Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Fontos-e Neked a törzskönyv?...

Fontos-e Neked a törzskönyv? Miért?

Figyelt kérdés
Nem csak tenyésztési célra vett kutyánál!
2010. jan. 14. 18:23
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
100%

Én nem akarok tenyészteni, versenyeztetni meg ilyesmi, csak hobbikutyás vagyok. Kedvenc fajtámnál szerencsére még viszonylag kicsi a beteg vagy nem típusos egyedek aránya, de szaporítóknál szinte csak olyan van. A fajta védelmében én ezután is kizárólag törzskönyves kutyát veszek és komolyan leellenörzöm a tenyésztőt vásárlás előtt. Az ár lényegtelen (legfeljebb nem egy, hanem két-három évig gyűjtök rá), az a fontos hogy ezzel is hozzájárulok a fajta minőségének javításához és a betegségek kiszűréséhez.

Amennyiben nem volna fontos számomra a törzskönyv, akkor viszont pénzt sem adnék a kutyáért, hanem fajtamentőktől vagy menhelyről fogadnék örökbe.

2010. jan. 15. 10:22
 22/39 anonim ***** válasza:
78%

Szóval én két variációt tudok elfogadni a kutya "beszerzésére". Vagy drága, törzskönyves kutyát jó Tenyésztőtől, vagy mentett kutyát menhelyről vagy fajtamentőktől.

Azt nem fogadom el, hogy "akinek nincs pénze rá", az olcsón vegyen szaporított kutyát, mert "neki is joga van fajtatiszta kutyához". Nincs hozzá joga! Nekem sincs jogom BMV X5-höz, mert nem tudom megfizetni. Ilyen egyszerű. Fajtatiszta kutya nem jár alanyi jogon minden magyar állampolgárnak, de mindenkinek joga van örökbefogadni egy akármilyen mentett kutyát.

2010. jan. 15. 10:32
 23/39 anonim válasza:
82%

Ebből még biztos lesz jó nagy vita, ami már ki is alakult. Alapvetően az emberek szeretnek túltenni egymáson. Ez a nagy probléma. Mi vettük a kutyánkat, (boxer) mert a lányom akkor 7 hónapos volt és kertes házba + gyerek mellé ezt a kutyafajtát gondoltuk jónak. Igaz nem volt olyan drága szerintem. Szeretnénk mellé még egyet, mivel nagyon beleszerettünk (kutyába és fajtájába is). Mikor megvettük minket is bunkó beszólásokkal traktáltak pl.: Ezé' te pénzt attá'! Na ettől majd falnak mentem, nagyon idegesített.

Most, hogy felnőtt a kutya nem kell izgulni, nem mernek ilyet beszólni, most van más amit okoskodnak.

A mai napig teljesen oda vagyok érte, de ez tuti nem fajtafüggő, csak mert ő mi családtagunk.

Bocsi kicsit eltértem a témától, de szerintem abszolút nem számít a törzskönyv, pláne, hogy nem visszük kiállításra. Házőrzésre, hobbi célra van tartva.

Én nem nézem le a keverék kutya tartókat, ők inkább minket, mert mi vettük és nem menhelyes volt.

A múltkoriban itt kóborolt 1 német juhász (állítólag keverék) kutya. Adtam neki enni-inni, de csak nem mertem beengedni a gyerekeim miatt, erre okos ismerőseim röhögve mondta miért nem fogadom be és lenne szép kis boxer - német juhász kutyánk. Nagyon megharagudtam érte, mert én vigyázok a kutyámra ne csinálják fel, más meg ezt lesz*rja. Agyonüti, elüldözi vagy majd lesz vele/velük valami. Én nem tudok ilyen lenni. Mi ezért vállaltuk a felelősséget, a többi kutyáért meg a gazdik vállalják. (Egyébként meglett a német juhász gazdija).

Bocs kicsit hosszú lettem...

2010. jan. 15. 10:35
 24/39 anonim ***** válasza:
78%

Bocs, hogy megint ellent kell mondanom, de egy tk-s kutya ugyanúgy szeret mint egy menhelyi. Vagy ha nem akkor valami baj van a gazdájával, vagy a kutyával... Sőt inkább azt mondom nem attól függ hogy milyen kutya hanem a személyiségétől... Őrzés alatt meg nem azt értettem hogy szétszedi a betörőt, hanem őrző-védőt... Kb ilyenre: http://www.youtube.com/watch?v=QKf3Vhh0iWY nekem ez a hobbim és a kutyám élvezi jobban azt elmondhatom... :D

Még mindig semmi bajom a menhelyi kutyákkal csak nem szeretem ha itélkeznek amikor még azt sem tudják milyen indokaim vannak.

2010. jan. 15. 12:51
 25/39 anonim ***** válasza:
100%

nekünk egyszer volt törzskönyves kutyánk. mikor kutyut vettünk tudtuk, hogy szeretnénk majd kiállításra vinni - és nagyon-nagyon büszke vagyok a teljesítményére, több címet is nyert

mikor szegénykém elment, nagyon megviselte a családot

a következő kutyánkat valaki kidobta az utcára és mi befogadtuk. kis keverék a drága.

számomra abban az esetben fontos, hogy legyen törzskönyve a kutyánknak, ha kiállításra visszük

2010. jan. 15. 14:59
 26/39 anonim ***** válasza:
74%

Nekem fontos a törzskönyv. Például azért, hogy ne a Gyakorikérdéseken kérdezgessem, hogy szerintetek ez a kutya fajtatiszta? Meg azért, mert lehet, hogy amikor még kölyök, nem tervezem kiállításra vinni meg tenyészteni, de később esetleg meggondolom magam. Én mudit tartok. Ennél a fajtánál van B-törzskönyv, tehát a mudinak kinéző ismeretlen származású kutya is kaphat törzskönyvet. Sajnos "divat", hogy a tenyésztő a kevésbé típusos kölyköt törzskönyv nélkül adja el, majd a gazdái B-törzskönyvezik és tenyésztésbe vonják. Tudok olyan B-törzskönyves kutyáról, akinek a szülei testvérek! És ennek a kutyának kölykei vannak.

Az egyik válaszoló írta, hogy őt lenézik, amiért tkv-s kutyáért pénzt adott ki, ahelyett, hogy mentett volna. Sajnos én is ezt tapasztalom! Ha tkv-s a kutyád, akkor sznob vagy egyesek szerint. Ha valaki itt a Gyakorin tkv-s kölyköt akar venni, biztos, hogy lesznek, akik megpróbálják ráerőltetni a mentett kutyát. Tudom, hogy sz*r a helyzet, rengeteg kutya van menhelyen és én is sajnálom őket, de ha egyszer valakinek nem menhelyi kutya az álma, azt miért nem lehet megérteni?

2010. jan. 15. 20:57
 27/39 anonim ***** válasza:
54%
Utolsó. Szia, a B törzskönyves kutyára én ugy tudom nem adnak tenyészengedélyt, régen ezt hivták nyitott törzskönyvnek.
2010. jan. 15. 22:44
 28/39 anonim ***** válasza:
100%
Én vagyok aki mondta hogy lenézik, nekem is mudim van! Én úgy tudom hpgy mudiknál még beveszik a tenyésztésbe a nagyon típusos B törkönyves kutyákat! Az legidősebb kutyám nem túlzottan az (elrontottam a szőrét+ túl nagy), és ő még tk nélküli de érte is fizettem. De róla is azt mondták szakértők, hogy csináltassak neki B törzskönyvet hogy munkaversenyezhessek vele...
2010. jan. 15. 23:09
 29/39 anonim ***** válasza:
95%
szia. Én a németjuhászoknál hallottam a b tk.-ről de ott is a munka miatt. De ők ugytudom nem vonhatják tenyésztésbe. de majd utánaolvasok.
2010. jan. 16. 00:07
 30/39 anonim ***** válasza:
100%
A mudiknál tenyészthető a B-törzskönyves kutya!
2010. jan. 16. 19:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!