Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tényleg pórázra kéne tennem?

Tényleg pórázra kéne tennem?

Figyelt kérdés
1,5 éve van nálam egy gyönyörű keverék kiskutyus, örökbefogadott és most 3 éves. Teljesen barátságos, az agresszió minden jele nélkül, ezt bárki, aki ismeri, megmondhatja és meg is mondja róla! A probléma csak az, hogy nem mindenki ismeri, és néha félreérthető hangokat/mozdulatokat tud tenni. Van egy különleges hangja, amivel a játékos kedvét és az örömét szokta kifejezni, és ez a hang kísértetiesen hasonlít a morgásra és a hörgésre. Mikor először produkálta nekem, én is azt hittem, hogy morog, és le is teremtettem miatta. Csak később jöttem rá, hogy ez nála barátságos kifejezés, és azóta is ilyen hangokat ad ki, ha játszunk vagy ha hazajövök otthonról, így üdvözöl, miközben vadul csóválja a farkát és bújik, puszil, hasra vágja magát. A környékbeli gyerekek is ismerik, és nem ijednek meg tőle, velük tündér, az ölükbe ugrik és lelkesen üdvözli őket. Bármit tehetnek vele, nyúzhatják, ő meg se nyikkan. Azonban ha elviszem sétálni, általában póráz nélkül, akkor sokan megijednek tőle. Ugyanezt a hangot szokta produkálni, és a számára szimpatikus embereket (nagy részükről az derül ki, hogy nekik is van kutyájuk) ha meglátja, rögtön "lerohanja": megindul feléjük futva, és ugyanezt a morgós-hörgős hangot hallatja. Ha valaki nem ijed meg, és megsimogatja, annak mindig nagyon örül, és bújik is az illetőhöz, de sajnos nagyon-nagyon sokan megijednek tőle. Nemrég egy kisfiú is visítva szaladt előle, pedig nem bántotta, nem is akarta, sőt... A szülők meg a járókelők persze sokszor ki vannak akadva, rám szólnak, hogy miért nem rakok rá pórázt és szájkosarat, én pedig hiába magyarázom nekik, hogy nemhogy agresszív, hanem barátkozni akarna... Kétségbe vagyok esve, mert ahogy egyre jobban beszokik, egyre vidámabb és egyre több emberhez megy oda így. Én meg kapom a leszúrásokat. Nem akarom pórázon sétáltatni, mert egyrészt hatalmas a mozgásigénye, és nem tudnám másképp kifárasztani, másrészt pedig imád futkározni, és nagyon hálás érte. Ti mit tennétek a helyemben? :(

2015. aug. 29. 15:26
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%

Attól, hogy te ismered a kutyád, mások még megijedhetnek tőle. Tessék ezt tudomásul venni. Lakott területen nem is szabad póráz nélkül vinni, emiatt is kell a póráz.

Az én kutyám is röfög-büfög, főleg egy futkározás után, ismeretlenek mindig félreértik, ezért kerülöm az ilyen helyzeteket. Ő is barátkozna mindenkivel, de a "félelmetes" külső miatt ezt sem hagyom neki, csak ha valaki direkt ismerkedne vele.

2015. aug. 29. 17:36
 12/22 A kérdező kommentje:
Kedves 9-es ez egy nagyon jó ötlet, köszönöm szépen! :)
2015. aug. 29. 17:56
 13/22 anonim ***** válasza:
75%
3 kutyám van, és pórázon sétáltatom őket, levenni akkor szoktam ha olyan helyen vagyunk ahol kevesen vannak, vagy ha ismerős kutyust látunk, és szeretnének játszani, de akkor is megkérdezem a kutyus gazdáját. Nem bántanak ők senkit, de én is nagyon utálom hogyha valami idegen ránk ereszti az amúgy "senkit nem bánt" kutyáját. Most képzeld el, hogy ha lenne gyereked vagy kistestvéred, és ráugrik játékból egy nála egy fejjel nagyobb kutya, a gazdája meg: Csak játszik! Nagyon idegesítő, ráadásul baleset veszélyes. Ne engedd oda senkihez, ha nem ismeritek az illetőt, kérlek! Legalább ennyivel kevesebb idióta kutyás lenne.
2015. aug. 29. 18:49
 14/22 anonim ***** válasza:
71%
Ja, és sokan félnek a kutyáktól. Igen, a barátságosaktól is. Azt hiszem ezt tiszteletben lehetne tartani.
2015. aug. 29. 18:52
 15/22 A kérdező kommentje:
A kutyuskám 8 kg-ot nyom, és nem ugrál... ha elolvastad volna ;)
2015. aug. 29. 20:32
 16/22 Szilvi & Argos ***** válasza:
93%

Nekem 30 kg-os roti-nj mixem van, tök barátságos, kívülről mégis sokan félelmetesnek tartják. Többnyire szabadon sétáltatom, de SENKIHEZ nem mehet oda engedélyem nélkül. Emberekhez csak akkor, ha ők kezdeményeznek.

Ezt Neked is meg kell tenned, hiába csak 8 kg-os kutyád van...tök mindegy, hogy csivava vagy dog, KUTYA-KUTYA!!!

Kérlek tartsd be a fentieket, így is épp elegen utálják a kutyásokat, ezért van ez a rengeteg tiltás és szabályozás!!!

Másrészt ha egy "olyan" kutyához rohan oda ugatva, volt egy kutyád...

2015. aug. 29. 22:22
 17/22 anonim ***** válasza:
90%

Nekem is kiskutyáim vannak, a legkisebb 3 kilós.

És mi van ha az utca túloldalán lát egy másik kutyust, vagy egy embert, és átszalad és mondjuk pont elütik? Nagyon vigyázz rá, mert ilyen megtörténhet. A legbiztosabb az lenne a pórázra tennéd legalább ha csak a járdán sétáltok.

8 kilós kutya pedig könnyen fellökhet egy kisgyereket. És, aki fél a kutyáktól az a 3 kilós kutyusomtól is retteg, aki szépen jön a lábam mellett, nem hogy egy póráz nélküli 8 kilós kutyustól. Figyelj rá nagyon, ne legyen baja!

2015. aug. 29. 23:16
 18/22 anonim válasza:
81%

hat ..ha az en kutyamhoz kozeledne ilyen modon, az pillanatok alatt szetszedne a kutyusod,...es mivel az enyem MINDIG porazon van, kepzeld el, hogy nem is lehetnek felelosegre vonhato...ezen gondolkoztal, hogy ZAVARSZ masokat ? vagy nem erdekel ? es ha nektek lenne gondotok abbol , hogy te egy felelotlen tulajdonos vagy ? fel vagy erre keszulve? hogy valaki egy nap rendort hiv mert ezredikszer bosszantotta mar fel a szabadon rohangalo morgo kutyulid ??

persze hogy porazra kell kotnod,,....kulomben torvenybe utkozo barmilyen kutya szabadon setaltatasa...

2015. aug. 30. 14:32
 19/22 A kérdező kommentje:
Úttest mellett pórázon van, de olyan helyre ritkán megyünk. Döntögetni azonban nem szokott, amint mondtam mikor odaér, visszavesz és finoman szaglászik csak.
2015. aug. 31. 15:24
 20/22 A kérdező kommentje:
Valamit azért tisztázzunk. A kutyusom engedelmes, alapfokon képzett, az első szóra visszajön. Ha pl. pórázos kutyához akarna odamenni, azonnal elhívnám. A fent említett esetekben is elhívtam, és vissza is jött, csak addigra van, aki már megijed. Egy nap van kb. 2 ilyen eset (ugatásos) és ez kb. minden 4. embernek nem tetszik. Ennyi. Nem egy garázdálkodó dúvadról van szó... És képzeld, utolsó, érdekel. Ezért vagyok ideges ;) Csakhogy teli van a pici energiával, labdázással alig tudom lefárasztani, 4 óra séta után még menne. Pórázon elég nehéz dolgom lenne.
2015. aug. 31. 15:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!