Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Miért lett ilyen nagy divat a...

Miért lett ilyen nagy divat a gabonamentes táplálás?

Figyelt kérdés

Több állatorvost is megkérdeztem erről, mindannyian azt mondták, hogy semmilyen egészségügyi alapja nincs a dolognak, csupán egy új trend, amit a táp piac meglovagol.

A természetben a kutyák ősei mindig is ettek gabonaféléket, mert abból nyerték a szénhidrátot, a húsból pedig a fehérjét. Az elejtett növényevő állatnak is például a belsőségeit falták be legelőször. El sem tudom képzelni, hogy kinek honnan jött ez az ötlete, hogy nincs szükségük gabonára, és hogy ártalmas lehet nekik.

A macskáknál még megértem, mert ők eredetileg tényleg kizárólag húsevők, a kutyák viszont nem.

Egy időben még én is bedőltem ennek a divatnak, és sorra vettem különféle gabonamentes tápokat a kutyámnak, de rá kellett jönnöm, hogy egyszerűen nem jó neki. Nem tudja megemészteni, teljesen felborítja a "belső működését".

Ti mit gondoltok?

Érveket, ellenérveket kérek!

2017. szept. 5. 13:33
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
90%
Én is ugyan ezen a véleményen vagyok mint te, mondjuk én krumplis tápot adok a kutyámnak, de mellette szoktam főzni is és kap rizst is hússal. Nekünk nem váltak be a magas hústartalmú tápok. Kölyök kora óta küzdöttünk hasmenéssel, és most 15 hónaposan mondhatom el, hogy minden rendben, és végre gyarapszik is a sovány kutyám. Nálunk a josera duck&potato vált be. Lehet hogy a kistestű kutyáknak nincs tőle baja a gabonamentesektől, de az én érzékeny gyomrú nagytestűmnek bizony igen.
2017. szept. 5. 13:41
 2/28 A kérdező kommentje:
A Joserának ez a tápja pont gabonamentes pedig.
2017. szept. 5. 13:45
 3/28 anonim ***** válasza:
89%

"Az elejtett növényevő állatnak is például a belsőségeit falták be legelőször. " - ennek inkább a zöldpacal felel meg, nem a főleg gabonából álló mesterségesen elkészített táp.

Gabonafélére nincs szüksége a kutyának. Rostra van, amit zöldségfélékkel, fűlegeléssel, vagy akár az említett zöldpacallal megkaphat.

Mondjuk szerintem alapvetően a tápok sem túl jók, még a jobbak sem. Legalábbis azok aránytalanul drágák, annak árából lehetne hússal (és zöldséggel kiegészítésnek) is etetni.

2017. szept. 5. 13:55
 4/28 anonim ***** válasza:
50%
Teljesen egyetértek. Mindenki oda van, hogy gabonamentes táp így, gabonamentes táp úgy, de közben semmi baja sem lesz a kutyának tőle. Enyém pl kilopta a kiflit a kukából, mikor gabonamenteset kapott. Most is megtehetné, mégse teszi. Úgytűnik valamilyen szinten szükségük van rá. Most Happy Dogot eszik. A kutya inkább mindenevő (ahogy a barna medve is) mint szigorúan ragadozó (lásd macskák)... Utóbbi nem eszik zöldséget, gyümölcsöt a természetben. Nálunk csak azok a tápok váltak be, amikben min. rizs van (pl Brit Care)
2017. szept. 5. 13:58
 5/28 anonim ***** válasza:
100%

Mellette: Nekem beváltak a gabonamentes tápok, mindkét kutyámnak gyönyörű a bundája, sok energiájuk van, a kölyökkutyám szépen fejlődik tőle. Sok esetben azért "jó" a gabonamentes táp, mert akkor biztosan sok hús van benne. Sok olcsókategóriás tápot teletömnek gabonával, és alig van benne hús, így az átlag gazdiknál szitokszó lett a gabona, mert az szinte egyenértékű lett az alacsony minőséggel.

Ellene: Amikor hasmenésük van, vagy betegek és diétára kell fogni őket, mindig rizst kapnak, ami gabona. Tehát nem gondolom, hogy a teljesen gabonamentes élet jó nekik, ha betegségkor pont, hogy egy gabona tesz jót az emésztésüknek. Néha csak úgy simán is kapnak rizs(mindennélkül, vízben megfőzöm és kész), mert szeretik.

2017. szept. 5. 14:01
 6/28 anonim ***** válasza:
92%

A baj nem feltétlenül a gabonával van mert az nem tesz rosszat a kutyának sőt szüksége van rostokra minden élőlénynek a belei tisztításához de normál esetben a farkas sem jutott kukoricához, rizshez, krumplihoz csak fűhöz stb. Az enyém krumplisat eszik egyébként és teljesen jó a végtermék.

A legfőbb probléma, hogy többnyire azok tápok amik tele vannak gabonával gyengébb minőségűek is -> nincs bennük annyi tápanyag ha megnézed az analitikai összetevőket. Ezzel töltik ki a rendes hús hiányát mert olcsóbb, hogy térfogatban megfelelő legyen, márpedig a gabona nem helyettesíti a húst. Ez egy Darlingnál tök oké de pl. a Eukanuba, RC jócskán túlárazott ebből a szempontból.

Hozzáteszem az első kutyám még Chappi konzervet evett egész életében a tájékozatlanság hiánya miatt (jó 10 évvel ezelőtt pusztult el, tehát az internet még nem élte virágkorát) és nagytestű létére matuzsálemi életkort élt meg, beteg pedig sosem volt holott a táp összetétele alapján az okosok biztos lehordtak volna ha nem a Chappi okán akkor a konzervért.

2017. szept. 5. 14:15
 7/28 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is azért lett mumus, mert az embereket elkezdte érdekelni, miből vannak a kutyatápok és azt látták, hogy hús, az aztán nincs bennük, így lett a minőségi tápok jellemzője ennek úgymond az ellentéte, a gabonamentes.
2017. szept. 5. 14:53
 8/28 anonim ***** válasza:
100%
Én egyébként még azt nem értem ezekben a Grain free tápokban, hogy mivel jobb ha a 40%-át burgonya alkotja mint ha gabona? Ugyanis kell valami szénhidrát forrást használniuk a gabona helyett, a krumpli pedig pont ugyanannyira természetes és jó a kutya számára mint a gabona. Ugyanott vagyunk akkor csak jóval drágábban.
2017. szept. 5. 15:16
 9/28 A kérdező kommentje:

Tehát ha jól értem, akkor igazából azért preferálják az emberek a gabonamentes tápokat, mert abban több hús "fér el", mint a gabonával teletömött verziókban, amiből sajnos kispórolják a húst.

De ez a két szélsőséges véglet, szerintem meg lehet találni az arany középutat, ahol a tápban van gabona de attól még húst is tesznek bele eleget. Pl. Happy Dog Supreme tápok nekünk beváltak.

2017. szept. 5. 15:49
 10/28 anonim ***** válasza:
100%

A természetben hol evett a kutya gabonákat? Sehol. A gabonák természetes formájukban a kutya számára emészthetetlenek, ráadásul nagyon nehéz sokat enni belőlük, ha neked kell összegyűjtened. Nem tudnának abból energiát nyerni. Igen, megeszik az állat gyomrát, de az egy egészen speciális formában tartalmazza a gabonákat, félig megemésztve, hasznos entimekkel, baktériumokkal együtt. Teljesen más, mint lisztet etetni velük.

Hasznos tápanyagot alig tartalmaznak, max rostokat meg cukrot.

A kutyák a természetben nagyon kevés szénhidrátot fogyasztanak, az energiájuk nagy részét zsírból és fehérjéből nyerik.

2017. szept. 5. 15:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!