Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Fontos-e Neked a törzskönyv?...

Fontos-e Neked a törzskönyv? Miért?

Figyelt kérdés
Nem csak tenyésztési célra vett kutyánál!
2010. jan. 14. 18:23
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
45%
Basszus. Azt se tudod mire mondtam. Meg sem említettem azokat akik komolyan foglalkoznak az oktatással, szépségversenyekkel stb. Azt mondtam, hogy egyesek. De mindegy nem megyek bele, mert úgyis mindenbe belekötsz. Köszönöm, hogy meghallgattál.
2010. jan. 14. 19:32
 12/39 anonim ***** válasza:
38%

Nem mondtam, hogy senki ne hozzon menhelyről, pont most hoztunk egyet anyámnak ki! Azt mondtam nem kell mindenkinek onnan hozni, és nem kell úgy beszélni a menhelyeseknek hogy "jaj nem adok érte pénz, meg akinek tk-s vagy az beteg és a gazdája sznob"

Igenis új divat lenézni meg sznobozni aki felelősen választ kiskutyát, elképzelései vannak vele! Én leírtam a tök normális válaszom, erre jön mindenki, hogy hát tk-s tuti beteg, meg a menhelyi is van olyan jó... Annyira unom ezt már, hogy méregetik! Egyik sem jobb! Én sem azt akarom, hogy a tk-s jobb legyen, hanem hogy hagyjanak már békén azok akik nem értenek hozzá és a szaporítókat támogatják vagy menhelyről hoznak...

Az a tenyésztő pedig aki nem hobbiból csinálja, úgy hogy a kutyának jó legyen az nem jó tenyésztő... Tudod nem attól lesz valaki tenyésztó, hogy van sok címe, meg kennelneve, és úgy hívják hogy "tenyésztő"... Minden normális tenyésztő így csinálja. Minden igazi tenyésztő... És igen, lehet hogy ha így nézzük akkor csak 10 marad belőlük. De a többi akkor sem az, mégha úgy is hívják. Ezt nem én mondom hanem akik még jobban értenek hozzá... Ezt csak hobbiból lehet csinálni. Annyi minden kell a kiskuyáknak, a többi kutyának, hogy az a bazi sok 100 ezer mellett is mínuszba jönnek ki...

2010. jan. 14. 19:38
 13/39 anonim ***** válasza:
100%

Nem egészen értem az indulatokat. Lehet, hogy valaki szemrehányást tett neked, hogy nem menhelyről hoztál kutyát?

Szerintem a menhelyről, sintértelepről mentett kutya nem konkurenciája a komoly tenyésztőtől vett kutyának.

Aki valami konkrét célra (kiállításra, vadászatra, stb.) keres kutyát, az valószínűleg úgyis tudja, milyen forrásból érdemes beszereznie ahhoz, hogy azon a területen sikeres legyen. Aki tényleg beleszeret egy fajtába, és nem sajnálja érte azt az összeget, amennyibe egy normális tenyésztőnél egy egészséges kiskutya kerül, az nyugodtan vegyen.

A baj azokkal van, akik a szaporítókat tartják el.

Jellemzően ez a "minél olcsóbban adják, de fajtatiszta legyen, és kölyök" kategória.

2010. jan. 14. 19:46
 14/39 anonim ***** válasza:
55%
Igen, manapság elég sokan lenéznek, mert tk-s kutyám van. Pl itt az oldalon és a való életben is. Sőt kínzásnak állítják ba amit csinálok, mert a kiállítást tuti nem élvezi meg a munkát sem... -.-"
2010. jan. 14. 19:50
 15/39 anonim ***** válasza:
95%

Értem..

Ilyesmivel még nem találkoztam.

Szerintem remek lenne az állatvédelem helyzete, ha csak törzskönyves kutyát vennének pénzért az emberek, a nem törzskönyveseket meg nem szaporítanák.

Konganának a menhelyek hamarosan.

Úgyhogy nem a tenyésztőtől törzskönyves kutyát vásárló gazdikat kellene célbavenni.

2010. jan. 14. 19:57
 16/39 anonim ***** válasza:
100%
Nekem mind a két kutyámnak van törzskönyve, de nem használom semmire... kiállításra nem járunk, a sportoláshoz nem kell, a kutyasulihoz nem kell, ha meg beteg lenne a kutyám, úgyse adnám vissza a tenyésztőnek, és nem lenne képem visszakérni a pénzt tőle, úgyhogy a szerződéssel se megyek sokra. Szóval összességében arra jó, hogy tudom, hogy kik voltak a szüleik. Mivel nem tenyésztem őket, így a jövőben sem lesz szükségünk erre a papírra...
2010. jan. 14. 20:32
 17/39 A kérdező kommentje:

Alapvetően szerintem pont ez a baj. Hogy azon kívül, hogy a törzskönyv a származást igazoló okirat, de semmi több. Mert így valóban, akinek hobbira kell a kutya, az gyakorlatilag elteheti a fiókba és annyi... Amúgy a kutya nem a törzskönyv miatt kerül 100 ezerbe, mert ha MEOE tag és nem felülbélyegzett törzskönyvet ad ki a kutya tenyésztője/szaporítója, akkor 5.000 forint.

Én alapvetően abban látom a problémát, hogy a törzskönyv csak ennyi. Tudjuk, hogy szaporító is adhat ki törzskönyvet, ugyanis nem kell MEOE tagság, csak két törzskönyves kutya, hogy az utódokat törzskönyveztetni lehessen. Persze ez többe kerül (ezért van, hogy a szaporító azt mondja, ha kell tk is, akkor 20 ezerrel drágább a kutya, tudniillik ha nem MEOE tag és szűrések, tenyészszemle hiányában a tk felülbélyegzett, az ha jól emlékszem vmi 18 ezer forint...)

Egy dolgot nem értek:

Miért törzskönyveztetheti akárki a kölyköket? Kötelezővé tenném, hogy csak

- MEOE , ill. fajtaklub tagsággal,

- tenyészszemlével,

- az adott fajtára jellemző betegségek szűrésével,

- természetesen fedeztetési jeggyel és alombejelentő lappal

lehessen az utódoknak törzskönyvet kiváltatni.

Ergo a szaporítónak nem lehetne törzskönyveztetni a születendő kölyköket, még akkor sem, ha törzskönyves kutyákkal szaporít!

Ennek az egésznek az eredménye pedig az ellenőrizhető szaporulat és javuló állomány lenne az eredménye. El is mondom, szerintem miért. (De előtte zárójelbe: a kiállításokat viszont mindenki számára nyitottá tenném, az ivartalanított kutyáknak is.) Tehát. Ennek, amit felvázoltam, az lenne a lényege, hogy a leendő kutyavásárlóknak a törzskönyv ne csak egy semmitmondó papír, hanem garancia legyen a minőségre! Mert a jelenlegi helyzetben a hobbi kutyások jogosan mondhatják, hogy minek nekik a tk. Viszont ha a fent említett feltételek kellenének a törzskönyvezéshez, akkor a tk. garancia lenne, hogy a kutya valóban tenyésztőtől és nem pedig szaporítótól lenne. Mivel a szaporító nem áldoz a fenti költségekre, már eleve nem éri meg neki annyira a kutyagyártás, mivel a vevőknek fontossá válna a tk, mert garancia is és nem csak egy ősöket igazoló papír, fontosnak tartanák. Végre különbséget tudnának tenni a laikusok is a szaporítók és a tenyésztők között. Mert van tk akkor tenyésztő, nincs tk akkor szaporító. Persze akkor sem lehetne megállítani őket, de a dolog egészen más képet festene! És akkor az egész végén már "csak" a nép tudatát kellene formálni, hogy miért is fontos a törzskönyv.

Mert ez a jelenlegi helyzet nem jó!

A törzskönyvvel lehetne a vásárlókat érdekeltté tenni, ha ezt fontossá lehetne tenni ilyen módon, akkor megszűnne, de legalábbis csökkenne a kereslet a szaporított kutyák iránt. Az emberek úgy látnák, van értelme a tk-nek, mert valódi garanciát jelentene.

Jójó, tudom, szaporítók akkor is lesznek, "olcsókutya" mindig lesz és kereslet is mindig lesz rájuk.

Lehet naiv vagyok vagy nem rendelkezem kellő ismerettel, de ha az egész törzskönyvezési rendszert valahogy így átalakítanák és szigorúbbá tennék, akkor értelmet nyerne a törzskönyv a hobbi tartóknak is és ebben a szaporító kontra tenyésztő dologban is kicsit javulna a helyzet. Mit gondoltok erről?

2010. jan. 14. 21:17
 18/39 anonim ***** válasza:
100%

régota fáradoznak már emberek azon, hogy a gyárosokat visszaszoritsák, de ez nem könnyü dolog. való igaz, hogy a törzskönyv garanciát jelent, vagyis azt kell jelentenie.

Én már hallottam olyan "tenyésztőről" is akinek van 2 tk.-ves tenyésszemlés kutyája, és a házában 30!!!!db westi átvágott hangszálakkal. Ahogy lejön az alom, már jön is a kereskedő foglalja, és 6 hetesen viszi a kiskutyákat.

Én nagyon fontosnak tartom a törzskönyvet, és a 10 évem alatt, lejött keméyn 2 alom, és kérdezés nélkül adtam oda,tk.-vel szerződéssel, amiben garanciát vállalok, és elővásárlási jogom van, ha mégsem tartják meg a kutyust. Eddig 1 kutya került vissza, akiért én kardoskodtam, még rendőrségi ügy is lett belőle, mert nem tartották jól, sőttt nagyon rosszul. De a lelkiismeretem nyugodt, mert tudom, hogy egészséges szép kutyákat adtam, a gazdikkal megvan a kapcsolat, néha visszajön egy-két gyerekem nyaralni, és ez igy van jól.

2010. jan. 14. 23:21
 19/39 anonim válasza:
68%

Egy éve jött ide hozzánk egy gyönyörű kiskutya. Késöbb kiderült kaukázusi medveölő. Legtöbben így hívják ezt a fajtát. Én csak buksinak hívom. Se tk-e se semmije. Agresszív fajtának mondják. Közben pedig olyan mint egy nyuszi. A 7 éves kisgyerek lovagol rajta. Odébb kell rángatni ha útban van. Nagyon könnyen tudom tanítani. Kb fél óra alatt bármit megtanul. De imádjuk. Nekünk szinte csak befogadott kutyánk volt. Lehetett bármilyen fajta, keverék, bármi, sose bántottak, mindig vigyáztak ránk. Az a szeretet amit egy befogadott kutyátol kaphatsz, felbecsülhetetlen. :) Én így gondolom. Nem számít milyen, lehet borzasztóan csunya is, akkor is nekem szép a szeretete miatt. És ez a lényeg. Ha adok, kapok is tőle:)

És nem kell fajtiszta kutya ahhoz, hogy örző kutyád legyen. Nekünk minden kutyánk kiválóan ellátja ezt a feladatot (tanyán lakunk, ténylegkell hogy jól örizzenek, jelezzenek ha gond van) és mindegyik befogadott kutya....

2010. jan. 15. 10:12
 20/39 anonim ***** válasza:
100%

Megmondom, hogy szerintem mikor lenne jó a törzskönyv a hobbi kutyásnak is:

Ha mindez valamiféle valódi klubtagsággal járna (mert tudjuk, hogy alapvetően a MEOE nem kutyások klubja)

- ha az állatorvosnál járna rá mondjuk 5% kedvezmény

- ha szerveznének olyan túrákat, kutyás kirándulásokat, ahol ezek a klubos kutyák vennének részt

- ha mondjuk - mivel regisztrrálva vannak a gazdi adatai -a gazdi levélben, e-mailben fontos és hasznos információkat kaphatna, pl. nevelési tanácsok, állatorvosi akciók

szóval én az olyan igazi kutyás klubot, hálózatot hiányolom mögüle, ami szolgáltat is valamit.

De sajnos ma a magán szervezésű kutyás klubok ezerszer több szolgáltatást nyújtanak, mint a nagy országos kutyás egyesület...

(Mondjuk nem csak a törzskönyv miatt, de olyan jó lenne egy regisztrált tagsággal rendelkező kutyás egyesület, akik fellépnének mondjuk a kutyafuttatók kialakítása, az állatvédelem terén, mintegy lobbiként, lennének ügyvédek, állatorvosok a rendszerben, akikhez lehetne fordulni, ha lenne tagdíj, cserébe kialakítanának agility pályákat, ahová a klubtagok járhatnának, stb.

És hogy ezt miért pont ehhez a törzskönyves kérdéshez írom válaszként? Mert a törzskönyv végülis egy egyesólet papírja, csak az egyesület azon kívül, hogy papírt ad, semmi szolgáltatást nem tesz a papír mögé...

2010. jan. 15. 10:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!