Elvetendő ötlet, hogy szeretnék kiskutyákat a
kutyámtól, mert meg akarok tartani egyet belőle?
Szerintem nem rossz ötlet, de alaposn járj utána, kérdez meg több embert is aki ezzel foglalkozik hogy mit szólnának hozzá!
Az első válaszolónak meg elég alaptalan a feltevése mert fajtisztakutyákból nem igen telnek meg a menhelyek, ha meg bekerül oda 1-1 azt azonnal viszik!
2010. ápr. 9. 09:01
12/22 A kérdező kommentje:
Igen kikérem mindenképp mások véleményét, tanácsát, mivel én magam a kölyök neveléshez meg ilyenekhez nem értek Szóval mindenképp szeretnék tudásban is és lelkiekben felkészülni, nehogy valami csúnya vége legyen aztán.
Azért így egész más a helyzet, hogy tisztességesen szeretnél lehozni tőle egy almot, tk-val és mindennel, ami kell.
Nem ezek a kutyusok és emberek felelősek a szaporításért és a menhelyek túl terheltségéért. A szaporítóknak ritkán jut eszükbe, hogy egyáltalán megkérdőjelezzék a tevékenységüket... :)
Szerintem is mindenképp vágj bele, az nagyon jó ötlet, hogy a kennel neve alatt fusson a babaprojekt.
2010. ápr. 9. 09:39
Amúgy ha a tenyésztőd kennelneve alatt akarod ezt csinálni, annak az a hivatalos módja, hogy a tenyésztő bérli tőled a szukát, és nála születnek a kicsik, ő neveli fel őket és ő adja el a leendő gazdiknak is. Tehát az úgy nem igazán megy, hogy te csinálsz mindent, ő meg csak a nevét adja hozzá!
2010. ápr. 9. 09:44
08:36 Igen így van!
Lassan már a normális tenyésztő is ivartalaníttassa a kutyáit, mert lesz 6-8, majd túlszaporodnak...megy a szorzás, osztás.... Én is szaporításellenes vagyok, de azért a vállalkozó kedvű, normális, lelkiismeretes fiataloknak nem kellene egyből elvenni a kedvét, meg gyanúsítgatni....
Kérdező! Szerintem ha lkészültél, vágj bele, talán úgy megtetszik, hogy Te leszel a jövő border tenyésztője....
Sajnos egyre inkább kezd a border divatkutyává válni, így nagyon kellenek a jó minőségű, rendes kutyák. Inkább azt vegyék az emberek, mit a szaporított génhibás ideggyenge selejteket....
2010. ápr. 9. 09:55
Én nem értek hozzá a tenyésztés kapcsolatban.. De nyugodtan tartsd meg kutyád egyik kölykét, miért ne? :) Nekem van 3 keverék kutyám, anya, apa, és lányuk. Boldog családi életet élnek. :) Sok sikert!
2010. ápr. 9. 09:59
Az első válaszolónak:
Nem sok border collit láttam még menhelyen.
2010. ápr. 9. 10:12
Ha tisztességesen, szűrésekkel, szemlével, kiállítással, törzskönyvvel csinálod, akkor ez nem szaporítás. Ha a tenyésztőd a kennel nevét adja hozzá, nyilván ő is bele fog szólni, hogy milyen kant válasszatok és segíteni fog jó kant keresni. Én egy dolog miatt tartom megfontolandónak ezt a dolgot. Mégpedig azért, mert iszonyú sok border kezd lenni, iszonyú sokan tenyésztenek már így is és a fajta szaporítása is elkezdődött. Megfogalmazódik a kérdés, kell-e belőlük ennyi? Neves tenyésztők sem tudják mindig a kölyköt eladni, nem is egy jó kennelt tudnék mondani, ahol maradt ott kiskutya, mert nem vette meg senki végül. :( Előjegyzés ellenére sem. Szóval fontold meg jól. Ha belevágsz, akkor tedd a legmagasabb szinten, a tenyésztőd segítségével és csak úgy, ha 200 %-osan meg tudtok arról bizonyosodni, hogy sikerül majd minden kölyöknek jó gazdit találni.
2010. ápr. 9. 10:35
És még annyit, hogy nagyon jó állatorvossal nézessétek meg a szukát. Ismerek egy kutyát, akinek 4 és fél évesen lett az első alma és nagyon megviselte. Szóval nem árt azt is megtudni, hogy mi várható, mennyire mehet majd könnyen az ellés, nem lesz-e késő, ha mondjuk 5 éves lesz a kutyád, mire te is felkészülsz, a kan is meglesz és a jelöltek is stb.
2010. ápr. 9. 10:38
20/22 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek a tanácsokat, főleg az utolsó írt le nagyon hasznos dolgokat :). Tényleg nem akarok fejetlenül belevágni, szigorúan átgondolva, meg lehet meg is gondolom magam, de egyenlőre ez még nem áll fent.
Mégegyszer koszonom a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések: