Fontos-e Neked a törzskönyv? Miért?
Én meg olyat ismerek nem egyet,akik halott kutyák törzskönyvével állítanak ki és elletnek eredetileg tk nélküli kutyákat,talált kutyát letörzskönyveznek saját tenyésztésűnek stb.
És ezek mind elismert tenyésztők.A fajtának ártanak az ilyen,ismeretlen származású kutyák tenyésztésbe vételéhez.
Az utódokat meg árulják jó drágán,törzskönyvvel.
Majd akkor kell törzskönyves kutya,ha genetikai vizsgálathoz kötik bármely származási okmány kiadását,ezáltal a vett kutya tényleg az,akinek a tk mondja.
Mivel ez még nagy tenyésztőknél is divat évtizedek óta akár,jó sok gazdi meglepődne a kutyája genetikai vizsgálatakor,mert kevés kutyánál stimmelnének a dolgok.
Én ezt nem vagyok hajlandó támogatni.
Egy példa:a legutóbbi kiállításon a MEOE egyik górája,többszörös mestertenyésztő,kiállított növendék osztályban egy szukát,ugyanazon a kiállításon ugyanennek a szukának egy kölykét kölyök osztályban.
Itt vagy a tk kamu és más az anyakutya,vagy nagyon korán leellette a kedves "gazdi"a szukát,ami enyhén szólva etikátlan.
"Tenyészt"vagy 5 fajtát,horribilis összegért adja a kölyköket.
Eddig mindkét fajtatiszta kutyám tk nélküli,az elsővel szépen elversenyezgettem munkakutyaversenyeken.
Akkor tartanám fontosnak a törzskönyvet ha versenyeznék vagy kiállításra járnék a kutyámmal.Én se pénzért vettem a kutyám és nem is törzskönyves.Eredetileg keverésként hoztam amikor az állatorvosunk felvilágosított hogy ö 1 fajtatiszta németjuhász.
Ezen a linken meg lehet öt nézni
A törzskönyv azért jó mert akkor megtudod kitől származik a kutya. Személy szerint egyik kutyámnak sincsen törzskönyve, mindketten fajtatiszták. ( egyik labrador, másik amstaff)
A labradort négy éve kaptuk ajándékba, egy idős nénitől.
Biztos hogy fajtatiszta mert az állatorvos is megmondta.
Az amstaffot meg fél éve kaptuk. Egy fedeztetés során az utolsó legkisebb kölyök volt. Mi megkaptuk, nehogy elaltassák. Nincsen törzskönyve, csak ilyen házi versenyekre, szépségversenyekre vinnénk majd.
Tehát nincsen törzskönyve egyiknek sem. Én megbízk akitől hoztuk,hogy biztos nem csapna be engem sem. nameg a kutyuját sem rontja elk vki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!