8 hónapos amstaff poblémák?!
Állatorvos megmondja, de általában az ingerszegény környezetben tartott kutyáknak csak alacsony az ingerküszöbük, ami fejleszthető idővel, meg kis hozzáértéssel.
Ennyiféle problémával én tényleg felkeresnék szakembert a helyedben. Sok apróság, de a kutyának se jó egyik se, meg neked se, és nem vezet sehova, ha csak találomra kezdesz el technikákat próbálgatni.
Azt meg kérlek, ne mondd meg nekem, hogy mázlim volt-e a kutyával. Tudnék mesélni, mekkora mázli... :D Cseréljünk kutyát egy hétre, aztán beszélgethetünk :)
Amúgy éveket töltöttem hiperaktív menhelyes kutyák sétáltatásával, úgyhogy ebben a témában szert tettem némi rutinra. Igaz, egyik se volt KÁJ :)) De hátha így kicsit jobban elhiszed, hogy nem a múlt heti kutya magazinban olvasottakat nyomom.
Sétáltatásra meg a bevett technikák: ránthatod a pórázt, megállhatsz, fordulgathatsz. Rakhatsz a kutyára fojtót, úgy hatékonyabb, de könnyebb is elcseszni.
Viszont ha sétán szarik rád a kutya és nincs lefárasztva, akkor a legjobb technika sem ér semmit. Az előélete meg lehet magyarázat a viselkedésére, arra viszont nem, ha látványosan nem javul záros határidőn belül. Legalább annyit kéne látni, hogy na igen, ez a technika jó, ezzel jutunk valamire, csak csinálni kell. Ha ez nincs meg, akkor vagy a fárasztás, vagy a technika nincs jól kivitelezve.
Esetleg összekötheted a kellemeset a hasznossal, és utánaköthetsz valami súlyt sétához, bár mivel még növésben van, én rendes autógumit nem kötnék utána, max. motorgumit, vagy ahhoz hasonló súlyú dolgot, szigorúan hámban. Vagy ha mégis autógumi, akkor szigorúan 5-10 percekre maximum. Attól fárad is, meg kevésbé is tud húzni. Csak ezt ugye nem szabad séta helyett csinálni, mert a húzás meló, olyankor nincs szaglászás meg félrekolbászolás. Kb. láb mellett séta van, és dolgozás.
Ezért is mondom a szakembert, mert ahhoz képest, hogy milyen egyszerű dolognak hangzik ez, hogy sétáljunk egy kényelmeset a kutyával, ezer dolgon el tud csúszni. Mi itt betippelhetünk negyven dolgot, aztán vagy eltaláljuk, meg te is eltalálod a kivitelezést, vagy nem.
Ja, és még valami: azon ne rágd magad, hogy a kauval miért ment minden frankón, ezzel meg miért nem olyan egyszerű. Felesleges, tök más jellem a két kutya. Aki könnyen elbír az egyikkel, nem biztos, hogy a másikkal is ugyanolyan egyszerű lesz neki. A bull típusúak amellett, hogy határozottságot igényelnek, elég érzékeny lelkűek is, plusz lelkes sportkutyák. Ezeket is meg kell tanulni kezelni, használni, nem elég "csak" nagyon kemény falkavezérnek lenni.
És ezzel nem lehúzni akarom a kaukat, mert én meg húsz éven belül biztos nem leszek elég kemény hozzájuk, nem az én stílusom, és ezzel tisztában is vagyok. Nekem a pitek valók, a nagy lelkükkel meg a lelkesedésükkel, és a makacsságukkal :) De egy goldentől is falra másznék, pedig az aztán tényleg egyszerű, mint egy faék, bármelyik említett fajtához képest. Ilyen szinten különböző fajtákat tök felesleges hasonlítani, kb. olyan, mintha elkezdenéd mondani, hogy nem érted, miért nem tudod elvezetni az Imprezát, mikor a Bigfoot már tök jól ment. Ég és föld :) Szóval nyugalom, nem a kutya keményebb a kaunál, meg nem te vagy inkompetens, csak össze kell csiszolódnotok, rá kell jönnöd, mitől "megy" a kutya.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!