Ti elítélitek a keverékeket?
Én még életemben nem találkoztam olyan állatszerető emberrel, aki lenézett volna egy kutyát azért, mert nincs törzskönyve. Viszont sok olyan magát állatszeretőnek valló emberrel találkoztam már, aki minden áron be akarta bizonyítani, hogy egy keverék jobb egy fajtatisztánál,
itt is többen hangoztatták. Tőletek azért megkérdezném, hogy ha ti ezáltal elítélitek a fajtatiszta kutyákat az mégis mitől jobb, mint ugyanezt egy keverékkel tenni?
"Nem. Egy keverék kutya sokkal életerősebb, és ellenállóbb tud lenni a betegségek ellen, mint egy agyonszaporított, törzskönyvezett fajtiszta kutya. Ami Magyarországon kutyatenyésztés néven fut, az szánalmas, tisztelet a kivételnek!
Gyenge immunrendszerű, betegségre erősen hajlamos, rossz idegrendszerű fajtiszta kutyák kerülnek ki."
Teljesen igazad van. Amikor a yorkik divattá váltak, sikerült lezülleszteni a fajta színvonalát, több ismerősömnek lettek a százezres, törzskönyvezett kutyái betegesek majd néhányuk az állatorvosok minden erőfeszítéseinek ellenére korán elpusztultak. De ismerek történeteket bernáthegyiről, rottweilerről, csivaváról, francia bulldogról is, jó minőségű táppal etették őket a gazdáik, rendszeresen kapták az oltásokat, fajtatiszta volt mindegyik, végül az altatás várt rájuk.
Lehet szidni a keverékeket, és tényleg több születik belőlük, mint amennyi gazdára talál, viszont inkább elhozok egy menhelyről egy keverék kutyust, mint fizetek egy vagyont egy rossz genetikájú fajtatiszta kutyáért, ami jó, ha képes 8 évig élni a legjobb törődés ellenére is.
igazából keverékek és fajtatiszták közt is vannak egyaránt labilis idegzetû példányok, és erõs jellemûek is. ha csak házi kedvencnek kell, akkor nincs semmi gond a keverékekkel, korcsokkal sem.
Viszont ne feledkezzünk meg a munkakutyákról, és, hogy vannak fajták, amiket kimondottan 1-1 munka elvégzésére tenyésztettek ki, ez általában jobban is megy nekik, egy véreb pl ami kilómétereken át követi a vadat, vagy egy egy pásztor kutya fajta, aminek szinte tanítani sem kell a nyáj terelését... ilyen megközelítésben sokkal jobbnak tartom a fajta tisztákat, mety egyszerûbb meghatározni, milyen munkára milyen eb kell, míg egy keverék/korcs esetében ez igen zsákbamacska.
egyébként én egy gyönyörû roti, és egy roti-tacskó keverék boldog gazdija vagyok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!