Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mit lehet csinálni egy kaja...

Mit lehet csinálni egy kaja féltős kutyával? Esélytelen leszoktatni róla?

Figyelt kérdés

Egy menhelyi nagy testű keverék kutyáról van szó.

A kölyökkori nevelése nyilván teljesen el lett cseszve(ha egyáltalán foglalkoztak vele..

Egyébként semmilyen más téren nincs vele probléma ha hívjuk odajön, leül..vendégeket sem akarja megenni ha bemutattuk neki őket.

Az ételét is csak akkor eszi meg ha elé tolom neki de miután megkapta már védi és ha valaki közelít felé akkor morog és oda is kap..na most ez nekem nem probléma viszont ilyenkor aggódunk mivel a kisgyermekek nem értik meg igazán hogy ilyen ne menjenek oda a kutyához..de ha így is lenne sem merem őket ilyenkor együtt hagyni a kutyával.

Sok féle dologgal próbálkoztunk dominánsan rászólni(úgy értem komolyan nem csak viccből) vagy rákoppintani az orrára(de úgy gondolom ennél több erőszakkal nem igazán mennénk sokra mivel egyre agresszívabbá válik ilyenkor ezért ha van valami gondolom más megoldásnak kell lennie.) De egyikkel sem jutottunk előrébb, úgy tűnik ez a dolog már ilyen marad, de ha itt esetleg ért a kutyákhoz gondoltam még azért megkérdezem.

2014. dec. 28. 19:20
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
A háziasítás során a kutyát(akkor még farkas) az ember rengeteg ösztönéről szoktatta le pont azért hogy úgy viselkedjen hogy az emberi együttélésre alkalmas legyen, ha megnézzük a legtöbb jól nevelt kutya pl nem acsarkodik az emberre ha védi a kajáját tehát lehet hogy most szemétnek tűnök, de ha van rá módszer amivel le tudom szoktatni erről a "természetes" ösztönéről akkor igenis meg fogom próbálni ha nem megy akkor pedig belenyugszom és majd a köv kutyám ha ő már nem lesz akkor egészen kis korától fogva sokat fogok foglalkozni vele és nem lesz vele ilyen probléma legalábbis biztosan nem.
2014. dec. 28. 19:52
 12/23 A kérdező kommentje:
Most én ezért akkor miért is erősködök? Nem akarom bármelyik módszert ráhúzni a kutyára csak végigpróbálnám..72% osnak szólt utolsó köszönöm a választ ez hasznos volt
2014. dec. 28. 19:57
 13/23 anonim ***** válasza:

az utolsónál a pont. Ha nagyon szükségesnek érzed és/vagy nagyon durva a helyzet, akkor lassan, türelmesen lehet javítani rajta, de alapvetően ha már megkapta a kaját, akkor az az övé.

Ez nem összekeverendő azzal, amit egyébként "feleszik". Mondom hogy hogyan értem:

nekem most egy kiskutyám van (4 hónapos múlt), és ha el akarom tőle venni a tálat, akkor bizony morgolódik. Nem agresszíven, nem támad ki, nem forog vérben a szeme, de azért morgolódik. Ugyanakkor ha sétáltatás közben felkajál valamit, akkor azt zokszó nélkül el tudom venni tőle (amellett, hogy nyilván azon melózunk, hogy ez a probléma megszűnjön).

Én a következőt csinálom/csináltam (a lényeg viszont ugyanaz, mint az előttem szólónál): ott sertepertélek mellette miközben eszik. Nem szólok hozzá, nem dicsérem, nem simogatom, nem nyúlok a tálba. Szoktatom, hogy ott vagyok, ezzel nincs is problémája.

A következő lépés az az, hogy megtanulja, én ADOK, nem elveszek. Így megkapja a kaja kétharmadát, majd ha felporszívózta, odahívom magamhoz, kap egy keveset a kezemből. Utána odabattyogok a táljához és beleteszem neki a maradékot. Így szép lassan megtanulja, hogy kajaidőben nem kell félnie, sem védenie az ételét, mert nem veszem el, épp ellenkezőleg, tőlem csak kaphat.

Ennek ellenére habzsol (mindegy, hogy milyen módszerrel kap enni, van-e ott valaki, teljesen lényegtelen), arról nem tudom hogy tudnám leszoktatni, illetőleg, hogy egyáltalán le kell-e.

2014. dec. 28. 20:00
 14/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm utolsó, nekem is ezek tűnnek a leginkább használhatóbb dolgoknak.

Kutyaiskolában is ilyesmiket csinálnak velük? Ha nem akkor ott alapból valószínűleg mivel próbálkoznak?

2014. dec. 28. 20:05
 15/23 anonim ***** válasza:
Több kutyám van, köztük egy van amelyik brutálisan félti az ételét mind a többi kutyától mind embertől. Nála már bevezettem azt hogy külön bezárom míg eszik, addig ne bántsa senki és semmi. Idős kutya már, valahol el lett rontva ez fiatal korában. Agresszióra hajlamos így inkább ezt választottam hogy bezárom míg eszik. Van egy másik kutyám nála szerencsére nem jelentkezett ez a dolog nyugodtan lehet nyúlni a tálba, ha még marad a tálban és akarok még adni akkor belerakhatom, nem zavarja. Van még két kölyök komondorom is. Őket is elkezdtem külön etetni mert észrevettem hogy egymást piszkálják evés közben és össze-összezörrentek párszor. Nem akarom hogy esetleg tényleg ilyenné váljanak. Én azt tanácsolom hogy be kell zárni valahova amíg eszik. Akkor nem történhet baj
2014. dec. 28. 20:06
 16/23 A kérdező kommentje:
Amiket válaszoltak meg fogom próbálni aztán ha nem marad más akkor azt teszem amit te is mondasz..talán tényleg van amin már nem lehet felnőtt korban változtatni, mondjuk olyan szempontból jó hogy ha a jövőben lesz még kutyám akkor biztos nem fogok sem menhelyről sem tenyésztőtől túl idős és olyan kutyát elhozni amivel soha nem foglalkoztak.
2014. dec. 28. 20:09
 17/23 ödi2 ***** válasza:

Én másként csinálom kissé az etetést...

Eleve miután hozzám kerültek a kutyáim megtanítottam őket csakis parancsra enni,elkerülendő a beetetés lehetőségét. Leültetem,eszem a kajából elérakom és elmondom a "jelszót". Ekkor eszik csak,illetve ha én nem vok otthon,akkor a párom eteti ezzel a módszerrel. Van leállító parancs is,arra az esetre ha bármi gond lenne.

2014. dec. 28. 21:00
 18/23 A kérdező kommentje:
Utolsó nem olvastad végig a válaszokat..
2014. dec. 28. 21:05
 19/23 A kérdező kommentje:

Ja bocs, de a kérdésben is benne van ha azt teljesen elolvastad volna...szóval csak azért mondom ezt mert én is így etetem mint te..parancsra kezd csak el enni addig nem..csak itt a "leállító parancs" nem működik.

Tehát egészében nem igaz az az állításod hogy nem úgy etetem mint te.

2014. dec. 28. 21:07
 20/23 ödi2 ***** válasza:

Inkább a módszer más,kicsit egyszerűsítve írtam le. Szó szerint csak engedéllyel ehet,amit ha nem kap ,eg akkor az elé rakott tálból sem ehet. Nem is eszik. A leállító parancs a visszahívásra hasonlít leginkább,felfigyel rá,megkapja a leállító vezényszót és ennyi,abba hagyja az evést.

Egyszerűbb módszer amit régen alkalmaztam,első pár falat kézből,majd a tálban hagytam a kezem. Hagyták az elvételt,de mivel a beetetés elkerülése volt a célom,kb 15 éve ezzel a módszrerrel nevelem a kutyáim. De mondjuk ok nélkül nem veszem el az ételük,csak a nevelés szinten tartására kb hetente1-2 alkalommal.

2014. dec. 28. 21:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!