Ha elszökött a kutya be kell jelenteni valahova?
Mamáéknál volt egy NJ méretű keverék, meg volt kötve mert harapott. 3 napja éjjel elszabadult, megölt egy millió csirkét, kacsát, stb mamánál is a szomszédnál is és eltünt. Kell ezt jelenteni valahol?
Emberekre is veszélyes lehet oltva van de chip nincs benne (szerintem az ő falujukban egyik kutyában sem).
Ha haza jönne elaltatnák, tehát nem maradna meg semmiféleképpen.
Mamám és papám is egész életében dolgozott és összesen kapnak 150 ezer forint nyugdíjjat, majd biztos eladományozzák.
A szomszédnak már kifizettem a kárát.
Szerintem ilye alapon végig járhatnál a falun és elkezhetnéd magyarázni az 50-60-70éves bácsiknak néniknek, hogy a nyugdíjjukat adják a menhelynek mert nincs ivartalanítva a kutyájuk, ők meg éljenek ahogy tudnak.
Hogy chip nincs a falutokban a kutyákban, az az állatorvos sara.
Nem tudom, a feljebbvalóival hogyan számol el a veszettségi oltásnál, mert ahhoz chip is kell legyen hozzárendelve.
Nem a kor számít, hogy nem ismeri a falu lakóinak nagy része a szabályokat, hanem inkább az, náluk biztosan nem jellemző, hogy ülnek a számítógép előtt, vagy nyomkodják a mobiljukat naphosszat, hogy tájékozottak legyenek.
Közben megnéztem a jogszabályt (mert nem emlékeztem pontosan). Tehát a jogszabály 164/2008 (XII.20.) FVM rendelet.
3. § (1) Az eb tartója köteles az állata állat-gészségügyi felügyeletét ellátó szolgáltató állatorvosnak bejelenteni, ha az állata:
a) a három hónapos kort elérte,
b) elhullott vagy elkóborolt, vagy
c) új tulajdonoshoz került.
Ez elég pontosan leírja, hogy hogyan és hol kell bejelenteni. Az, hogy ki a területi szolgáltató állatorvos a jegyző tudja.
A jogszabályokból következik (további pontok) olyan kutya nem oltható amelyikben nincs chip. Pl. a fent hivatkozott rendelet 5§(5)
(5)Az oltást végző szolgáltató állatorvos köteles:
a) az oltás beadását a helyszínen az oltási könyvben igazolni (az oltás időpontja, a felhasznált oltóanyag neve, gyártási száma, az oltást végző állatorvos aláírása, kamarai bélyegzőjének lenyomata);
b) a következő adatokról nyilvántartást vezetni, és azokat 5 évig megőrizni:
ba) az állattartó neve, lakhelye, az állat tartási helye,
bb)11 a beoltott eb fajtája, ivara, színe, jegyei, születési időpontja (év, hó), egyedi azonosítója (tetoválás, chip), oltási könyvének egyedi sorszáma,
bc) a veszettség elleni védőoltás időpontja,
bd) a felhasznált oltóanyag neve, gyártási száma;
Tehát az állatorvosnak nyilván kell tartania és 5 évig megőrzni a chip számot.
A 41/2010 szerint:
17/B§.(10)Négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel megjelölve tartható.
(11)A (10) bekezdésekben foglaltak betartását a jegyző és a járási állat-egészségügyi hatóság ellenőrzi.
(12)A négy hónaposnál idősebb transzponderrel nem jelölt ebről a jegyző és a szolgáltató állatorvos köteles jelentést tenni a járási állat-egészségügyi hatóság felé.
Ezen kívül még egy halom helyen előjön. Tehát ha nincs chippezve a kutya akkor nálatok se lehetne, és ez alól az sem kivétel ha kis faluban laksz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!