Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » 8 hónapos amstaff poblémák?!

8 hónapos amstaff poblémák?!

Figyelt kérdés
Örökbefogadtam egy 8 hónapos amstaff kan kutyust.Az előző gazdái nemsokat foglalkoztak vele,a nap nagy részében láncon volt.Nálunk kertesházban szabadon,napi fél óra séta,+2 óra játék.Mivel eddig nem ismerte a pórázt a séta egy katasztrófa vele...eszméletlenül húz.Alkalmazom a megfelelő módszert.Ha húz,azonnal rászólok egy határozott NEM-el,és megállunk,hátraarc. Sok helyen írják,hogy ha laza a póráz,azonnal dicsérjem...de nálunk ilyen nincs !!.sosem laza ....menne előre mint egy birka,megállíthatatlan.3 hete van nálam.Falkavezér problémával fogtok jönni,de ezt élből cáfolom,ugyanis mindent alkalmazok ezzel kapcsolatban,és már sok rossz szokását elhagyta nekem köszönhetően,hallgat rám a sétát leszámítva.Kutyasuli sajnos a közelünkben nincs :( Sok éves kutyás tapasztalatom van,az első kutyám Kaukázusi volt,a második Közép Ázsiai,velük sosem volt gond,pedig úgygondolom természetileg önfejűbbek..jó tudom összehasonlíthatatlan a terrier és a juhászkutya, de akkoris...Csalódnék magamban ennyi év kutyás tapasztalattal a hátam mögött ha pont egy staffi fogna ki rajtam.Szöges nyakörvön is gondolkodtam már,bár azt elég drasztikusnak találom. Valakinek nincs valami bombabiztos húzás elleni tippje? előre is köszi. Szeretem imádom,gyönyörű csupaizom kutyus,és nagyon szeretnék segíteni neki.A többi kutyával kerítésen keresztül nem agressziv,de sajnos nemtudok összehozni közös sétát másik kutyussal,pont a húzása miatt...nő vagyok,iszonyat nehéz megtartani olyankor.Előre is köszi ha valaki tud valami tutit...amstaff gazdik válaszait is várom!
2015. márc. 15. 19:58
1 2 3 4 5 6 7
 11/64 anonim ***** válasza:

Nem az a lényeg, hogy az idegenre hallgat-e. Van olyan kiképző, aki kimegy, megmutatja, hogy neki működik, elkéri a pénzt, aztán hazamegy, de másnap ugyanott vagy, mint előtte. Én például nem is nagyon veszem ki a kutyát a gazda kezéből, ha nem muszáj, mert elég gyorsan leveszik az ebek, hogy velem nem lehet szórakozni, aztán már gazdinak se produkálja a problémás viselkedést, amíg ott vagyok, és akkor nem lehet rajta dolgozni. Szóval inkább attól félj, hogy hallgat az idegenre, ne attól, hogy nem :D

Az a lényeg, hogy azt tanítsa meg a kiképző, hogy te mit csinálj vele, hogy működjön. Kutyasulin ugyanez van egyébként, ilyen szempontból nincs különbség a suli meg a kijárós kiképző között. Elég egyszerűen megoldható probléma (mármint szakmai szemmel; nyilván a gazdák nem azért szívnak vele, mert hülyék, csak nincsenek birtokában a megfelelő információknak), de látni kell hozzá a kutyát, a gazdát, adott esetben a felszerelést is kellhet cserélni, satöbbi.

2015. márc. 15. 21:16
 12/64 A kérdező kommentje:
de épp ezaz hogy a kaunál és a káj-nál tökéletesen működött ez a fajta megoldás..csak nála nem,és már bosszant..makacs terrier...
2015. márc. 15. 21:24
 13/64 anonim ***** válasza:
Makacs, és rémesen nagy mozgásigényű. Sőt, másfajta mozgásigényű, mint az átlag kutya, az se mindegy :) Sokan elfelejtik, hogy a bull típusú terrierekben tombol a küzdőszellem, ami ugyanúgy kielégítésre vár, mint a vadászösztön, vagy bármi más, amire az adott fajtát kitenyésztették.
2015. márc. 15. 21:28
 14/64 A kérdező kommentje:
van mégegy probléma is...lefárasztani is bonyolult.mert ha eldobom a játékát ,elfut vele,és egy távolabbi helyen rágcsálja..mindig nekem kell tőle elvenni,hogy újra eltudjam dobni,ha egyáltalán megtalálom..mert vanamikor csak kiejti a szájából valahol...ha elakarom tőle venni,bujocskát jászik,azt élvezi hogy nehezen tudom elcsipni. és igy hosszadalmas...óránként kb 6-7 x tudom csak eldobni...ennek mi lehet az oka hogy nem szivesen hozza vissza,hanem inkább rágcsálja egyedül?
2015. márc. 15. 21:29
 15/64 anonim ***** válasza:
Azt, hogy mégiscsak vannak falkavezérségi problémáitok, és/vagy (de inkább és) nem tudod, hogyan kell jól játszani a kutyával. Nem tudod érvényesíteni az akaratodat, nem tudod rávezetni, hogy nem csak kötelező, de jó buli is, ha odaadja a játékot, ő viszont a képedbe röhög, és azt csinál a játékkal meg veled, amit akar :)
2015. márc. 15. 21:37
 16/64 anonim ***** válasza:
Amúgy nyugi, akinek nincsenek falkavezérségi problémái egy kamasz bull típusú kutyával, az nem is ember, vagy egy életre kiürítette a szerencsetartalékait a kutyával. Ők már csak ilyenek, próbálkoznak, az tök természetes :) Az a baj, ha ezzel nem tudsz mit kezdeni, mert a fejedre nő a kutya.
2015. márc. 15. 21:41
 17/64 A kérdező kommentje:
előbb utóbb össze kéne,hogy kapcsolja a dolgokat...ha netalántán visszahozza,és ledobja valahol az 1méteres környezetemben,úgy megdicsérem mintha a világ legjobb dolga történt volna. csak más kutyánál ez gyorsabban ment...és elkeserít,sokszor érzem úgy hogy feladom..de nemtehetem,tudom.
2015. márc. 15. 22:08
 18/64 A kérdező kommentje:
és attól tartok,hogy előbb utóbb ő is észreveszi hogy lankad a lelkesedésem. Falkavezérség...hát nemtudom,3 hete van nálam,még nem olyan mély a kapcsolatunk. Bár nagyon sokat változott,a legelső nap rám morrantott amikor elkartam venni a játékát.Abban a pillanatban a nyakánál fogva lenyomtam a földre (úgyhírlik ezzel ledominálom őt) és addig lent tartottam amíg meg nem nyugodott,majd hasra fordult,erről úgytudom a behódolás jele,ezért egyértelmű sikernek könyveltem el. Azóta ilyen eszébe sem jutott,mára a kajájába is nyúlhatok,pedig az elején ott is goromba volt,féltette.Most már megegedi hogy elvegyem a cuccait,ételét.
2015. márc. 15. 22:16
 19/64 anonim ***** válasza:
54%

"Úgy hírlik" alapon nem nevelünk kutyát, mert egy csomó marhaság "hírlik", és amelyik nem az, az sem biztos, hogy a te kutyádra, meg az adott helyzetre jó megoldás.

Amúgy játék közben nem az a legnagyobb jutalom, ha megdicséred a kutyát, hanem ha folytatod a játékot, jelen esetben tehát az, ha újra eldobod a labdát. Vagy ha madzagos labdát veszel, és huzakodsz vele, amikor visszaviszi. Jobban fogja értékelni, mint a simit, az sok kutyát ilyenkor csak zavar, hiszen ő nem azért viszi oda a labdát, hogy te örülj, hanem hogy játsszatok még :) Pörgősen, pattogósan kell csinálni, hogy a kutya is szeresse. Aztán a végén meg lehet dögönyözni, de magát a játékot nem kell megszakítani nagy dicséretekkel, ha amúgy szeret játszani.

2015. márc. 15. 22:33
 20/64 anonim ***** válasza:
69%

Én is staffis gazdi vagyok. :)

Én korábban minden kutyámnál a megállós módszert alkalmaztam, sikerrel, nálam pont ezzel a módszerrel a staffiba törött bele a bicska. Talán azért, mert ő staffhoz híven egy elég ösztönerős kutya, és már a séta is egy hatalmas ingerhalom volt neki kezdetben, nem olyan állapotban volt, hogy ilyen fejlett belátásokra jusson, mint: nem haladunk, ha húzza a pórázt, csak az volt meg, hogy macskamadárfűűűkutyááákaztaaa. Szóval kb. 1 hónapig voltam vele meg a módszerrel nagyon türelmes és teljesen következetes, odáig jutottunk, hogy ahol nem volt egyéb inger (kutya, madár) és ismerős terep volt, ott tudtunk értelmesen sétálni nem méterenként megállva. Utána még 2-3 hónapig csináltam kevésbé következetesen. :) Hangsúlyozom, én is több kutyát ismerek, akiknél ez hozott eredményt, ő nem az volt.

A fordulást is próbáltam, és akkor nekem is az jött le, hogy ez nem szankció a kutyának, hiszen neki tök mindegy, hogy merre. Aztán kutyasuliban megmutatták, hogy is kéne. Hát én nem úgy csináltam. :)

Egyrészt az én kutyám nem épp az érzékenység mintapéldája, így neki kifejezetten jót tett, hogy a leforduláskor rántanom is kellett rajta, de tényleg nagyot, volt, hogy kicsit repült is. :) Másrészt fontos az időzítés és a sorrend. Amint a kutya előrébb kerül a lábad vonalánál, először fordulsz, de amilyen gyorsan csak tudod, utána rántasz is. Úgy tudsz jól rántani, ha a pórázt a kezdetektől fogva csak a legvégén fogod 2 kézzel. Fontos, hogy ne rángatás legyen, hanem mindig csak 1 határozott rántás. Nekem tényleg az volt a feladat a staffnál, hogy megtanuljam jól és pontosan csinálni. Ha jól csinálod, akkor nem lesz neki jutalom a fordulás, hiszen ha a másik irányba indul meg, azonnal rántod is vissza megint az eredeti irányba. Igen, az eleje ringlispíl. :D Viszont nálunk 1 következetesen végigcsinált hét után már nem csak laza pórázzal közlekedtünk, de kifejezetten figyelt rám, és hirtelen megállásnál is azonnal megállt ő is, stb. Nekünk is voltak gondjaink a falkavezérséggel, így nekem kifejezetten segített, hogy elmondták, hogy ha van eszem, még keresem is a lehetőséget, ahol ezt a gyakorlatot csinálhatom a kutyával, hiszen minden egyes rántással azt jelzem neki, hogy én irányítok. Persze nem ettől jön helyre a viszony, csak csepp a tengerben, viszont a következetességemben sokat segített, hogy erre tudtam gondolni. Sőt, bevallom, olyan is volt, hogy olyat csinált a kutya, amivel nagyon felhúzott, viszont amiért már utólag nem tudtam leszidni. (Vagyis tudtam volna, értelme nem lett volna.) Akkor volt az, hogy felcsatoltam a pórázt, és kerestem egy helyet, ahol jobbról-balról őrjöngő kutyák voltak a kerítések mögött, hogy akkor uccuneki pórázazunk. :) Én kicsit kiadtam a kutya iránt táplált dühömet, viszont a kutya nem értelmetlenül kapott valami negatívat a fejére, hanem csak azt erősítgettem benne, ami addig is volt szabály.

Szóval szerintem kísérletezgess a módszerekkel, minden kutyánál más válik be. :) De olyan nincs, hogy egyik sem, akkor azt vizsgáld felül, biztos jól csinálod-e.

2015. márc. 15. 22:54
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!