Ti hallottatok már ilyet? Mi a véleményetek? Hogy viseled ha idegenek megsimogatják a kutyádat?
Kb 5 perce, de mire ezt kiírom lesz az 15 perce is, történt egy buszmegállóban. Várjuk a buszt, áll mögöttem egy csávó a kutyájával. Mögötte állt egy nő, ő meg megsimogatta a kutyáját. Erre a krapek kikell magából, hogy "elnézést, de megemgettem hogy hozzányűljon?" "Alapbető kultúra, stb" azt teljesen kikellt magából. Alig bírtam visszatarzani magam hogy me szóljak be neki hogy ezt hogy képes mégis.
Nekem is van kutyám, én abszolút nem háborodok fel ha ismeretlen megsimogatja. Sőt, még örülök is neki, egyből szóba elegyedek a delikvensel. Majdnem szóltam a csávónak hogy bocs de te egy akkora barom vagy.. Aztán végül tartottam magam..
Ki mit gondol erről?
Az, hogy volt rajta szájkosár egy dolog! A kutya nagyot tud ütni szájkosárban is konkrétan eltörhet a hölgynek valamije.
A gazdát hurcolják meg!
Ismerősöm kutyás biztonsági őr 8 helyen kiírva a kordonra, hogy kutyával őrzött terület belépni benyúlni tilos. Egy kedves hölgy benyúlt a kutya behúzta és a gazda járhatott évekig Bíróságra. Igaz nyert de ez nem hiányzik senkinek!
Az egyik kutyám melankolikusan tűr minden idegen általi simogatást. A legkevésbé sem élvezi, de jó idegrendszere van, és én is elvárom bizonyos helyzetekben, hogy tűrje el. De ettől függetlenül még sokszor mondom embereknek, hogy ne simogassák, ne hagyják, hogy a gyerek ráugorjon, ne kapják el a nyakánál fogva és ölelgessék. Ha megkérdezik előtte, akkor kedvesen mondom, hogy most ne simogassák meg, ha pedig szó nélkül a hátam mögött teszik, akkor arrébb vezetem a kutyát és kevésbé kedvesen szólok, hogy ezt ne tegyék.
A másik kutyám bizonytalan emberek közt. Ő sem harapna, de stresszel, pocsékul érzi magát, egyből fordulna ki a szituációból. Volt már, hogy ilyen bunkók kezét, akik se szó, se beszéd csak gondolnak egyet és elkezdik nyaggatni, én is szó nélkül lelöktem a kutyámról, még rá is csaptam. Volt, hogy felénk rohanó kisgyereket penderítettem arrébb, mivel a szülő csak nézte, hogy fut a kutya felé. És mindezt azért, mert engem mások lelki világa, pláne az ilyen bunkóké nem érdekel, nem is vagyok felelős másokért. Kizárólag a saját kutyáimért vagyok felelős, nekik pedig nem tesz jót az, ha idegenek bactatják őket.
Az én kutyám nem agresszív, nem harap, semmi ilyesmi, viszont retteg az idegenektől (régebben a szomszéd idióta kölykei a kerítésen keresztül hergelték, nem tett neki jót), úgyhogy ha valaki a megkérdezésem nélkül hozzányúlna, igenis fel lennék háborodva! Eddig nem harapott, de mi van, ha pont akkor harap, mert fél. Az kinek a hibája lesz? Természetesen az enyém/a kutyámé, véletlenül sem azé a baromé, aki csak úgy odajött és elkezdett a kutyához nyúlkálni.
Meg amúgy is, alapvetően mi olyan nehéz abban, hogy ha már ott a gazda, ott a kutya, akkor megkérdezzem, hogy szabad-e? Ennyire lusták kinyitni az emberek a szájukat?
Úgy érzem, már túlragozod ezt, kérdező. A nő volt a hibás, igen. És ő volt az aki ezt a "bunkóságot kierőszakolta". Mert igen, óriási bunkóság egy idegen ember, idegen kutyáját, csak úgy random, kérdezés nélkül megsimogatni. Így, úgy ítélem meg, a férfi reakciója teljesen jogos volt, és a helyzetet figyelembe véve nem volt bunkóság. És igen, a hölgyekre is lehet erőteljesebben (megítélésed szerint bunkón) rászólni, mondom ezt nőként. Azért ennyire nem nebáncsvirágok a nők. És amúgy meg megérdemelte, ennyi.
Nekem van egy végtelenül aranyos, simogatás imádó, barátságos kutyám, de nem engedem meg, sőt rászólok valakire, ha kérdezés nélkül simogatja meg. Azt meg még jobban utálom, mikor kis pulyák elkezdenek pacsit kérni tőle, mert én elvárom, hogy a kutyÁM RÁM figyeljen, az én parancsaimat várja egy adott helyzetben. Fogalmad sincs, mennyire el tudják rontani egy kutya nevelését az utcán simogatók.
"-Tegyük fel, tényleg harapós kutyáról beszélünk, vagy fél az idegenektől, mert pl menhelyről hozott kutya. Ebben az esetben a gazdi jogosan nem engedi hogy simogassák. (Akár engedéllyel, akár anélkül)
Tegyük fel, megkérdezi valaki, de a gazdi nem szeretné. Mit tehet, hogyan tudná a gazdi udvariasan visszautasítani, hogy a másikat ne sértse meg?
Nagyon egyszerűen. Megmondja, hogy nem, nem szabad megsimogatni, mert fél az idegenektől, vagy mert haraphat. Vagy képzés alatt áll. Akármi. Aki ezen megsértődik, az hülye, és meg is érdemli.
-Tegyük fel nem kérdezik meg. Mit tehet a gazdi? Joga van udvariatlanul rászolni az illetőre, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi az illető? Ha a gazdi udvarias, hogyan tudna udvariasan rászolni az adott illetőre, ha feltétlen meg akarja említeni azt, hogy miért nem kérdezte? "
- Joga van rászólni, igen. Az, hogy nő vagy férfi-e a simogató, teljesen mindegy. Attól mert valaki nő, nem kell más bánásmódban részesülni, amennyiben ő maga sem udvarias, sőt bunkó.
Szerintem amit idézel: "Elnézést, de megengedtem, hogy hozzányúljon?" - nem durva megnyilvánulás. A durva az lenne pl., ha azt mondta volna a kutya gazdája, hogy "húzzál innen te hülye k.va, mert eltöröm a kezed, ha még egyszer hozzányúlsz a kutyámhoz". Ez durva lett volna.
Nagyon szépen pedig úgy lehet szólni, hogy: "Kérem, ne simogassa a kutyámat". Ennyi.
Továbbra sem értem a problémádat...
Nem a kérdésre válasz, de a témáról jutott eszembe egy régi kis történet: egy kirándulóhelyen voltam a dobermannommal, ahol volt egy általános iskolai osztály is, alsósok lehettek még. Odajött pár gyerkőc, hogy de szép kutyus, meg szabad simogatni? Megengedtem nekik, bár a kutyám nem örült az idegenek tapizásának, de hozzá volt szokva (kiállításokra is jártunk), nyugodtan tűrte. Ezt látva jött az egész osztály. :) Mondtam a gyerekeknek, hogy akkor álljatok sorba szépen, és egyesével simogassatok, megelőzvén, hogy egy csapat gyerek rárepüljön :) Az már lehet, hogy sok lett volna neki. A gyerekek tök aranyosak voltak, rögtön felsorakoztak, vita nélkül, és egyesével végigsimogatták a kutyámat.
Amúgy érdekes, hogy az alsós gyerekek megkérdezték, mielőtt felé nyúltak volna, hogy szabad-e...
Úristen... Szögezzük le, persze hogy a nő volt a hibás... És teljesen függetlenül, hogy nő vagy férfi én is elküldtem volna melegebb éghajlatokra, ha a kutyámhoz kérdés nélkül hozzányúl, még úgy is hogy 100%ig bízom a kutyámban, hogy nem lesz baj.
-Először is nézzük illemi szempontból, a nő kezdte a kontaktot, tehát neki kell megtenni az első lépést a kapcsolatteremtésre.
-Nézzük jogi szempontból(ennek semmi értelme): Szerinted becsületsértést követtet el a kutyatulajdonos. Ezt nem a te tiszted eldönteni, hanem a bíróságé, viszont neked állampolgári kötelességed, jelenteni, ha úgy gondolod, hogy bűncselekmény történt. Megtetted? :) A másik, hogy én úgy gondolom, hogy a nő el akarta lopni a kutyát... Döntsön a bíróság... Elárulom, bizonyítás hiányában megszüntetik, és ha a kutyatulajdonosnak, van egy jobb ügyvédje, akkor még te kerülsz bajba, hamis vádért. Tehát ezt felejtsük el.
-Ami a legfontosabb nézzük meg a kutya szempontjából:
A munkakutyákat, munka közben nem szabad kizökkenteni, a nőnek fogalma sem volt, hogy az a kutya éppen dolgozik e vagy csak sétál.
Elképzelhető, hogy az a kutya egy sport/munkakutyának szánt kölyök, aki épp a szocializációs programját töltötte, egy ilyen kutyának egy rossz inger egy életre tönkreteheti a karrierjét, hozzáteszem az ilyen kutyák többe kerülnek mint sokak havi fizetése.
elképzelhető, hogy a kutya mentálisan instabil, tehát a nő saját maga védelme érdekében sem volt szerencsés.
Elképzelhető, hogy a gazda egyszerűen nem akarta, hogy megsimogassák a kutyáját. (amit ugye a nőnek tiszteletben kell tartania)
Elképzelhető, hogy a kutya feladatban volt, ami közben szintén nem jó ha elvonják a figyelmét.
1000 meg egy indokot fel tudok sorolni, hogy miért nincs igaza a nőnek.
És a végére egy kis történet: Nekem is volt hasonló storym, csak nekem egy pasival. De szerencsére még mielőtt hozzányúlt volna a kutyához, kiszúrtam, és jeleztem a kutyának hogy kezdjen el ugatni, erre a pasi ugrott hátra, és csak annyit mondott, "Nem tudtam, hogy harap" Mire a válaszom csak annyi volt "Talán kérdezni kellett volna".
Tehát összességében "Kedves Kérdező" a te fejedben van a baj...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!