Hogy lehet, hogy a többi emlősnél nem tartják fontosnak az ivartalanítást?
Nem a kutyák védelmében hoztam fel a lovakat, hanem a kérdésre válaszoltam. Tán baj?
Aki valamit is konyít a lovakhoz, az tisztában van vele, hogy milyen minőségű egyedek kerülnek ki az "egyszer legyen csikója", meg "ha már nem csinál semmit, legalább csikója legyen", meg a "jó lesz ide a szomszéd csődöre is" hozzáállással bíró tulajdonosoktól.
"Olyanról mér hallott valaki, hogy hobbilóként tartott kancát ivartalanítanak? Mert nem terveznek vele csikót sosem? Mert én még soha. Még a lómenhelyek sem ivartalanítják őket! Miért?"
Egyrészt mert ez a műtét egy 500-600 kilós állatnál rendkívül komplikált és drága. Gondolj bele, hogy az altatás, a műtét színhelye (mert ugye nem az istálló mögött kellene ezt megcsinálni, hanem egy steril műtőben, és ráadásul ekkora műtők ahova befér egy elfektetett ló, a pesti állatkórházon kívül nem nagyon vannak), és a felépülés is sokkal bonyolultabb, mert egy lóra nem lehet 0-24-ben figyelni, gallért tenni a fejére, hogy ne piszkálja a sebet, vagy a ménes többi tagja ne csesztesse. Egyik ismerősömnek a kancájában elpusztult a kiscsikó, hát nem kívánom senkinek azt a procedúrát ami lement, hála istennek meg tudták a kancát menteni, és ki lett így pakolva. De ez a lónak is nagy kínlódás volt és a gazdinak (na meg a pénztárcájának) is.
Tehát összefoglalva barátibb a méneket kiherélni, meg egyébként is ritka az, hogy valaki csődört tartson. Az meg nem valószínű (kizárt), hogy a falu végéről kiszökik a csődör a bokszából, aztán istállóról istállóra járva befedezi a kancákat, ahogy a kutyák teszik.
Egyébként a lómenhelyes dologra reagálva, feltételezem nem találkoztál egy csődörrel sem, vagy legalábbis nincs együtt a kancákkal, amikor azok fogamzóképesek :)
Na meg a lovaknál a zugfedezést a törvény bünteti!
Amúgy ha az én 60 kilós kutyámnál 9000 volt az altatás ára, akkor egy 600 kilós lónál... Inkább bele se gondolok. Nem véletlen, hogy a herélést se altatásban végzik.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
Nem is a fedezések szempontjából érdekelne, hanem a b betegségek miatt. Amire eredetileg is utalni akartam.
De a lényeget értem. Köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!