Egymilliomodik ilyen kérdés? Igen. Több kérdésre is választ kéne adni. (? )
Eddig panelben éltünk, de hamarosan kiköltözünk egy kertesházba. Üröm az örömben, hogy azért adjuk el a lakást, mert válnak a szüleim. Az öcsém lelkileg összetört teljesen, ezért arra gondoltunk "kap" egy kutyát maga mellé. A kutya persze csak elméletben lenne az övé, gyakorlatilag nagyjából mindent én csinálnék vele, mert a tesóm még kicsi.
Ebből kifolyólag több kérdésem is lenne.
-A kutya egyedül lenne otthon reggel héttől délután háromig. Mennyire lenne magányos? Szétszedné a kertet?
-először fajtiszta golden retrivert néztünk ki, de aztán arra gondoltunk, hogy örökbefogadunk egyet, mert egyrészt segítünk ezzel más(állat)okon meg elvileg a menhelyi állatok jobban kötődnek is, és az öcsémnek most pont erre van szüksége. Szerintetek ez jó ötlet kezdő kutyásoknak?
-tudnátok olyan könyveket ajánlani, ami valamilyen szinten felkészít erre az egészre?:D
-egy közepes méretű kutya megfelelő kezdőknek? Vagy a méret nem számít?
-körülbelül egy évben mennyibe kerül egy közepes méretű házikedvenc tartása? (Próbáltam egyedül kikalkulálni, de gondoltam jobb, ha megkérdek valakit, akinek van tapasztalata)
Köszönöm a válaszokat előre is, és bocsi a kicsit hülye kérdéseimért, de ez most nagyon fontos. A testvéremért.
Látom, már sok (ellentmondó :) ) választ kaptál...
- Reggel 7 és du 3 között simán elvan otthon egy kutyus. Ha kölyök még, vagy nagyon energikus, játékos felnőtt, előfordulhat, hogy kárt tesz a kertben (ás, megrág dolgokat). Ez a kutyatartás velejárója. De a károkozás nagyban csökkenthető megfelelő lefárasztással, és neveléssel. Suli előtt jó lenne egy fél órát intenzíven fárasztani (séta, futás, labdázás). Suli után pedig indulás egy nagy sétára, ahol más kutyákkal is játszhat, ettől is jól elfárad. Érdemes a kutyákkal is viszonylag állandó napirendet kialakítani, mint a kisbabáknál, ahhoz hamar hozzászokik, megszokja, mikor van egyedül, és akkor többnyire pihen.
- A fajtatiszta golden is jó ötlet, de csak nagyon jó tenyésztőtől érdemes venni, aminek igen borsos ára van - nem tudom, ez mennyire számít. Az örökbefogadás is nagyon jó. Amire figyeljetek örökbefogadásnál:
A kutya vagy kölyök legyen, vagy fiatal felnőtt. Ha már idősebb kölyök vagy felnőtt, akkor legyen barátságos, kedves, játékos, kiegyensúlyozott természetű. Emberekkel is, és lehetőleg kutyákkal is. Legyen gyerekekkel is tesztelve! Ne ijedjen meg hirtelen kisebb zajoktól, heves mozdulatoktól (amire a gyerekek ugye hajlamosak). Örökbefogadás előtt érdemes többször meglátogatni, kivinni sétálni, játszani vele, ismerkedni - természetesen az öcséddel együtt. A menhelyi gondozók tudnak segíteni a választásban, ha elmondjátok, milyen természetű kutyust szeretnétek.
(Nem kell félni az örökbefogadástól, csak kezdő kutyás ne egy eleve problémás, traumás, bántalmazott vagy agresszív kutyát válasszon. A többi már csak rajtatok, a nevelésen múlik).
- Mindegy, hogy mekkora a mérete, inkább a jelleme számít.
- Eltartási költség egy közepes-nagyobb testűnél kb. 10-15 ezer/hó. Viszont ezenfelül érdemes egy nagyobb összegnek lennie, ami állatorvosra van félretéve! Bármikor előfordulhat hirtelen betegség, baleset, amikor késlekedés nélkül vinni kell dokihoz, ez pedig elég sokba kerülhet. Egyszeri nagyobb költség az ivartalanítás (hacsak nem már ivartalanított kutyát fogadtok örökbe), illetve kölyökkorban az oltások beadatása. Utána évente kell egy kombinált és egy veszettségi oltás. Háromhavonta féreghajtó tabletta, ez nem drága. Szükség van kullancs, bolha elleni védekezésre, ez éves szinten kb. 10 ezer Ft.
- Könyvet én nem tudok ajánlani, de a többiek már ajánlottak. Én azt ajánlom, hogy keressetek egy kutyasulit a környéken, és ha kölyök, akkor először oviba, ha idősebb, akkor legalább egy alaptanfolyamra járjatok el. Itt nem csak a kutya tanul, hanem főleg te tanulod meg, hogy neveld hatékonyan a kutyát. Többet tanulsz a gyakorlatban, mint könyvből - persze emellett olvasni is érdemes, de nem helyettesíti a kutyasulit.
- Amiről nem írtál, de kalkuláljátok bele, és csak így vállaljatok kutyát:
1. Rövid szőrűt, kis testűt csak udvaron nem tartunk.
2. Kertben élő kutyának is szükséges a NAPI séta, ahol szimatolhat, póráz nélkül is futhat, mozoghat, játszhat más kutyákkal stb.
3. Gondoljátok át előre, hogy ez a következő 10-15 évben mindennap menni fog-e?
4. Előre kitalálni, mi lesz a kutyával, ha esetleg nyaralni mentek 1-2 hétre.
Menhelyet tudok ajánlani, ha gondolod. (Önkéntes vagyok ott, ismerem a kutyákat).
Jó felkészülést! :)
Látom, megy a marketing szöveg...
Teljesen mindegy, hogy kölyköt viszel-e haza vagy sem, én inkább fizetnék, de tudom, mit viszek haza...
Na jól van, nem olvastam minden választ, de mindenki mindenbe nagyon belebonyolódott, szóval szerintem én is írok :)
Kedves kérdező!
A kiskutyák sokat rágcsálnak, akár rombolnak is, a mienk is nagy harcban állt a kerttel amikor még kicsike volt. Nálunk segített az aktív mozgás, meg a közös biciklizések (ezt szigorúan csak egy éves kor után!)
Mivel nagyon kezdőnek tűntök, ajánlom a kutyaovit, mert ott szépen tud szocializálódni és segítenek a felmerülő problémákban is. :)
Én kezdő kutyásként 16 évesen fogadtam örökbe menhelyről Lottit, a labradorkeverékemet. Nem fogok hazudni, nehéz eset volt, de nem azért, mert menhelyes. Nekem a gondozója előre megmondta, hogy domináns lesz. Az is lett. De teljesen egyedül neveltem, és ma már a csodájára járnak utcán is, volt, aki meg akarta vásárolni. Gyönyörű, egészséges kutya, aki végtelenül kedves és gyorsan tanul. :)
A helyetekben az allatok.info oldalt nézegetném sűrűn, ott a legtöbben ideiglenes befogadónál vannak, akik átfogó leírást tudnak adni a kutya jelleméről, hiszen már ismerik.
Én nem tudtam volna tenyésztőtől hozni (szaporító szóba sem jött), mert tudtam, hogy a menhelyeken sokan várnak egy jó otthonra. A lelkiismeretem nem engedte. :)
Felkészítő dologban A póráz két végén című sorozatot tudom ajánlani jó szívvel, és a Kutyanevelés szeretettel című könyvet Victoria Stilwelltől. Cesar Millant személy szerint nagyon nem kedvelem, antipatikusnak és szűklátókörűnek tartom.
Szerintem a méret nem számít személyiség szempontjából.
Sokba kerül. Főleg ha kicsi, és el kell kezdeni az oltási programját. :)
UI: az én kutyám is 10 000 ft-ot kajál meg havonta, Real Nature tápot kap, néha csirkefarhátat, és más finomságokat :)
Ez meg a saját véleményem, de én a testvérednek inkább egy benti cicát fogadnék be, akivel együtt tud aludni és bújós is. A cicatartás valamivel egyszerűbb, és nagyon tudnak kötődni ők is. :) Az enyém legalább annyira törődik velem, mint a kutyám, sőt, vannak napok, amikor egész végig a sarkamban van :D
18/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!