Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Dalmata kutya kisgyerek mellé?

Dalmata kutya kisgyerek mellé?

Figyelt kérdés

Tanàcstalan vagyok.

Kertes hàzunk lett,és szeretnénk egy kiskutyàt. Keresgéltünk sokat, mignem egy dalmata csalàdot talàltunk,nagyon édes kutyák.

Viszont azt olvastam, nem ajànljàk gyerek mellé mert ideges természetű. Mit gondoltok?

2017. szept. 30. 22:52
1 2 3
 1/21 anonim válasza:
43%

Üdv!

Minden kutya nevelhető, viszont egy gyerek mellé inkább a labradort ajánlom. :)

2017. szept. 30. 23:01
 2/21 anonim ***** válasza:
89%

Gyereket alapból nem hagyunk kutyával felügyelet nélkül.

Dalmata rövidszőrű, tehát nem tartható kertben.

Egy jól nevelt, jó helyről származó kutya nem 'ideges természetű'. Ha gyenge idegrendszerű, agyonszaporított kutyát veszel akkor pedig zsákbamacska.

De, hogy konkrét választ kapj a kérdésre: Az egész csak nevelés és szocializációtól függ, sok köze nincs ehez a fajtának. Hívj fel pár dalmata tenyésztőt és beszélgess velük kicsit a fajtáról és hogy gyerek mellett milyenek, ha még mindig tanácstalan vagy.

2017. szept. 30. 23:02
 3/21 anonim ***** válasza:
Milyen dalmata családot találtatok? Tenyésztő? Tőle érdemes lenne megkérdezni mi a véleménye erről.
2017. szept. 30. 23:06
 4/21 anonim ***** válasza:
68%

Hagyjuk már ezt a "minden nevelés kérdése" fasságot. Nem azt mondom hogy nem kell nevelni, mert kell és szocializálni is fontos, de nem ezen fog múlni minden. Élőlényekről beszélünk akiknek vannak érzéseik, személyiségük, megvan hogy mit szeretnek és mit nem. Ha minden nevelés kérdése lenne akkor nem lenne ennyi fajta és a fajtatájékoztatóhoz sem írnák oda hogy mit szeret a fajta és pl mi mellé nem ajánlott. A legjobb példa az akita, nem ajánlják gyerek mellé, de nem azért mert agresszív, vagy mert vadászna rá vagy mit tudom én, egyszerűen az akitának érzékeny a füle és a farka, amit nem nagyon szeretnek ha valaki fogdos, húzogat, cibál, stb. (Az enyém jól szocializált,imádja a gyerekeket, de huzamosabb ideig nem hiszem hogy el tudná viselni őket) Ezt nem tudod kinevelni, ha mégis megpróbálod akkor olyasmit erőltetsz a kutyára amit nem akar és csak stresses lesz. Szóval ha valami nem való gyerek mellé akkor nem kell falra festeni az ördögöt.

Mit csinálnak ha a jól szociált kutyának a gyerek jól megtépi a fülét vagy a farkát az meg nem habozva odakap (még ha csak sima figyelmeztetés ként is)

Minden esetre nem szólok bele, ha kockáztatni akarsz csak nyugodtan, nem az én gyerekem. Viszont ez a "minden nevelés kérdése" akkor is hatalmas baromság.

2017. okt. 1. 09:03
 5/21 anonim ***** válasza:
89%

Mikor szoknak már le erről a "kertes házba kell egy kutya" gondolkodásról az emberek? Kutya akkor kell, ha tudtok vele megfelelően foglalkozni, ki tudjátok elégíteni az igényeit.

A dalmata rövidszőrű, nem való állandó kerti tartásra.

2017. okt. 1. 09:44
 6/21 A kérdező kommentje:

Kedves utolso.

Mig lakasban laktunk is volt kiskutyank, yorki, ( sajnos k meghalt) szoval nem divatbol akarok kutyat, hanem mert szeretjuk oket.

A kislanyom is imadja az allatokat.

2017. okt. 1. 09:58
 7/21 anonim ***** válasza:
89%
attól még nem olyan fajtát kellene venni ami több szempontból sem való nektek.
2017. okt. 1. 10:12
 8/21 anonim ***** válasza:
18%

Kicsit irónikusnak érzem, hogy olyan papol a nevelés ellen akinek a kutyája 'válogatós' és 'akkor megy sétállni amikor akar', tehát konkrétan azt csinálja amit akar a gazdinak pedig semmi beleszólása.

Persze, persze jöhet megint a basic 'de ez egy Akita', 'az Akitás csoportban is mindenkinek problémája van a kutyájával' és társai kifogások. Érdekes módon kb 5%-nál több 'valogatós a kutyám' posztot nem láttam az Akitás csoportokban. Sem a magyarokban, sem a külföldiekben. Az a kevés pedig előfordul minden csoportban ahol akad egy gyenge gazdi.

De akkor folytassuk.

"Mit csinálnak ha a jól szociált kutyának a gyerek jól megtépi a fülét vagy a farkát az meg nem habozva odakap (még ha csak sima figyelmeztetés ként is) "

A gyerek, hogy tépi meg a kutya fülét ha te ott vagy vele és nem hagyod felügyelet nélkül őket? Talán nem ismered fel a kutya testbeszédét? Mert a kutya jelezni fogja a nem tetszését, sőt általában inkább tovább is áll. Onnantól pedig a szülő felelőssége, hogy mi történik. A másik pedig, hogy akkor a gyerekre miért nem figyelsz, hogy ne tépje a kutya fülét?

Mellesleg az Akitánál vannak sokkal keményebb fajták, például Csehszlovák Farkaskutya. Ugyan oda szokott járni sétállni egy tenyésztő ahova mi. A három kutyát bárhol tudja póráz nélkül sétáltatni és bármikor behívhatóak, bármiről letudja tiltani őket legyen az macska, nyúl, fácán. Pedig nekik sokkal magasabb a vadászösztöne.

2017. okt. 1. 10:20
 9/21 anonim ***** válasza:
85%

"Kertes hàzunk lett,és szeretnénk egy kiskutyàt."

Itt nem az leírva, hogy "elpusztult a yorkink, most szeretnénk másik kutyát, de közben kertesbe költöztünk, jöhet nagyobb testű is".

2017. okt. 1. 10:32
 10/21 anonim ***** válasza:
100%
Nekem dalmatám (törzskönyvezett) van. Nem tudom milyen idős a gyerek? 3 év alatti mellé én személy szerint nem ajánlanám a dalmata kölyköt. A miénk egy tank volt kicsinek, mellette még izgága is, makacs, pofátlan. Pedig az alomban a középmezőnyben volt a személyiségét illetően. Voltak nála sokkal elevenebbek is... 2 éves korára nyugodott le. Az utcán nem engedem oda kicsi gyerekhez akármennyire is meg akarja simogatni, mert csak azzal hogy csóválja a farkát simán fellökheti. Nagyobb gyerekek minden további nélkül bírják már vele a gyűrődést, és ő is szereti őket. Kertben viszont nem lehet tartani, az enyém 20 fok alatt kopogósra akar fagyni és követeli a takarót.
2017. okt. 1. 12:40
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!