Válaszolnátok két kérdésre? (kutya otthon egyedül, és kutyanasi témakörökben)
1. Sokszor olvasom, h kiskutyát nem szabad sok órára egyedül hagyni stb. De ezt most mégis hogy kell érteni? Nekem 3 hónapos kutyám van, én meg dolgozom. Még jó h egyedül van otthon. Szerintem kb az emberek 10%-a se tudná megoldani h ne legyen egyedül 8-10 órát a kutya. Akár kicsi, akár nem. És én nem vettem észre h problémája lenne a kutyámnak. Persze vár, mikor jövök, meg pattog és minden, de ez természetes.
2. Elvileg a kutyák nem ehetnek csokit. De én láttam olyan jutalomfalatot, ami csokis. És direkt megnéztem és azt írták rá, h van benne asszem 5% kakaó. Akkor ha káros, miért gyártanak belőle kutyanasit?
1. A szobatisztaság miatt nem "szabad" egyedül hagyni kölyköt a lakásban, de nyilván nem mondhatod a főnöködnek, hogy "Bocsi, elmennék egy hónapra táppénzre kutyát nevelni" :)
2. Na hát erről fogalmam sincs, minden esetre én soha nem adtam és nem is fogok adni egyik kutyámnak sem semmit, ami kakaós.... nem kísértjük a sorsot :)
A szobatisztaság és a napi 3 étkezés miatt nem ajánlott.
A csoki nagy mennyiségben mérgező. Egyébként pedig a fogyasztói társadalom torkán mindent megpróbálnak lenyomni. Én a nyuszimnál tapasztaltam ezt első körben, mézes-joghurtos jutalomfalat nekik - közben mindkettő erősen tiltólistás náluk...
Little Red!
Úgy látom, te otthon vagy kakaó témában! :) Pontosan mi is káros akkor? Teobromint hallottam, mint mérgező anyag, de akkor az csak a porban lenne, kakaóvajban, töretben nem? :O
A 2. kérdésedre: az állatboltokban olyan kutyacsokit lehet kapni, ami a kutyák számára is megfelelő.
A "normális" csoki a kutyáknak mérgező! Tilos adni!!!
Nézd, ezt egy cikkből másoltam be:
A legtöbb teobromin a kakaóporban és a keserű csokoládéban van. A tejcsokoládé teobromin-tartalma az előbbiek töredéke, a fehér csokoládéban pedig szinte alig van jelen ez az alkaloid. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mindenféle "bevonómasszából" készült mikulás nyugodtan adható a kutyának, hiszen az úgysem látott kakaót... Éppen ellenkezőleg, attól még inkább tartózkodjunk!
Testsúlykilogrammonként kb. 100-200 mg teobromin már halált okoz, de ennél sokkal kisebb mennyiség esetén is súlyos tünetekkel kell számolnunk.
Egy tábla (100 g) csoki, illetve 100 g kakaópor az alábbi mennyiségű teobromint és koffeint tartalmaz:
Fehér csoki: 4,4 mg
Tejcsoki: 250 mg
Étcsoki: 600 mg
Tortabevonó csoki: 1700 mg (!)
Cukrozott kakaópor: 600 mg
Cukrozatlan kakaópor: 3200 mg (!!!)
Számoljunk egy kicsit: egy 13 kilós cocker spániel számára tehát egy tábla tortabevonó csoki vagy két tábla étcsoki elfogyasztása már halálos lehet!
( [link]
A kakaótöretből lesz a kakaópor, a massza és a vaj. A kakaóvaj a zsírja végülis, attól nem kell félni. A töret, a massza és a por már okozhat problémát. Ráadásul a töretnek a legmagasabb a teobromin tartalma. Tehát ha kakaóvaj van benne, akkor nincs probléma, ha a többi, akkor már felejtős.
Sajnos láttam már olyan kutyacsokit ,ami barna volt, az összetevőket megnézve pedig nem ételszínezék volt az oka, hanem kakaópor.
Most nem az a lényeg, h miért kell adni, hanem h árulnak-e olyat ami káros. Egyébként nem feltétlen örül neki jobban. Én nem adok édességet a kutyámnak, de miután pilóta kekszet eszem pl. úgy szagolgatja a számat, mintha nem is tudom milyen kincset rejtene :D Mindig az a legizgibb, amit nem kaphatsz, nem?
Köszönöm a válaszokat!
A szobatisztaság miatt meg... hát ja, lehet lehidalt vna a főnököm: - Bocs, nem megyek dolgozni, mert van egy kutyám
- Meddig nem jössz?
-Amíg nem lesz szobatiszta XD XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!