Miért lett ilyen nagy divat a gabonamentes táplálás?
Több állatorvost is megkérdeztem erről, mindannyian azt mondták, hogy semmilyen egészségügyi alapja nincs a dolognak, csupán egy új trend, amit a táp piac meglovagol.
A természetben a kutyák ősei mindig is ettek gabonaféléket, mert abból nyerték a szénhidrátot, a húsból pedig a fehérjét. Az elejtett növényevő állatnak is például a belsőségeit falták be legelőször. El sem tudom képzelni, hogy kinek honnan jött ez az ötlete, hogy nincs szükségük gabonára, és hogy ártalmas lehet nekik.
A macskáknál még megértem, mert ők eredetileg tényleg kizárólag húsevők, a kutyák viszont nem.
Egy időben még én is bedőltem ennek a divatnak, és sorra vettem különféle gabonamentes tápokat a kutyámnak, de rá kellett jönnöm, hogy egyszerűen nem jó neki. Nem tudja megemészteni, teljesen felborítja a "belső működését".
Ti mit gondoltok?
Érveket, ellenérveket kérek!
"Az elejtett növényevő állatnak is például a belsőségeit falták be legelőször. " - ennek inkább a zöldpacal felel meg, nem a főleg gabonából álló mesterségesen elkészített táp.
Gabonafélére nincs szüksége a kutyának. Rostra van, amit zöldségfélékkel, fűlegeléssel, vagy akár az említett zöldpacallal megkaphat.
Mondjuk szerintem alapvetően a tápok sem túl jók, még a jobbak sem. Legalábbis azok aránytalanul drágák, annak árából lehetne hússal (és zöldséggel kiegészítésnek) is etetni.
Mellette: Nekem beváltak a gabonamentes tápok, mindkét kutyámnak gyönyörű a bundája, sok energiájuk van, a kölyökkutyám szépen fejlődik tőle. Sok esetben azért "jó" a gabonamentes táp, mert akkor biztosan sok hús van benne. Sok olcsókategóriás tápot teletömnek gabonával, és alig van benne hús, így az átlag gazdiknál szitokszó lett a gabona, mert az szinte egyenértékű lett az alacsony minőséggel.
Ellene: Amikor hasmenésük van, vagy betegek és diétára kell fogni őket, mindig rizst kapnak, ami gabona. Tehát nem gondolom, hogy a teljesen gabonamentes élet jó nekik, ha betegségkor pont, hogy egy gabona tesz jót az emésztésüknek. Néha csak úgy simán is kapnak rizs(mindennélkül, vízben megfőzöm és kész), mert szeretik.
A baj nem feltétlenül a gabonával van mert az nem tesz rosszat a kutyának sőt szüksége van rostokra minden élőlénynek a belei tisztításához de normál esetben a farkas sem jutott kukoricához, rizshez, krumplihoz csak fűhöz stb. Az enyém krumplisat eszik egyébként és teljesen jó a végtermék.
A legfőbb probléma, hogy többnyire azok tápok amik tele vannak gabonával gyengébb minőségűek is -> nincs bennük annyi tápanyag ha megnézed az analitikai összetevőket. Ezzel töltik ki a rendes hús hiányát mert olcsóbb, hogy térfogatban megfelelő legyen, márpedig a gabona nem helyettesíti a húst. Ez egy Darlingnál tök oké de pl. a Eukanuba, RC jócskán túlárazott ebből a szempontból.
Hozzáteszem az első kutyám még Chappi konzervet evett egész életében a tájékozatlanság hiánya miatt (jó 10 évvel ezelőtt pusztult el, tehát az internet még nem élte virágkorát) és nagytestű létére matuzsálemi életkort élt meg, beteg pedig sosem volt holott a táp összetétele alapján az okosok biztos lehordtak volna ha nem a Chappi okán akkor a konzervért.
Tehát ha jól értem, akkor igazából azért preferálják az emberek a gabonamentes tápokat, mert abban több hús "fér el", mint a gabonával teletömött verziókban, amiből sajnos kispórolják a húst.
De ez a két szélsőséges véglet, szerintem meg lehet találni az arany középutat, ahol a tápban van gabona de attól még húst is tesznek bele eleget. Pl. Happy Dog Supreme tápok nekünk beváltak.
A természetben hol evett a kutya gabonákat? Sehol. A gabonák természetes formájukban a kutya számára emészthetetlenek, ráadásul nagyon nehéz sokat enni belőlük, ha neked kell összegyűjtened. Nem tudnának abból energiát nyerni. Igen, megeszik az állat gyomrát, de az egy egészen speciális formában tartalmazza a gabonákat, félig megemésztve, hasznos entimekkel, baktériumokkal együtt. Teljesen más, mint lisztet etetni velük.
Hasznos tápanyagot alig tartalmaznak, max rostokat meg cukrot.
A kutyák a természetben nagyon kevés szénhidrátot fogyasztanak, az energiájuk nagy részét zsírból és fehérjéből nyerik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!