzük, külföldön sok helyen fel sem merül az ivartalanítás kérdése sem, ugyanis nem ilyen felelőtlenek az emberek, és nem tudják megúszni, hogy a szukát amíg vemhes ne vigyék dokihoz aztán ne legyen a folyamatos kontroll a kicsiknél kül durván megbüntetik őket. (Ismerősömnek elszökött a yorkija, még aznap befogták a menhelyeseket, megvizsgálták a kutyák, majd felhívták őket chip alapján és 500 eurónyi birságot szabtak ki rájuk, mivel a kutyának atkás volt a füle és be volt gyulladva pár foga, plusz ki kellett fizetniük az orvosi költségeket is....szal idekint mindenki nagyon meggondolja, hogyan tartsa az állatát, ezért a tenyésztők is sokkal jobban bíznak a leendő gazdijelöltekben.)

#6os voltam.

2018. márc. 29. 18:44
 19/34 anonim ***** válasza:
30%

Azért álljon már meg a menet! A kutya nem egy táska vagy egy használati cikk! Attól, hogy te vagy 'a vevő', még nincsenek jogaid a választásban és megvételben! Ez nekem mindig bicskanyitogató volt, mikor azzal dobálóznak egyesek, hogy mivel ők fizetnek, szolgálják ki őket. A tenyésztés nem szolgáltatás! Ez egy rohadt nagy szívesség, ha érdemesnek találnak arra, hogy kiskutyát kaphass az alomból!

Egy igazi tenyésztő imádja a kutyáit és nyomon követi a kicsik sorsát életük végéig. Egy igazi tenyésztő azonnal elzavar, ha te úgy állítasz be hozzá, hogy te fizetsz, ezért szolgáljanak ki téged!

2018. márc. 29. 19:25
 20/34 anonim ***** válasza:
71%
#19 Nem is tudom. Nem akarok szívtelen lenni, de manapság mindent, ismétlem, szó szerint MINDENT pénzzé tesznek az emberek. Ez a világ nagyon anyagias lett. A rút, gonosz igazságtól picit elszakadva és azt elfogadva, te nem gondolod, hogy a pénzedért illendő azt adnia egy kereskedésnek (esetünkben a tenyésztőknek) amit szeretnél? Persze figyelembe kell vennie a saját érdekeit is, amiről már volt szó. De még ha nem is reálisan (anyagiasan) nézem az esetet, akkor is. Miért ne választhatná meg a megfelelő kutyát a kérdező? Te a világban nem döntheted el kikkel állsz szóba vagy kiknek a szolgáltatásait veszed igénybe mert az szívtelenség? Ugyan már... És igen, csak úgy, mint az ember, a kutya is egy érző lény, de nem kötelező eldobnom magamtól a választás lehetőségét, hogy eldönthessem kikkel beszéljek, átfordítva jelen esetre, melyik kutyát válasszam. A kereskedők is emberek, valószínűleg törődnek a kutyáikkal és tényleg imádják őket, de ha már egyszer üzleti tevékenységet végeznek (mert mondhatjuk, hogy ez az), akkor az érzelmeiket tudniuk kéne mellőzni egy szinten. Sőt, ha engem kérdezel, a gazdaságban nincs helye érzelmeknek, de itt persze nehéz lenne teljesen mellőzni...
2018. márc. 29. 20:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!