Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Dalmata kutya kisgyerek mellé?

Dalmata kutya kisgyerek mellé?

Figyelt kérdés

Tanàcstalan vagyok.

Kertes hàzunk lett,és szeretnénk egy kiskutyàt. Keresgéltünk sokat, mignem egy dalmata csalàdot talàltunk,nagyon édes kutyák.

Viszont azt olvastam, nem ajànljàk gyerek mellé mert ideges természetű. Mit gondoltok?

2017. szept. 30. 22:52
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem kanyarodjunk vissza a témához!

Kérdező! Leírnád nekünk részletesen, hogy miért pont ezt a fajtát választottátok? Illetve elképzelésed szerint, hogyan nézne ki egy napotok / hetetek a kölyök majd a felnőtt kutyával? Kutyoviba, kutyaiskolába lenne-e lehetőségetek hordani, akár az alap engedelmességen túl is? Az is érdekelne, hány gyereketek van, mennyi idősek, terveztek-e még.

Némi indoklás, hogy tisztább legyen miért vájkálnék a családi életetekben:

- A dalmata hatalmas mozgásigényű, pörgős kutya. Inkább sporttárs, mint egyszerű házikedvenc. Ha ti, a szülők nagyon le vagytok terhelve vagy eleve nem sportos, pörgős emberek vagytok, rossz ötlet a dalmata.

- Van egy olyan általános szabály, hogy vagy a gyerek vagy a kutya legyen legalább 3 éves, mire másik faj érkezik. Egyedtől/egyéntől függően akár több is, a lényeg, hogy valamelyik faj gyermeke teljesen kontrollálható, tiltható legyen. Nyilván a embergyerek sok éves koráig csak folyamatos felügyelettel kutyázhat (akár véletlenül, puszta szeretetből is csinálhat olyat, ami kellemetlen a kutyának és már kész is a baj), de

- "egy dalmata csalàdot talàltunk" Ez se tudatos választásnak, sem rendes (törzskönyvet, szerződést, eü. garanciát adó) tenyésztőnek sem hangzik. Utóbbi azért is übergáz, mert a cuki pöttyös bundának ára van: a dalmatáknál népbetegség a süketség és a vesekő népbetegségnek számít a dalmaták között, a nagytestű kutyákat sújtó csípőízületi diszplázia mellett. Nyilván, ebbe ezerszer könnyebben bele lehet futni, ha két bármilyen pöttyöskét összerak az ember, mint egy tenyésztőnél, aki figyel a temperamentumra, orvosi szűréseket végez ismeri a különböző vérvonalakat, a kutyái felmenőit stb.

2017. okt. 1. 13:30
 12/21 anonim ***** válasza:
0%
Szerintem goldit vegyetek :) Ha lehet abból is szukát. Nagyon édes, kisangyalok. Legcsalád-barátabb kutyusok :)
2017. okt. 1. 14:32
 13/21 anonim ***** válasza:
Nekem az egyik ismerősömék kint tartották a dalmatájukat állandóan. Szegénynek milyen szenvedés lehetett az élete... :(
2017. okt. 1. 18:13
 14/21 A kérdező kommentje:

Hely lenne neki hatalmas tere lenne. Időnk is van rá,és mindent tudunk neki biztositani.

1,5 eves a lanyom egyebkent, emiatt is tettem fel a kerdest. Nem ragaszkodunk a dalmata kutyahoz, csak kepek alapjan nagyon tetszik. Akitol megvennenk ott is van 2pici gyerek es el vannak nagyon.

Goldi van a csaladban , fel tole a kislanyom.

Milyenfajta kutyat ajanlatok meg?

( negativ nem erdekwl, nyilvan azert kerdezgetek korbe, mielott vennek kutyat, hogy mindenkinek jo legyen.. )!

2017. okt. 2. 11:28
 15/21 anonim ***** válasza:
50%
1,5 éves mellés semmilyet szerintem, anyagilag is megterhelő lenne és foglalkozni sem lenne idő vele, abból meg semmi jó nem sülne ki. Napi több órát kell sétálni, és nevelni, hiába nagy a kert, agyilag is kell fárasztani, bármekkora is legyen, ls egy kölyök kutya sokba kerül. A gyerek sem tud még vele bánni és elmagyarázni sem egyszerű neki hogy mit szabad mit nem, többet ér várni három éves korig mikor már felfogja a gyerek amit mondasz és nem kell minden másodpercben azt lesned hogy mikor piszkálja a kutyát. Ha meg a kutyával és a gyerekkel is megpróbáltok egyenlően bánni akkor meg a gyerek megutálhatja a kutyát mert miatta nincs állandóan a középpontban, vagy miatta nem kaphat meg olyasmit amit kutya nélkül megvehetnétek. (Bár ez csak az én véleményem)
2017. okt. 2. 14:24
 16/21 anonim ***** válasza:
11%
Utolsó, tudod nem mindenki minimálbérből él.
2017. okt. 2. 14:30
 17/21 anonim ***** válasza:
50%
Attól még egy tk-s kutya vételárával számított kezdeti összege megüti a kb 200K ft-ot. Ami valljuk be nem kevés, és utána még havonta sem lesz túl olcsó és betegség is bármikor közbe jöhet. Ez pont olyasmi hogy jól akarod csinálni akkor az drága lesz.
2017. okt. 2. 14:35
 18/21 anonim ***** válasza:
11%
És honnan tudod, hogy a kérdező ne tudna havi akár 200 000Ft fölötti megspórolást eltenni? Mert a szent beszéded alapján te ezt biztosra veszed.
2017. okt. 2. 14:39
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem itt nem a pénz a kérdés, mert azt nyilván mindenki tudja magáról, hogy mrnnyit tud félre tenni.

Az idő sokkal fontosabb tényező itt, én személy szerint nem vagyok benne biztos, hogy egy 1,5 éves gyermek mellett jutna elég idő egy kutya megfelelő felnevelésére is. És ha felnő, akkor is sok időt és energiát kell rá fordítani, ennek hiányában pedig a kutya és a család is megsínyli a dolgot. Szóval kérdező, ha biztos vagy benne, hogy lesz elég időtök és türelmetek hozzá egy ilyen pici gyerek mellett​ is, akkor nincs gond, vágjatok bele.

A másik fontos kérdés a félelem. Miért fél a lányod a golditól? Nagyon energikus a kutya, vagy pedig csak a mérete miatt? Csak mert a dalmata is kb. akkorára fog megnőni, és ha a kelleténél kevesebb figyelmet szenteltek neki, akkor még ráadásul szeleburdi is lesz, pörgős, hiperaktív, és az ilyen viselkedés a kicsi gyerekeknél gyakran félelmet szokott kiváltani.

Tehát én lehet hogy inkább azt mondanám, hogy várjatok még pár évet a kutyával, a biztonság kedvéért, mert ha most elhamarkodott döntést hoztok, csak mert megtetszett a kutya, akkor végül mindannyian megisszátok majd a levét...

2017. okt. 2. 19:44
 20/21 anonim válasza:

Kérdező!

Vettetek végül dalmatát? Mi is pont ezen gondolkodunk, 2 kisgyerek mellé vennénk. Viszont, most olvasom, hogy mennyire at kell gondolni, hogy tenyesztotol vagy szaporitotol veszed, mert ha csak szaporitotol veszed, akkor nagy esellyel lehet suket vagy kesobb beteg es a kutya aranak tobbszoroset is ott kell hagyni a dokinal.

2017. okt. 24. 09:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!