Miért lett ilyen nagy divat a gabonamentes táplálás?
Több állatorvost is megkérdeztem erről, mindannyian azt mondták, hogy semmilyen egészségügyi alapja nincs a dolognak, csupán egy új trend, amit a táp piac meglovagol.
A természetben a kutyák ősei mindig is ettek gabonaféléket, mert abból nyerték a szénhidrátot, a húsból pedig a fehérjét. Az elejtett növényevő állatnak is például a belsőségeit falták be legelőször. El sem tudom képzelni, hogy kinek honnan jött ez az ötlete, hogy nincs szükségük gabonára, és hogy ártalmas lehet nekik.
A macskáknál még megértem, mert ők eredetileg tényleg kizárólag húsevők, a kutyák viszont nem.
Egy időben még én is bedőltem ennek a divatnak, és sorra vettem különféle gabonamentes tápokat a kutyámnak, de rá kellett jönnöm, hogy egyszerűen nem jó neki. Nem tudja megemészteni, teljesen felborítja a "belső működését".
Ti mit gondoltok?
Érveket, ellenérveket kérek!
"Enyém pl kilopta a kiflit a kukából, mikor gabonamenteset kapott. Most is megtehetné, mégse teszi. Úgytűnik valamilyen szinten szükségük van rá. Most Happy Dogot eszik.........Nálunk csak azok a tápok váltak be, amikben min. rizs van (pl Brit Care)"
Nálunk UGYANEZ a helyzet! Én táppal etetem, de volt egy köztes 1,5 év, amíg barfoztunk... Brutál szénhidrátéhsége volt a kutyának(pedig kapott valamennyit), póráz nélküli sétánál szabályosan vadászott az eldobált pékárura... Előtte, utána, egyáltalán nem volt ilyen gond, simán kikerülte, mert tudta, hogy nem szabad felszedegetni a dolgokat, de barf alatt kész rémálom volt... Úgy zabálta be a kajamaradékokat, mintha az élete múlt volna rajta és közben engem lesett, ahogy futok felé kiabálva. :D Sokadik alkalomnál éreztem úgy, hogy elegem van.
Visszaálltunk tápra és mintha elvágták volna a jelenséget. (Nyerset továbbra is kap, de csak alkalomszerűen.)
A Brit care bárányosat etettem régebben, de szerintem leromlott a minősége...Amúgy nem volt rossz. Most egy jó ideje Happy dog supreme Irland tápot eszik és teljesen rendben van minden. Ez nyulas-lazacos, szénhidrátnak árpa és burgonya van benne. Kb. 50% a szénhidráttartalma.
A száraztápoknak egyébként elvileg legalább 40% szénhidráttartalmuk kell, hogy legyen, hogy egyáltalán gyártsá során egyben maradjon a cucc, szóval ez a gabonamentes mizéria nem egyenlő az alacsony szénhidráttartalommal.
Gabonamentes tápokban amúgy is burgonya, lencse vagy borsó helyettesíti a gabonát, nos, a hüvelyesek szerintem többet ártanak, mint használnak.
Evett a kutyám egy ideig Carnilove kacsás-fácános tápot, fokozatosan szoktattam rá, de mikor már csak önmagában azt ette, olyan fosás és állandó fingás jött rá, hogy azt leírni se tudom..Az a szag....
Megnéztem, sárgaborsó van benne. Azonnal leálltunk vele.
Én imádom a sárgaborsót, de akárhányszor eszem, baromi rosszul vagyok tőle, durva gyomorfájást okoz, pedig lencsét, babot minden gond nélkül eszem és nem is vagyok egy kényes gyomrú... Szóval ha rám iylen rossz hatással van, képzelem a kutyám bele mennyire bír el a sárgaborsóval. Sehogy. :D
Acana bárányos-almás tápot is próbáltuk rééégen, attól is kikészült, abban is hüvelyesek vannak, jé.
Szóval akármennyire divat szidni, a Happy dog supreme tápok váltak be a legjobban, jól néz ki tőlük, mindig lelkesen eszi. Ha ezt kap, mindig tökéletes a széklete és nem pukizik.
#22 egyetértek!
Az en kutyámnak is a Happy Dog Supreme vált be a legjobban. De más gabonás tápok is jók voltak. Normal széklet, stb.
A gabonamentesektől meg állandóan büdöseket eregetett, főleg a hüvelyeseket tartalmazó tápoktól. Evés után pár órával is látszik rajta, hogy kényelmetlenül érzi magát, a széklet pedig katasztrófa mindig.
"A gabonamentesektől meg állandóan büdöseket eregetett, főleg a hüvelyeseket tartalmazó tápoktól. "
Ez azért nem minden kutyára igaz, ez nem feltétlenül a táp hibája! Mi se vagyunk egyformák, a kutyák se. Valaki meg a tejtől kap hasmarsot, míg másnál semmi gondot nem okoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!