Hogy lehet, hogy a többi emlősnél nem tartják fontosnak az ivartalanítást?
A többi állatnál is van ivartalanítás, pl a lovakat erősen ajánlott herélni, ha nem tenyészmén. Tehenet, disznót, stb, a haszonállatokat direkt azért tartják, hogy tejeljen vagy szaporodjon, öngól lenne ivartalanítani. Macskákat, törpenyuszikat, vadászgörényeket is ivartalanítanak, eü okokból, de pl ha a nőstény görény nem párosodik vagy ivartalanítják, akkor túltüzel és elpusztul.
Ezek a betegségek amiket írtál pedig azért jönnek ki gyakrabban, mert régen volt természetes szelekció. A beteg elpusztult, az egészséges élt. Ma már az orvostudománynak köszönhetően meg lehet menteni ezeket az állatokat, de sokan ész nélkül szaporítanak össze-vissza, nem törődve azzal, hogy mit örökíthet a kutya (vagy bármilyen kiskedvenc). Az ember nagyon tönkre tud tenni dolgokat. A farkasfalkában csak a vezérpár szaporodik és a nőstény farkas egy évben csak 1x fogamzóképes. Manapság meg már olyat is hallani, hogy szerencsétlen szuka a 3. almot erőlteti ki magából abban az évben...
Ötös voltam biológiából, de mindegy. Talán nem fogalmaztam elég pontosan.
Arra gondoltam természetesen, amikor már nem tejel a tehén, vagy idős stb. Vagy a koca nem fial többet.
De végül is az a magyarázat, hogyha megszületik, megy a levesbe, elfogadható és logikus.
Csak annyira nyomják itt a gyk-n hogy ha nem ivartalanítod a szuka kutyádat, akkor emlőrákban/gennyes méhgyulladásban fog meghalni.
De a lovak, tehenek, disznók sem halnak meg gennyes méhgyulladásban????? Ez az, ami nekem nem tiszta.
A kérdés fennáll még mindig: A kutyák fogékonyabbak rá?
Kedves kérdező! Nem tudom hogy láttál-e már öreg, hasznot nem hozó nyugdíjas tehenet vagy lovat. Hát én nem sokat. Lovat is csak azért mert voltam lómenhelyen. Mivel haszonállatok, egyszerűen levágják őket ha baj van velük, mert így hasznot hoznak, míg az ivartalanítás vagy bármi más műtét csak viszi a pénzt.Továbbá ezek az állatok eleve nem élnek addig hogy elvigye őket valami daganat vagy hasonló tipikusan idősebb élőlényekben gyakori betegségek.
Kutya és macska esetében azért fontos a prevenció, mert társállatok és azt szeretnénk hogy sokáig éljenek. Az őseik a természetben nem éltek ilyen sokáig, ezért semmiféle szelekció nem hatott arra hogy ne legyenek betegek idős korukra. Az ivarszervi daganatok tipikusan ilyenek, emberben is. Egy ember nyilván nem fog megszabadulni az ivarszerveitől, de tény hogy az ivarszervi daganatok nagyon gyakoriak nálunk is. Az ősembernél meg tök mindegy volt mert átlag 30 évig élt.
Kutya esetében meg nagyon nem úgy működik a szaporodás, ahogy az évmilliókig jók ki volt találva a farkasoknál. Ott az alárendelt szukák eleve nem is ivarzanak, egy kutya meg minden évben kétszer. Ha nem is működik tökéletesen, egy elléssel megvan a fajfenntartás, ha a következő évben méhgyulladást is kap.
"Arra gondoltam természetesen, amikor már nem tejel a tehén, vagy idős"
Idős tehén nincs. Mint itt már többször leírták, a tehén haszonállat, addig tartják, amíg optimális mennyiségben tud tejelni, ha abból a korból kiöregszik, megy a vágóhídra (néhány kivételtől eltekintve. Nemrég láttam egy magyar tehenet, világbajnok volt az élete során leadott tejmennyiséget illetően, őt "nyugdíjazták", élete végéig maximális ellátásban lesz része - egyet kivéve. Bikával sosem fog találkozni).
A kutyáknál az ivartalanítással elsősorban a nem kívánt szaporulatot előzzük meg - mellékhatásként pedig az általad felsorolt betegségeket. Nekem volt ivaros szukám. 12 évesen derült ki az emlődaganata, nem lehetett műteni, senkinek sem kívánom az utolsó 6 hónapját végigélni.
Való igaz, hogy az embert sem ivartalanítják ezen betegségek megelőzése céljából, viszont nekünk rendelkezésre állnak szűrővizsgálatok, amik igénybevételével jó eséllyel elkerülhetők a nagyobb katasztrófák. De megnézném, hány gazda hordaná el a szukáját rendszeresen rákszűrésre.
Olyanról mér hallott valaki, hogy hobbilóként tartott kancát ivartalanítanak? Mert nem terveznek vele csikót sosem? Mert én még soha. Még a lómenhelyek sem ivartalanítják őket! Miért?
Szeretném, ha komoly válaszok jönnének a kérdésemre, tényleg kíváncsi vagyok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!