Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Vegyek szaporítótól kutyát?...

Vegyek szaporítótól kutyát? Mit gondoltok?

Figyelt kérdés
Van egy gyönyörű, egészséges havanese kiskutyám. Az egyik legjobb angol kennelből hoztuk el. Mostanában gondolkoztam azon hogy jó lenne neki egy társ. Szaporítótól szeretném venni mert mostanában elég sokat olvasom itt hogy a szaporítóktól vett kutyák betegek és havonta annyit kell rá költeni mint egy kennelből való kutya ára stb... De ha senki nem veszi meg a szaporítótól akkor mi lesz azokkal a kutyákkal? Nekem lenne pénzem ellátni a betegségeit. Nektek mi a véleményetek?
2010. ápr. 2. 10:44
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
9%

nekem is szaporítótól van, és makk egészséges.

az a baj, h már nagyon nagyon eltúlozzák ezen az oldalon a szaporítós kérdéseket.

nem mindegyik kutya lesz beteg. tenyésztőtől is lehet venni betegeset, csak kevesebb rá az esély.

ennyi.

rengeteg ember nem is tudja mik a különbségek.

mégis van kutyájuk, így nyilván szaporítótól, és nem mindegyik beteges, vagy nem mindegyik haldoklik(ahogy itt azt már páran jócskán túlzásba vitték).

2010. ápr. 2. 11:18
 12/29 anonim ***** válasza:
84%

Örülök neki, hogy vannak szerencsés emberek, akiknek nem beteg a szaporítótól származó kutyája. Ez jó és főleg a kutyának. Akik úgy gondolják, hogy eltúlozzuk a szaporítós kérdést valószínűleg még soha nem hallották a kutyájukat (aki mondjuk 3 kilós kis kölyök) sírni, ha a pocakját simogatják, mert fáj neki. Én hallottam az enyémet. Nem virrasztottak még a kutya mellett éjszakákat és nem itatták a tenyerükből, hogy ki ne száradjon a brutális láza miatt. Én láttam, hogy nincs ereje a kölyökkutyámnak megtenni 3 lépést, mert legkésőbb a 2. lépésnél összeesik.

Nem látták a fél éves kutyájukat majdnem kopaszon az allergia és a demodex miatt, amiért a pár hónapos kiskutya szenvedett a legtöbben, mivel bárkihez is ment volna egy kis simogatásért vagy játékért a másik kutyához, elléptek előle azzal, hogy "Fúj, undorító!". Nem hallották még fuldoklani a kutyájukat még a beáztatott táptól is, mert túl hosszú a lágy szájpadlása.

Szeretem a kutyám, és addig tartom életben, ameddig jó életet tudok neki bizotsítani, és ameddig tudom, hogy meg lehet gyógyítani. Nem válok meg Tőle soha! DE! Nem túlzom el, amikor úgy gondolom, hogy ezt nem kívánom soha senkinek, tehát mindenkit le is beszélek a szaporítós kutyákról!

2010. ápr. 2. 12:58
 13/29 Akiteki ***** válasza:
80%
Vagy nem lett 6 évesen öröklött PRA miatt vak a kutyájuk, mint az enyém.
2010. ápr. 2. 13:16
 14/29 anonim ***** válasza:
77%
Vagy enzimhiányos, ami miatt képtelen a táplálékot megemészteni, minden átmegy rajta, ezért hiába tömik tele a legjobb tápokkal és hiába kap kezelést, mégis csont sovány marad. :S Mint az enyém. :( Aki azért lett ilyen, mert egy hozzá nem értő párosításból született egy szeretetből lehozott egyszeri alomból, törzskönyvvel...
2010. ápr. 2. 13:25
 15/29 anonim ***** válasza:
41%

Én csak azt mondom, h nem minden egyes szaporítótól származó kutya lesz beteg. Emiatt felesleges lepontozni, mert így van.

Tény h benne van a kockázat, amit sokan nem tudnak(bevallom akkor én sem tudtam ilyenekről), tv-kben kéne erre felkelteni a figyelmet.

aki meg úgy szaporítják a kutyákat h sz**rá elletik a szukákat, azokat fejbe tudnám lőni.

2010. ápr. 2. 13:39
 16/29 anonim ***** válasza:
80%

Valóban nem mind lesz beteg. De jó esélyed van rá, mivel nincsenek szűrések. A másik meg, hogy a színgenetika is van. Pl. vannak fajták, amiknél ha bizonyos színű kutyákat pároztatsz, akkor süketek, vakok, szívbetegek lesznek a kölykök. Ilyen pl. ha a border collie-nál mindkét szülő merle! Még akkor is, ha amúgy mindkettő egészséges, két merle párosításból beteg kölykök születnek! És ezt egy hozzá nem értő ember közel sem biztos, hogy tudja, csak fogja és összepároztatja őket...

A másik meg, hogy nem biztos, hogy beteg lesz, de egy típustalan, ideggyenge kutya lesz, aki bár hasonlít a fajtára, de silány minőségű, mind küllemben, mind idegrendszerben. Ha ezt a kutyát is tovább szaporítják, akkor pedig egy idő után a fajta eredeti küllemi és belső tulajdonságai szépen felhígulnak és már csak az eredetire hasonló, de közel sem olyan állomány lesz a fajtából. Tehát nem csak egyedi szinten kéne ezt a dolgot nézni, hanem hosszú távban, a fajta egészét illetően.

2010. ápr. 2. 13:46
 17/29 anonim ***** válasza:
0%

"A másik meg, hogy nem biztos, hogy beteg lesz, de egy típustalan, ideggyenge kutya lesz, aki bár hasonlít a fajtára, de silány minőségű, mind küllemben, mind idegrendszerben.

akkor mindenkinek, akinek örökbefogadott, vagy szaporítótól vett/kapott kutyája van, az típustalan és ideggyenge.

szép vagy mondhatom..

pont erről beszélek, h nem kéne ennyire végletekbe menni.

én is egyetértek azzal,h aki megteheti, vegyen tenyésztőtől. mégsem írok efféle dolgokat:S

2010. ápr. 2. 14:15
 18/29 anonim ***** válasza:
78%

Nem mind ideggyenge, de a nagy részük típustalan. És azért egy fajtamentőktől örökbefogadott kutyától nem vársz champion eredményeket, gondolom. Persze akad közöttük is szép, de a fajtatípusos példányok nem tőlük kerülnek ki. És nem az fogja menhelyre dobni a fajtatiszta kutyáját, aki hónapokat vagy éveket várt rá és megvette százezrekért. A legtöbb fajtatiszta menhelyi kutya szaporított, akikre apróhirdetésekből akadtak rá a gazdák. Aztán mikor kiderült, hogy beteg, gyenge az idegrendszere, vagy csak kölyökként volt cukcsi stb. stb. akkor kidobják. Ha veszel egy kutyát 150 ezerért és vártál rá előtte több hónapot, nagy valószínűséggel inkább megneveled, mint hogy kidobd. Ha pedig idegrendszeri vagy eü problémája lenne, a tenyésztő visszaveszi vagy anyagilag garanciát vállal.

Igen, csak hogy lenyugodj, nem minden szaporított kutya ideggyenge, atípusos vagy beteg, de garanciát sem kapsz arra a szaporítótól, ha esetleg az lesz, akkor majd kárpótol téged. Másfelől meg mivel a szaporítók hozzáértés nélkül pároztatnak és nem igazán törődnek a szülők minőségével, csakis a szerencsén múlik a kiskutyák típusossága, idegrendszere és egészsége. A szerencsében pedig benne van mindkét véglet...!

2010. ápr. 2. 14:28
 19/29 anonim ***** válasza:
17%

Értem amit mondasz(h te is lenyugodj), de ez emberfüggő is.

PL. bármi baja lenne a kutyámnak, nincs az a pénz amiért visszaadnám, vagy kidobnám.

Kidobni lehet azért is, mert ráunt az ember.

egy olyat is ki dobhatnak, amelyik több 100.000-be került, mert pl. a tehetősebb rétegnek az nem pénz.

Mi is vettük a kutyát, vagyis elvileg kaptam:), de nem volt az a pénz, amivel rábeszéltem volna a páromat vagy anyukámat, h adjunk érte pl.100.000 Ft-ot.

Hiába lett volna rá esetleg, azt inkább másra költik, sajnálják érte.

Igaz, h fel sem vetődött akkoriban a dolog, örültem h 13 év után kaphatok egyet, meg nem is tudtam h van különbség, mint még rengetegen mások.

törzskönyvet is mondták h plusz 5000 ft. ennyi.

Szóval lényeg,hogy ha fogalmaznak a tenyésztőpárton állók, akkor úgy tegyék, h ezzel ne sértsenek meg olyanokat, akiknek van egy adott kutyájuk, és mindent megtesznek érte, és -bár nem tenyésztőtől vásárolt-, de egészséges és ha beteg is lenne, ugyanúgy szeretik.

az én kutyusom ivartalaníttatva van, eszem ágában sem lett volna sem szaporítani sem tenyészteni, de rengetegen, millióan megteszik.

Én egyébként is sajnáltam volna a kutyumat, ne szenvedjen.

Sőt odaadni is sajnáltam volna a kölyköket, és ideszült volna vagy 4 et, nem tudtam volna ellátni őket, foglalkozni velük.

Én egyébként azt utálom, ha valaki, legyen az tenyésztő, vagy szaporító, és nem néz utána a családnak amelyiknek adná a kutyát.

személy szerint megmondanám h csak akkor adom oda, ha leülünk beszélgetni, elmehetek megnézni a házukat/lakásukat ahol tartani akarják, stb.

akkor is kevesebb lenne a kidobott kutyus, ha valóban olyanoknak adnák, akik mindent elkövetnének a kutyusuk érdekében, amíg csak él.

2010. ápr. 2. 14:46
 20/29 anonim ***** válasza:
12%

még annyit(ez most jutott eszembe), h ha azt nézzük, én jót is tettem, mert ha más vette volna meg a kutyusunkat tavaly, akkor az kb. 80%, h fialtatta is volna, mert mostanában ez a fajta szerintem kicsit divat is lett, vagyis nem divat,hanem többen felfigyeltek rá mert oan céééép:) , és így legalább jó pár -isten tudja milyen pároztatásból- megszületett kiskutyával lett szegényebb a Föld.

szerintem a menhelyekről és szaporítóktól is csak úgy kéne elhozni a kutyát, h az ivartalanítva legyen, így egy idő után nem lenne ennyi menhelyi és elaltatott kutya:(

mostanában néztem a kutyatudomány c. dvd-t, és kicsit le is döbbentem, h egy-egy új fajtát mennyi más fajta kutyából hozzák létre. végül is az is szaporítás, volt h bemutatták melyik 6 kutyából tenyésztettek ki még egyet:SSS annak nem lesz semmi baja? meg az utódainak és azok utódjainak?:s

2010. ápr. 2. 14:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!