Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Komondor vagy kuvasz? Melyikbő...

Komondor vagy kuvasz? Melyikből mennyi van kb? Melyiket érdemes kezdőként választani?

Figyelt kérdés
2008. szept. 12. 21:04
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
82%

A kuvaszok általában életük nagy részét probléma nélkül élik le, azonban idősebb korukra szinte mindegyik bepróbálkozik a falkavezérség átvételével, azaz rátámad gazdájára. Ilyenkor természetes ösztönétől hajtva a leggyengébbet keresi, tehát gyerek mellé abszolút nem ajánlott. A komondorban ez a hajlam nincs meg, azonban nem megfelelő neveléssel ő is veszélyes lehet gyerekekre.

Magyar fajta kezdőknek: puli, mudi, pumi.

2008. szept. 15. 10:21
 12/33 A kérdező kommentje:

Köszönöm a sok hozzászólást és remélem lesz is még.

Furcsa,hogy a kuvaszt szinte mindenki "gonosznak" tartja.

Pár helyen utánaolvastam és azt írták,hogy lehet gond nélkül tartani.Na meg a komondor is meg tud vadulni.

Nem rég találkoztam valakivel akiknek (család)nagy raktáruk van és komondorok örzik. 8 db.Nem törzskönyvezettek.Ő is azt mondta,hogy nincs szüksége arra,hogy ha valaki odamegy akkor őt vag y agyerekét megharapja valmilyen kutya ezért tart komondort. Az egyik nagy kan odajött hozzám és megsimogathatam(igaz egy barátságosabb példány volt)Valahol énis a komondor felé hajlok,de ha meg tudnék bírkózni egy kuvasszal akkor lehet azt vennék majd a jövőben. Talán sportosabb.

Melyikből van kevesebb.Holezt olvsni hol azt,de számokat sehol nem írnak.

Ha szeretném elvinni a kutyát sétálni,kirándulásra akkor gondolom inkább a kuvasz jöhet szóba.

Ja,jelenleg sajnos olyan helyen lakom ahol másmilyen kutyát sem tartanék. Nagyon utálomazt amikor valakinek megtetszik egy fajta és megveszi,de nincs megfelelő helye és nem foglakoznak vele legalább egy kicsit sem.

Bennem van annyi,hogy ha tudom magamról,hogy nem tudok a kutyának olyan életet biztosítani minimálisan sem amilyet esetleg kellene akkor nem veszem magam mellé.Az is állatkínzás ha 10 évig láncon van vag yegész életét egy kis udvarban éli le.

A Mudi nagyon tetszik,de az is elég mozgákony és nem biztos,hogy fejben is le tudnám foglalni.

Nagyon tetszik még az Erdélyi kopó csak annak meg nem biztos,hogy ki tudnám elégíteni a mozgásigényét.

Ha magyar fajtát szeretnék akkor a Vizsla???

2008. szept. 15. 19:05
 13/33 anonim ***** válasza:
100%
A vizsla szerintem kezdőnek is nagyon jó választás, ha tudsz neki elég mozgást biztosítani. Okos, kezelhető fajta és nagyon tud szeretni. Ha tudsz vele sokat játszani, mozogni vagy akár mindenféle feladatokat elvégezni (a lényeg: foglalkozni vele) akkor akár örök szerelem is lehet belőle! :)
2008. szept. 15. 20:25
 14/33 A kérdező kommentje:
esetleg argentin dog?
2008. szept. 15. 20:53
 15/33 A kérdező kommentje:

ne már,hogy a kuvasz "olyan"legyen.túl szép hozzá

nem lehet olyan.

Miért van az,hogy a magyarok nem becsülik meg a saját fajátikat?

2008. szept. 15. 21:20
 16/33 anonim ***** válasza:
100%

A kuvasz olyan amilyen. Ő egy ősi fajta kutya, akinek jelleme semmit nem változott. Már akkor is dominanciára, és önálló munkára lett nevelve, és ez máig megmaradt benne. Ezért van az, hogy idősebb korukra kijön az erős dominancia-vágy, ami miatt gazdájukon is bepróbálkoznak. Persze hozzáértő neveléssel ezeket a próbálkozásokat megúszhatjuk baj nélkül, de ha valaki nem elég karakán, és kicsit is fél a saját kutyájától, azt a kuvasz nagyon megérzi, és át akarja majd venni a vezető szerepet. Kisgyerekekre, illetve idős, gyenge emberekre ez fokozottan igaz.

A magyarok igenis megbecsülik saját fajtájukat. Ha nem így lenne akkor már már jónéhány rég kihalt volna. A kuvaszt, és a mudit pl szó szerint a kihalásból hozták vissza, hiszen a VH-k alatt gyakorlatilag teljesen eltűntek, azonban néhány lelkes fajtaszeretőnek köszönhetően találtak belőlük különböző eldugott tanyákon megmaradt példányokat akik soha nem kerültek volna tenyésztésbe, ha ezek az emberek nem találnak rájuk, és a fajta már ki is halt volna. Szerencsére külföldön (különösen az Baltikumon) is rohamosan növekszik a magyar fajták népszerűsége, egyre több tisztességes külföldi tenyésztő viseli szívén ezen fajták sorsát, így jövőjük jelenleg biztosnak mondható akkor is ha idehaza esetleg nem foglalkoznánk velük. Jelenleg két fajtánk van akit középtávon sajnos a kihalás is fenyegethet, a drótszőrű magyar vizsla, illetve az erdélyi kopó. Előbbi a 2. VH miatt, hiszen éppen csak az előtt lett elismerve önálló fajtának, így az amúgy is kevés egyedből álló populáció gyakorlatilag eltűnt, és jelenleg is csak néhány lelkes tenyésztője van, utóbbi pedig amiatt, hogy sok országban tiltott a kopózás, ő pedig erre lett kitenyésztve. Ha sikerülne tenyésztése során más feladatokra is megtanítani, akkor megmaradhat. Anno a mudi is így menekült meg a biztos kihalástól.

2008. szept. 16. 13:33
 17/33 anonim ***** válasza:
72%

"Miért van az,hogy a magyarok nem becsülik meg a saját fajátikat?" - kérdezed TE és argentin dogot akarsz venni...

Senki nem mondta, hogy a kuvasz GONOSZ (egy állat nem lehet gonosz), csak kiszámíthatatlan. De Te tudod, ha annyira kuvaszt akarsz, akkor nem kell megkérdezni.

2008. szept. 16. 16:07
 18/33 A kérdező kommentje:

Nem mondtam,hogy dogót szeretnék venni.Inkább csak kérdezném,hogy kezdők meg tudnak-e bírkózni velük.

A magyar fajták mellett tetszik nény külföldi is és ezt nem is tikolom.Hogy milyen kutyám lesz az a jövő zenéje.

Ahol most lakunk ott nem tartanék kutyát és ismerve magam nem is foglalkoznék eleget vele. Nem is szerzek be kutyát. Már jobb vagyok,mint a kutyatartók jelentős része. Érdeklődök kíváncsiskodom. Ha majd úgy alakul az életem szertnék kutyát tartani.

Mit értek a nme becsülik meg alatt? Nem tudom állami szinten milyen támogatást kapnak a fajták. Az emberk szerintem inkább más fajtákat válsztanak többek közt azért is,mert a mieinket lenézik.

2008. szept. 16. 19:24
 19/33 A kérdező kommentje:

Ha az ember kifog egy rossz idegrendszerű kutyát még ha az jú tenyészetből származik is arról a fajta nem tehet.

Mi a helyzet a neveléssel? Valljuk be a legtöbb kutya(mindenféle fajt)jobbára hozá nem értő emberk kezében van. A kuvaszhoz talán nagyobb hozzáértée kell.Megint csak nem a fajta hibája,hogy az ember rosszul választ.

A nem megfelelő környezet.Valószínű nem városban vag ykis udvarban kell tartani sem a kuvaszt sem komondort.

Arró meg nem igen hallani,hogy sok más fajt hányszor harapja, tép meg a családtagokat.(németjuhász ,roti,kaukázusi-volt osztájtársaméknak volt)

Ott soem a fajta a rossz. Szerintem a legtöbb harapás az emberi hozzánemértésből ered ill.abból,hogy csak küllemre tenyészetenk.Egy fajta abelső értékeitőllesz olyan amilyen,nem csak a külső számít.

2008. szept. 16. 19:36
 20/33 anonim ***** válasza:
100%

Jaj, mennyire igazad van! Sokan sajnos annyira eltávolodtak már mindnentől, ami természetes, hogy a kutyákban is csak az ellenséget látják. Így nevelik a gyerekeiket is és ezért ők már alapvetően félnek a kutyáktól. Fogalmuk sincs, mit veszítenek! Nekem nem magyar fajtám van, sőt, nem is fajtatiszta a kutyám, de sokan félnek tőle, ő egy rotikeverék. Elmúlt 7 éves, és soha senkit nem bántott. A 2 éves fiam mászik a hátára, bármelyik gyerek bármikor megsimogathatja (ha nem nevelték bele a kutyáktól való félelmet). Vigyáz a házra, de ha akarom, bárki bejöhet. Nagyon sok függ a neveléstől és ha az ember társként kezeli, eleget foglakozik vele és jól szocializálja, akkor a gyerekek is sok-sok jót kapnak tőle. Nagyon mélyen egyetértek azzal, hogy a legtöbb kutyatámadás emberi hiba következménye. Régen a gyerekeknek megtanították, hogyan kell a kutyával bánni és ha provokáltak egy kutyát, amelyik odakapott, a gyerek volt a hibás, nem a kutya. Ma akkor is a kutyát hibáztatják, ha nyilvánvalóan védekezett. Nem azt mondom, hogy nem baj, ha egy gyereket megharap egy kutya, de sajnos azzal, hogy a gyerekeiknek azt tanítják az emberek, hogy félni kell tőle- ahelyett, hogy megtanítanák bánni vele, azzal sajnos csak növelik az esélyét annak, hogy egy félreértelmezett, vagy netán szándékosan provokáló mozdulatnak harapás lesz a következménye. Engem elszomorít ez a folyamat. A kutyám nekem sokat adott és a fiam is sok-sok szeretetet kap tőle. Én hiszem, hogy ő ezzel gazdagodik.

Válassz egy vizslát, vagy más könnyebben kezelhető fajtát és leld sok örömödet benne!

2008. szept. 17. 07:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!