Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit kéne tennem a kutyámmal,...

Mit kéne tennem a kutyámmal, hogy mindkettőnknek jobb legyen?

Figyelt kérdés

Három éve nyár elején kaptam egy keverék, három hónapos kiskutyát az egyik ismerősünktől, aki tenyésztő. Az első másfél hónapot sajnos magányosan kellett töltenie egy akkori felújítás miatt. A helytelen időzítést ellensúlyozva, megpróbáltam neki mindent megadni, ami csak tőlem tellett, legjobb kutyaház, halom játék, minden ami kell (kinti kutyáról van szó). Aztán egy év elteltével megkezdődtek a szökések. Legnagyobb félelme a mennydörgés, és rendszerint az elöl próbált menekülni. Annak ellenére, hogy nem egy méretes kutya képes nagyon magasra ugrani és egy másfél méteres kerítést helyből átugrani, annál magasabbra pedig felkapaszkodni és áttolnia magát. Eleinte kint töltöttem vele az időmet, hogy megnyugodjon, de nem történt javulás és sok ideig én sem állhattam kint a szakadó esőben. Ahogy telt az idő egyre többször lépett meg (elszökött majd egy óra múlva visszajött enni meg aludni), amire érkezett is panasz, hiszen egy faluban azért az idősebbek nem kedvelik ha letapossák az ültetvényt. A tavasz eljövetelével, már két évesen, tarthatatlanná vált az állapot és először elkezdtük bántani, hátha ha eddig a szeretet nem akkor majd a félelem visszatartja, de nem történt változás. Aztán szöges drótot raktunk a kerítésre, de képes volt átmászni rajta majd egy órával később véres hassal és vágásokkal visszatérni és később megismételni. Ekkor döntöttünk az ivartalanítás mellett (kan kutya). Egy hónapig vált csak be, aztán újrakezdődött. Ekkor megint próbáltuk szeretni és megmutatni hogy itthon mennyivel jobb, de nem jött be neki, így a végén láncot kapott. Ebből számtalanszor kiszabadult már viszont még mindig ez tűnt hatásosnak. És ekkor kezdődött a vihar elől szökés helyett a sírás és vonyítás, amivel megtöltötte az egész falut, és amire számtalan panasz érkezett, hogy napközben, éjszaka órákon át ugat és vonyít (elég nagy hangú). Ekkor már tenni kellett valamit, ugyanis már maga mellett teljesen szétszedett egy drótkerítést és elszakított egy láncot. Úgy volt tartva hogy egyedül nem lehetett szabadon, viszont ha vele voltam akkor igen. Ennek ellenére elkézdett elszökni játék közben is (ciki a szituáció, ahol eldobod a labdát és a kutya már két szomszéddal arrébb van), ezért idén februártól teljesen megszűntettük a szabadon engedését. Ezt követően még volt pár szökése amikért kapott, a végén már félt hazajönni, még hozzám is, és most már én sem tudom eltűrni ahogy viselkedik. Most is jelenleg egy láncon a házában unatkozik, hiszen nagyon sok mindent nem lehet vele csinálni. Felmerült bennem, hogy esetleg én rontottam el benne valamit, viszont sokan azt a következtetést vonták le, hogy esetleg valami elme baja lehet. Már megfontoltuk a menhelyre adását, de félő, hogy nem vennék be a sok kóbor kutya mellett. A házba sajnos nem jöhet be, lévén hogy van egy allergiás családtag. Gondoltunk a villanypásztorra is, viszont viszonylag nagy a telek kerülete, így ez költséges és nem biztos hogy megéri, mert lehet már az sem lenne effektív. Szóval, hülye helyzet...

(16/F)

2017. máj. 16. 21:56
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
100%

Az a kutya nem szeret titeket. A gyerekkorát megalapoztátok, mit rettegett ott egyedül az a szerencsétlen! Valószínűleg ez volt az alap a szökésekhez.

Ajándékozzátok el, de legalább ezt csináljátok jól, nagyon lelkiismeretesen keressetek neki szuper gazdit, de olyat, aki kinyalja a kutyának a s-g-t is , mert arra nagy szüksége lesz! És leginkább benti tartással, vagy kinti-benti. Esetleg kérjetek a gazdikereséshez valami segítséget szervezetektől (bár van elég dolguk, inkább a gazdi átvilágítása a gáz).

Addig is légyszi olvasgass pszichológia könyveket.

2017. máj. 16. 22:43
 12/27 anonim ***** válasza:
100%

Én csak azon csodálkozom, hogy nem szökött meg végleg tőletek...

1. Ha nincs idő egyéb okok miatt egy kutyára, akkor miért vállaltátok? nyilván az is betett, hogy le volt sz.rva másfél hónapig

2. Ahogy előttem is írták, nem akkor kell lecseszni szerencsétlen kutyát, amikor épp jót cselekszik (hazamegy), hanem rajta kell kapni amikor épp próbál szökni.. és akkor közbelépni, ergo tudni fogja, hogy rosszat csinál

"A tavasz eljövetelével, már két évesen, tarthatatlanná vált az állapot és először elkezdtük bántani, hátha ha eddig a szeretet nem akkor majd a félelem visszatartja, de nem történt változás"

Hogy mi?? Mégis honnan a bánatos t.kömből gondoltátok azt, hogy majd a bántalmazás jó útra téríti? Meg hogy "a félelem visszatartja".. az már régen rossz, ha a kutyában félelem van a gazdái miatt, nem egészséges.. Őszintén mondom, sajnálom szerencsétlen kutyát, hogy ilyen tudatlan, kutyákhoz nem értő emberekhez került. Ha egy oylan helyre került volna, ahol kicsit, de tényleg csak egy kicsit is jobban értenek a kutyaneveléshez, akkor szegény élete nem lenne most elb.szva (már elnézést) és lelkileg is egészséges lenne.

Én is csak azt tudom tanácsolni, amit a többiek előttem: ajándékozzátok el olyan valakinek/valakiknek, akik tudnak és akarnak is foglalkozni azzal a kutyával. Hidd el, nektek is és a kutyának is jobb lesz. Te pedig ne vállalj több kutyát. Sem semmilyen állatot. Legalább addig, amíg f.ngod sincs arról, hogyan kell gondoskodni egy élőlényről.

2017. máj. 16. 22:53
 13/27 anonim ***** válasza:
100%

Mivel minden előttem szóló leírta már, hogy nem értetek a kutyához, ezért a részletekre térnék ki kicsit.

Nulladik megjegyzés: akitől keverék kutyát kapsz az nem tenyésztő!

1. Attól, hogy másfél hónapig nem foglalkozol a kutyával, még nincs minden veszve. Igaz, hogy az a legfogékonyabb időszakuk, de hozzám 7 hónaposan érkezett olyan kutya akivel addig nem foglalkoztak és mégis sikerült belőle kutyát faragni. És úgy, hogy én sem értettem a kutyákhoz igazán. De elkezdtünk kutyasuli(k)ba járni és javult a dolog.

2. "Ekkor megint próbáltuk szeretni és megmutatni hogy itthon mennyivel jobb" - és ezt hogyan?

3. A játék közben szökik - ilyen előzményekkel persze. A kutyák nem úgy születnek, hogy megvesznek a labdáért. Arra rá kell jönniük, hogy jó buli (az enyém pl. nem jött rá). Ha már úgy is fél tőletek, mi a fenének szaladgálna a hülye labda után, mikor ha elmegy legalább szabadon van és nem veri senki.

4. Vajon miért kellett kutyát hozni a házhoz, ha van allergiás családtag?

Mentségedre legyen szólva, mikor kaptátok akkor 13 éves voltál. Akkor még nem foghattad fel, hogy mit is kéne egy kutyával csinálni, hogyan kell vele bánni. De az igaz, hogy most már komoly a gond. Vagy tényleg adjátok oda valakinek aki ért hozzá, vagy ti változtassátok meg a hozzáállásotokat, nagyon. Merthogy a kutya miattatok problémás, mert nem jól reagáltatok az adott helyzetekre. Nagyon frusztráló a gazda oldaláról is egy ilyen szituáció, mert amikor állandóan gond van vele, akkor nem a kedveskedő megoldások jutnak az ember eszébe, hanem az agresszívebbek. De azt kell megérteni, hogy nem a kutya a hibás ha idegbeteget csináltatok belőle. Nagyon hosszú és nagyon kemény munka lesz ha úgy döntötök hogy nálatok marad és élhetőbbé tennétek a kapcsolatotokat. Szakember segítsége mindenképpen kell.

2017. máj. 16. 23:29
 14/27 anonim ***** válasza:
100%

Ez úgy működik mint az embereknél is. Ha a kisgyereket elhanyagolják kicsi korában, akkor abból több mint valószinű nem lesz normális felnőtt...

Tudtátok, hogy milyenek a körülmények és mégis elhoztátok.

Ezért ti vagytok a felelősek. Az állatokat nem bántjuk, főleg nem olyanért, amit nektek köszönhet.

Próbáljatok találni neki egy szerető otthont, ahol majd foglalkoznak vele és megkapja a szeretet és törődést amit tőletek nem.

2017. máj. 16. 23:43
 15/27 anonim ***** válasza:
100%

"Mit kéne tennem a kutyámmal, hogy mindkettőnknek jobb legyen?"

És miert a kutyát akarod megváltoztatni h jobb legyen? Azon nem gondolkodtam h "Mit kene tegyek, hogy jobb legyen a kutyámnak?" Ha a kutyád helyében lennék, már letépték volna a kezedet, es elmentem volna a francba. Látod, visszaélsz azzal, h ezt MÉG nem tette meg.

Egyébként a válasz pofon egyszerű. Két lehetőség van:

1., Nagyon sürgősen keresel neki gazdát, aki tud róla gondoskodni

2., Vagy szépen megembereled magadat és kielégíted az igényeit. Nem érdekel, hogy mennyire fog húzni setanal, kb 2-3 hét után (ha minden nap elviszed) jelentősen fog javulni (tapasztalat) es ez ne abból álljon, hogy veszel egy 1,5 méteres pórázt azt rácsűröd 'oszt menjél, hanem veszel neki egy hosszú pórázt (de akar kötél is jo) legalább 10-15méteres, amin ki tudja magát szaladgálni, mert a behivasról ne is álmodj egy ideig. A sétán kívül (napi nagyon minimum 1ora, de inkább 1,5-2 órás legyen, a hosszú pórázon-keress valami mezőt, es akkor más se fog zavarni) tehát a sétán kívül naponta szellemi farsztas: lehet nem kene mondta a nyakába ereszteni, és a normális séta mellett a klikkert is csinálni, de idővel kezdjetek el, ennek olvass utána. De pl dugja el a kertbe finom falatokat,stb, fantáziádra van bízva, a lényeg h kelljen neki gondolkodni (en egy labdát töltök meg jutalommal, es azzal játszunk) de most jon a joido, mehettek fürdeni stb.

Bocsi az ékezetekért, meg a hibákért, de telorol vagyon es rohadt fáradt (0:09)

2017. máj. 17. 00:09
 16/27 anonim válasza:
3%
Nyugi vagy emberek! Én értem, hogy hát szegény kutya meg minden, viszont ez már szánalmas. A válaszokból semmi más nem jön le, csak az, hogy ez az undorító, gyalázatos gyerek már kiskora óra agyba főve veri (értsd: két éves korában ütötte meg elsőször), lánccal csapkodja (értsd: azon tartja) és jó ha évente egyszer kimegy neki kaját adni (értsd: szó nem esik róla, hogy mennyit foglalkozik vele, ennek ellenére számtalanszor megemlítik, hogy mennyire keveset). Az emberek többsége fel sem dolgozza ami le van írva, csak látja a szavakat, hogy kutya meg bántani és akkor egyből billentyűzetet ragad és eljátsza, hogy mennyire állatbarát, mert hogy ez az ember mekkora egy idióta. De tudod mit, én azt mondom, hogy te mindent megtettél a kutyádért, amit csak tudtál. Az hogy most ilyen lett az nem valószínű, hogy a te hibád, én arra tudok gondolni, hogy hiába foglalkozol vele, ő attól még unatkozik és a szökésekkel foglalja el magát. Viszont ez így tényleg nem állapot, hogy hobbiból szökik ezért azt javaslom én is, hogy válj meg tőle, mert egy ilyen dolog mindkettőtökre ártalmas. És igen, ha egy kutya rosszat tesz akkor meg kell ütni (hiába az interneten egy "kutyaszakértő" azt írta, hogy nem), mert egy állat csak a fájdalomból tanul, mivel nem lehet vele leülni és elbeszélgetni. Ha pedig egy állat szökik akkor láncon kell tartani. Nem mellesleg, ha egy kutya arra nem képes, hogy ezért a szökésért ne vágja meg magát a drótkerítésen újra meg újra, hogy csavarogjon és aztán visszatérjen a kényelembe (mert igen, ha nem csak a bántástól olvassuk el akkor azért látszik hogy kitette szívét lelkét ezért az ebért), hogy újra meg újra fájdalmat okozzon magának így, akkor azzal az állattal tényleg lehet valami baj. Viszont bármi történjék, csak egy igazán jó tanácsot tudok adni, soha ne kérj segítséget az internettől.
2017. máj. 17. 01:53
 17/27 anonim ***** válasza:
86%

Ebben a sztoriban a kutya az EGYETLEN, akinek most nem jó.

Ez pedig a ti hibátok, nem az övé.

Úgy került hozzátok ez a kutya, hogy semmiféle előzetes ismeretetek/tapasztalatotok nem volt a megfelelő kutyatartással kapcsolatban, és nem is dolgoztatok rajta, hogy ez változzon. Nem olvastatok utána, hogy mire van szüksége egy kutyának. Ha ezt megtettétek volna, akkor tudnátok, hogy nem csak étel, víz és ház kell neki, hogy "működjön", hanem napi rendszerességű TESTMOZGÁS (séta, futtatás), TANÍTÁS (ül, fekszik, marad, hozzám) és SZERETET (simogatás, játék). Az sajnos nem elég, hogy 1 héten 2-szer eldobod neki a labdát.

Éveken át "kísérleteztetek", hogy vajon mitől fog majd "rendesen működni" ez a kutya. Bántalmaztátok, fizikailag és lelkileg is, s ennek eredményeképpen a helyzet nem javult, csak romlott. És most, 3 év elteltével még mindig ugyanott tartotok: nem tudjátok, hogy mi kell egy kutyának.

A helyzet egyáltalán nem hülye, inkább csak szomorú és kétségbeejtő, hiszen elkerülhető lett volna. Be kell látnotok, hogy evvel a kutyával az ég világon semmi baj nincs. Nincs elmebaja, se semmi egyéb, amiért őt okolhatnátok.

Csupán szeretetre vágyik és törődésre, na meg arra, hogy fusson egy jót. Mivel ezek közül egyiket sem kapja meg, teljesen érthető, hogy magába fordul, és így viselkedik. Félreértitek őt, és a mai napig sem vettétek a fáradtságot, hogy utánanézzetek, hogy kell bánni egy kutyával. De talán az, hogy kiírtad ezt a kérdést, már egyfajta kezdeményezésnek tekinthető a részedről, és azt jelenti, hogy törődni szeretnél a kutyával. Ebben az esetben kérlek fogadd meg a tanácsainkat:

-minden nap 2-szer vidd el őt sétálni kb. 1-1,5 órára

-vidd el őt kirándulni, futni, kutyák közé, mezőre...

-tanítsd őt jutalomfalatokkal (ül, marad, nemszabadkimennianyitottkapun, stb.)- olvass utána, nézz videókat, hogy mit hogy kell megtanítani egy kutyának

-SOHA NE BÁNTSÁTOK!- ha rosszat csinál, egy-egy határozott, kemény rászólás még belefér, de fizikai beavatkozásnak nincs helye!

Bármit is tanítasz neki, jegyezd meg, hogy az időzítés a legfontosabb! A kutya rövidtávú memóriája kb. csak 5 másodpercig terjed, tehát ha valami rosszat csinál és te nem azonnal kapod rajta, hanem csak később látod az eredményt, akkor már semmit nem ér az sem ha rekedtre kiabálod magad, a kutya nem fogja érteni, hogy mi a fene bajod van. Ha jót csinál, leül, ügyeskedik, akkor azonnal kapjon finom falatot. Egy kutyát így lehet eredményesen tanítani, akár egy kisgyereket. Ne a félelem motiválja őt, hanem a jutalom.

Ez azért nagyon fontos, mert ha a kutya meg van félemlítve (mint ahogy esetetekben is), akkor nem okoz neki örömet semmilyen tevékenység, ha fél a gazdájától. Félelemre pedig semmilyen kapcsolatot nem lehet alapozni, mert azonnal összeomlik az egész. Nálatok is ez történt sajnos.

Ha pedig úgy érzed/érzitek, hogy NINCS erre kapacitásotok, hogy rendesen, igényeinek megfelelően foglalkozzatok a kutyával, akkor ajándékozzátok őt el, mert ennél csak jobb helyre kerülhet. (Jelen állapotban ez a kutya csak SZENVED nálatok!) Első körben keresd fel a "tenyésztő" ismerősötöket, hogy másik gazdát találjon neki. Vagy vedd fel a kapcsolatot helyi állatvédő szervezetekkel és tőlük kérj segítséget. A menhelyen is futhatsz egy kört, hátha van férőhelyük. Ott legalább lenne esélye, hogy egyszer normális gazdához kerüljön.

2017. máj. 17. 02:27
 18/27 anonim ***** válasza:
Szia! Megkérdezhetem, milyen fajta a kutya?
2017. máj. 17. 06:08
 19/27 anonim ***** válasza:
100%

Szegény kutya... elhanyagoltátok, utána félt, de azért is csak büntettétek. Szökni próbál, de még azért is kap, ha hazajön... csodálod, hogy nem szeret nálatok lenni?

Nagyon-nagyon elrontottátok. Vagy add örökbe lelkes gazdinak, esetleg kisgyerekek mellé, akik lekötik, vagy vidd szakemberhez - de csak akkor, ha rászánod a pénzt és az energiát, mert a munka egy kutyával nem ér véget, mikor hazamentek.

2017. máj. 17. 06:23
 20/27 anonim ***** válasza:
70%
Ezt a szegény állatot már tönkre tetted, igen is próbáld menhelyre adni sokkal jobb lesz ott neki mint nálatok. És légyszives soha semmilyen állatot ne akarj míg élsz birtokolni, abszolút alkalmatlan vagy.
2017. máj. 17. 06:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!