Ti rászólnátok a kutyátokra, ha kekeckednének vele és nem hagyná szó nélkül?
Nem kell ezt túlagyalni :) Nem kell "bezárni" a kutyát, akkor szólj rá/hívd ki a szituból, ha az már neked valamiért nem tetszik.
1
2-3 éve folyamatosan tiltottam a morgást, sanda nézést, mindent. Aztán a kutyám már nem mert kezdeményezni SEMMIFÉLE interakciót más hasonló kaliberű kutyával. Aztán változtattam, klikker-juti-dicséret, ha kérésemre ment ismerkedni. Sokszor rá is dicsérek, ha épp egy pofátlan kutyára odamorog, vagy kifordul szituból. Érdekes, mert egyik kantól eltűri, hogy játék közben a hátára tegye a lábát, máskor szukától se tűri el :D
6 év alatt 3 eset volt, hogy kicsi lyukat ejtett kölykökön. Először egy futiba jártunk. 3-4 hónapos beagle, full pofátlan-neveletlen, ugrik-mászik mindenkire...szóltam, hogy nem lesz jó. "CSak játszik", na persze :P Kutyám már morgott, vicsorgott, odakapott, elfordult, MINDENT csinált, kis kutya nem értette. Következő alkalommal már fáradtan feküdt a pad és a kerítés közti szűk résben, mikor a kis kutya hátulról azonnal a hátára ugrott. Na kutyám azonnal helyreutasította, tényleg pici lyukat csinált csak a kutya oldalán...egy 5 hónapos bullterrierrel is eljátszotta ugyanezt. Aztán pár hete futiban voltunk bandázni, volt egy 7 hónapos labi, nem volt semmi gond, játszott mindenki mindenkivel...egyszer pont nem láttam, csak annyit, hogy a labi ráugrott a kutyámra, kutyám lenyomta, és az orrán lett egy pici seb...elnézést kértem, elmondtam az okokat, mondtam, hogy cukor és betadin pár nap alatt elmulasztja...azonnal kiment, pedig mondtam, hogy ne menjenek el rossz élménnyel, maradjanak, fegyelmezze a kutyáját és engedjük őket össze...de neeeeeeeeeeeem...
Szóval a lényeg: a kisebb korrigálásokat kutyámra bízom, vagy én tolom el a másik kutyát és szólok rá az enyémre.
Ha támadó kutya jön, NEM hagyom, hogy lerendezzék, mert egyedül szétszedni két kutyát nehéz. Ilyenkor enyémet megfogom, vagy lefektetem és én zavarom el a másikat, vagy láb közé véve az enyémet, együtt zavarjuk el...múltkor kuvasz és tacsi jött ezerrel, a kis szar hergelte a nagyot, kutyámat láb közé vettem, biztattam, hogy morogjon-ugasson...így is alig tudtunk elmenni :O Fontos, hogy balhét megelőzni KÖNNYEBB, mint már verekedő kutyákat szétszedni. Erre kell törekedni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!