Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kiskutya, de hogyan?

Kiskutya, de hogyan?

Figyelt kérdés
Két nap múlva megyek a kiskutyámért és igazándiból semmit nem tudok erről rengetek mindent olvastam utána a dolgok, de igazándiból sok dolog nem világos, hazahozom onnantól kezdve mire figyeljek? mit hozzak magam mit vegyek neki, mire számítsak az első éjszakán? Illetve lenne egy gondom, hogy 8 órára majd magára kell hagynom hétfőtől ez hogyan kivitelezhető?
2014. okt. 1. 20:53
1 2 3 4
 21/32 A kérdező kommentje:
Minden kutya eleven amelyik nincsen kifárasztva, ugatósnak meg hát az a dolga, meg lehet azon is változtatni egy keveset, ahogyan utána néztem. Pénzt időt belefogok tenni. hát 10 napos szabim már lesz nagyjából 2 hét múlva, majd akkor beleadok mindent a szoba tisztaság neveléséhez, illetve akkor egész áldott álló nap tudom tanítgatni. De az, hogy 2 órától este 10ig szabadon lesz a lakásba és folyamatosan figyelve lesz gondolom sok dolgot megtud tanulni, hogy pl nem az övé az ülőgarnitúra, a cipők, övé a plüss, illetve hasonló dolgokat tanul ilyenkor is gondolom..
2014. okt. 1. 22:11
 22/32 anonim ***** válasza:
100%

Egy pár jó tanács...:

1. Ne hozd el a kutyát ha nem rendelkezik chippel, nincs oltva, féregetelnítve!

2. Ne hozd el akkor ha nem TK-s Puli, mert komoly gondok lehetnek később a betegségei miatt, ha egyáltalán megéli a többéves kort.

3. Ha ingyen vagy fillérekbe kerül akkor se, TK-s magyar fajtákat szerintem már 80 ezertől is kapni ami valljuk be - nem sok!

4. 1,5-2 óránkétn üríteni fog mert közepes testű. Többet nem fog bírni! Ha nem viszed ki és nemt tanítod meg neki hogy hol kell elvégeznie a dolgát nagyon nehéz dolgod lesz a későbbiekben!

5. Mozgasd és fáraszd már az első napokban. 8 hetes kutya nagyon lefárad, bár a Puli nem lusta fajta. Taníthatod az alapparancsokra, SZOBATISZTASÁGRA és trükköket is taníthatsz, játszhatsz vele az első naptól, de ne hajtsd túl! Egy ekkora kutyus 18 órát is alszik, ha arról van szó. :)

6. Eszedbe ne jusson a pelenka meg az alom! A kutya nem macska, ki kell vinni!

2014. okt. 1. 22:25
 23/32 anonim ***** válasza:
100%
Elnézést nem Puli hanem Pumi. :D
2014. okt. 1. 22:30
 24/32 MBS ***** válasza:
24%
Utolsó! Nem Puli hanem Pumi ha jól olvastam! De egyébként igazad van. Ha még nincs nyolc hetes akkor általában egy oltása van, de amit még írtak is előbb az a féreghajtó, az is fontos. Ha jól tudom hobbi célra még olcsóbban megkaphatod őket, kötnöd kell egy ivartalanítási szerződést ha jól tudom, ezzel biztosítják be, hogy nem tenyészteni veszed és így olcsóbban adják.
2014. okt. 1. 22:30
 25/32 anonim ***** válasza:
100%

10 nap alatt nem fogja megtanulni, mi az övé a lakásban és mi nem. Remek dolog lesz, hogy 10 napig lehordod időben, hogy lent piszkítson. De nem fog 10 nap alatt szobatiszta lenni. A kora miatt egy hónap múlva sem fog kibírni 8 órát egyhuzamban.

Miért kell ilyen helyzetben kölyök kutya? Miért nem lehet kezdésnek egy felnőtt fiatalt magadhoz venni?

2014. okt. 1. 22:31
 26/32 MBS ***** válasza:
48%

Az még esetleg megoldható, hogy az erkélyre szoktatod, hogy oda vécézzen, ha van erkély. Nem mondom, hogy jó megoldás, de ha máshogy nem megoldható...

Szerintem az, hogy mikor viszed sétálni szinte mindegy, a lényeg, hogy le legyen fárasztva fizikailag és szellemileg is.

2014. okt. 1. 22:33
 27/32 anonim ***** válasza:
100%

Mindenképpen kérd el a tenyésztőtől a törzskönyvét, oltási könyvét, ragaszkodj hozzá, hogy megnézhesd a szülőket vagy legalább az anyakutyát és a körülményeket. Ha kifogásokat keres (a lányom sétáltatja, épp fürdik, majd küldjük postán a törzskönyvet, épp most állítják ki az oltási könyvet stb.) akkor fordulj sarkon és keress más helyet. Nem vicc. Tudom, ezt nagyon nehéz lenne megtenni, ha már beleélted magad, hogy kiskutyával mész haza, de hidd el, nagyon fontos, hogy milyen alapokkal indul a kiskutya az életbe. Ebbe beletartozik a normális idegzetű anyakutya, a tiszta, ápolt környezet, a féreghajtó, 1 vagy 2 oltás, és a chip. Ha nincs benne chip, törvény szerint nem is cserélhetne gazdát a kutya.

Kérj pár kiló tápot abból, amit nála ettek a kiskutyák, és fokozatosan szoktasd át az általad választott jó minőségű új tápra. Ez kb. a Royal Canin-tól felfelé értendő, a felső árkategória. Kb. 800-1000 Ft kilója. Ez alá ne add, mert az olcsóbb tápok olyanok, mintha egy gyereket ropin meg chipsen akarnál felnevelni.

Namármost. Tegyük fel, hogy sikeresen hazaértél a kiskutyáddal. Tedd le, hadd szimatoljon körbe a lakásban. Ha elfogadsz egy tanácsot, egy járólapos/linóleumpadlós helyiséget nevezz ki az "ő szobájának", mert különben mire felnő, lehet újra parkettázni vagy padlózni... :) Pakolj el mindent, ami kiskutyára nézve veszélyes lehet: vezetékeket, lerántható vagy mérgező szobanövényeket, szivacstömésű párnákat, felmosót, konyharuhát, vegyszereket stb. Úgyis talál majd valamit, aminek a megevésével a frászt hozhatja rád.

Eleinte ne legyél folyton a sarkában. Ülj le egy sámlira, halkan beszélj hozzá, esetleg a tenyésztőt kérd meg, hogy egy rongyot hadd tegyél be az alomba, hogy magába szívja az anya és a testvérek szagát. Ezt tedd be a kosárkájába. Játszhatsz vele, ha hajlandó. Hadd üljön az öledbe, hadd aludjon ott.

A legtöbb kutyás azt javasolja, hogy a legjobb az első napokban, hetekben együtt aludni a kölyökkutyával.

Az első éjszakákon sírni fog, szinte biztos. Ha ágyban altatni nem akarod, hálózsákban kiköltözhetsz hozzá, hogy ne legyen neki akkora stressz a család elvesztése. Szorosabb is lesz a kapcsolatotok, ha fizikai kontaktus is van köztetek.

2-3 óránként le kéne vinni igazából, mert még nem képes visszatartani a pisit. Ezen kívül minden étkezés (napi 3-4) és minden ébredés után is üríteni fog, tehát ha ilyenkor reflexből leviszed, azzal csak jót tehetsz. Ha lent pisil, nagyon-nagyon dicsérd meg. Lehetőleg olyan helyre vidd, míg nincs meg az összes oltása, ahol nem nagyon járnak más kutyák (udvar?), nehogy benyaljon valami fertőzést.

Ha kénytelen vagy magára hagyni (nem jó, de ez van), akkor tényleg valami kis szobakennelt csinálj neki, ahol nem tud magában kárt tenni. Legyen benne a fekhelye, víz (kaja nem kell), pár rágcsa, meg újságpapír vastagon az egyik sarokban, ahogy írták. Szerezz be ipari mennyiségű Domestost és ecetet a takarításhoz - ahova odapisil/kakil, Domestossal, majd ecettel alaposan mosd fel, az elveszi a szagot.

A szobatisztaságra szoktatás nem lesz egyszerű kör, előre szólok. Én kertes házba "vállaltam" kölyökkutyát, de még így is sírni tudtam volna néha mérgemben.... De soha, ismétlem soha ne nyomkodd bele az orrát a piszkába, ne büntesd, ha bepisilt. Annyi memóriája van, mint egy aranyhalnak, ne feledd. Ha épp rajtakapod, hogy bepisil, akkor kiálts rá, hogy "Nem!", kapd fel és spuri vele lefelé. Valószínűleg végigcsurgatja a lakást, de az eszmei győzelem a tied lesz. :)

Ha jó minőségű tápot kap, akkor a széklete sötétbarna színű, egészséges, kemény, nem kenődős. Ha híg, sárgás, feltűnően rossz szagú, akkor vagy gyors volt a tápváltás, vagy nem megfelelő a minősége, vagy valami betegség bujkál benne.

Tölts vele minél több időt. Vegyél egy olcsó kis nyakörvet, azt nyugodtan csatold rá, míg otthon játszotok, hadd szokja: könnyebb lesz később pórázhoz szoktatni. Vegyél egy kefét is (kérdezd meg az eladókat, pumihoz mit javasolnak) és minden egyes nap szánj rá pár percet, hogy gyengéden kefélgesd a szőrét. Ha akkor kezded el, amikor már gubancos és csomós, tortúra lesz mindkettőtöknek.

Vidd el állatorvoshoz. Nehogy letedd a rendelőben az öledből! Alap vizsgálat, ellenőrzik a chipjét, BEREGISZTRÁLJÁK (mindenképp ellenőrizd, hogy regisztrálva van-e a nevedre és lakcímedre!!!!!!!!!), esetleg kap egy oltást és megbeszélitek a továbbiakat.

A nevelést az első pillanattól el lehet és kell kezdeni. Ha tilos a cipőket rágni, akkor mindig tilos. Ha tilos belépni a fürdőszobába, akkor ha cigánygyerekek potyognak az égből,akkor is. Soha ne legyen olyan, hogy "Na jó, ha már feljöttél a kanapéra, akkor maradj". Valamit vagy szabad, vagy nem. Ennyi.

Megtaníthatod az Ül, Gyere, Helyedre, Fekszik, Nem szabad! stb. vezényszavakra. Ezek közül a Gyere és a Nem szabad a két legeslegfontosabb. Ja meg persze a nevére. Amikor beszélsz hozzá, sződd bele a mondókádba a nevét a lehető legtöbbször. Ha hívod, mindig előbb a nevét mondd, így: "Buksi! Gyere!" És ha megindult, lehet magas, vidám, élénk, kedves hangon dicsérni.

Ha játék közben harapdál vagy túl durván játszik, abban a pillanatban kelj fel és hagyd ott. 5-10 perc múlva lehet megint játszani, de ebben is légy következetes.

Venni nem kell sok mindent. 2 tálka (lehetőleg rozsdamentes acél, mert az szétrághatatlan), egy kosár vagy doboz (fa vagy szimpla erős kartonpapír, mert úgyis szét fogja rágni), bele egy régi törülköző vagy pulóver, egy nyakörv, olcsó póráz (szét fogja rágni), jó minőségű táp (lehetőleg ne a legnagyobb kiszerelés, mert lehet, hogy váltani kell, ha nem bírja a gyomra), valami olcsó, egyszerű játék, pl. csomózott kötél, de két összecsomózott zokni vagy régi nadrág ugyanúgy megfelel. Nem kell sokezer forintos drága, flancos játékokat venni, úgyis tönkreteszi, és házilag tizedrészéből meg lehet oldani.

Amin nem szabad spórolni, az a vételár, az állatorvos és a táp.

2014. okt. 2. 10:24
 28/32 anonim ***** válasza:
100%

Jól gondold át ezt az egészet! Kezdő kutyásnak a pumi nem egyszerű eset. Hiába olvastál utána, egész más lesz a mindennapokban a kutyázás.

Sokan azzal sincsenek tisztában mennyi idő lefárasztani egy kutyát. Én nem pumit tartok, hanem német juhászt, és hidd el, fizikailag képtelenség lefárasztani. Pedig naponta több órát futtatom erdőben, úsztatom, sulizunk (engedelmes és örzővédő is), és a kutya így is darabokba szedi a lakást, ha egyedül hagyom. Egy puminak sem elég napi 1-2 óra labda dobálás. Én a helyedben mindenképpen beszereznék otthonra egy szoba kennelt legalább. A másik az ugatás. Nem fogod leszoktatni arról sem (hacsak nem szerencséd lesz és egy nyugodtabbat fogsz ki, aki nem annyira ugatós). És hiába mondod, hogy az a dolga, hogy ugasson, nem biztos, hogy a szomszédok is így gondolják majd. Jobbik esetben a kutyád csak "munka" közben ugat majd, rosszabbik esetben minden neszre örjöng majd.

És mivel nem egy jó tenyészetből veszed a kutyát vissza se viheted, ha nem bírsz vele. Írtad, hogy kb. 2 hét múlva otthon lehetnél vele. Miért nem beszélsz a "tenyésztővel", hogy csak akkor hoznád el?

2014. okt. 2. 16:49
 29/32 A kérdező kommentje:
Húúh nagyon szépen köszönöm, kikupálódtam egy kicsit, képbe vagyok a dolgokkal úgy érzem most valamennyire.. :D Csak attól félek, hogy majd babusgatni fogom nagyon... ha nem csinál semmit rosszat akkor szabad néha csak úgy dögönyözni meg babusgatni vagy az is elrontja ?
2014. okt. 2. 18:13
 30/32 anonim ***** válasza:
Szeresd, de a megfelelő időben! :)
2014. okt. 2. 19:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!