Most komolyan miért nyugtatgatjátok magatokat hogy panelban jó sorsa van egy közép vagy nagy testű kutyának?
Aki nem tudja levinni a kutyáját 1x sem vagy csak 1x az valószínűbb,hogy nem vállal kutyát.
De az is lehet,hogy egy másik család tag leviszi.
Nekem is jött össze úgy dolgom,hogy felhívtam a húgomat,hogy vigye le,mert később érek haza.Probléma megoldva.Nem másra hárítom a felelősséget,csak ha van lehetőségem,hogy más is levigye aki éppen otthon van,akkor miért ne. Én is leviszem az ő kutyáját,ha épp úgy van dolga,a kutyák ugyan úgy napi 3x vannak lent.
Általában mindenki olyan fajtát választ amelyiknek kitudja elégíteni az igényeit.
Érdekes,én Pesten éltem 40 évig,és a nap minden szakaszában,munkaidőben is láttam elég sétáltatott kutyát.Van ennek több oka:
-nem mindenki dolgozik azonos műszakban
-vannak munkanélküliek és egyéb inaktívak,ráérnek
-vannak olyanok,akik szabin vagy betegállományban vannak stb.
Nem tudom,merre laktál,én a belvárosban,de itt a nap 24 órájában mindig találkozni lehet kutyással.Úgyhogy az az érv is kilőve,hogy reggel meg este sétálhatnak csak a kutyák.
Itt falun meg gyakorlatilag soha.
A legnagyobb testű-bundájú, valamint a legkisebb-legrövidebb szőrű kutyákat leszámítva MINDEGY, hogy hol tartja az ember a kutyát, mert a kutya jó élete a GAZDÁN múlik csak és kizárólag.
A kevés kivétel: csivavát, rövid szőrű tacskót, vizslát kint tartani még hőszigetelt házzal IS állatkínzás, semmi szőrük nincs. Másik oldalról bernáthegyi, kau, káj, sharp, újfoundlandi panelban nem jó választás, még ha van is 1-2 kivételes eset. Ismerek fundit panelban...naponta párszor körbesétálják vele a telepet, leginkább pórázon, mert kanokra támadna...elődje idején született gyerek a családban, a kutya a szőrtengerben nőtt fel, lévén nem lehet ekkora kutya után mindig-minden szőrt eltüntetni...ő pedig a kis hely miatti mozgáshiány következtében lett beteg a hátsó lábaival....
Ezeket leszámítva a napi séta-tanítás-játék-foglalkozás a lényeg, nem a négyzetméter.
Laktam fél évig panelban kis testű idős kutyával, napi 3 óra minimum meg volt, ami a sétát-tanítást-játékot-futtatást-úszást illeti. Ez TÉLEN IS MEG VOLT. Most roti-nj keverékkel kertes házban vagyunk, napi 2 séta van (vannak időszakok, mikor csak egy, de az is kitesz 2-t), összesen 3-5 óra időtartamban, ahol leginkább szabadon van, úszik-labdázik-frisbeezik-fut-ás-felfedez-bandázik, tehát AKTÍVAN, ÉLMÉNYDÚSAN telik! Ősztől kora nyárig éjjel bent aludt, azóta kivágtam a kertbe, mert ott hűvösebb van éjjel, valamint a Dunától rohadt büdös...de nappal szokott bent hűsölni, ki-be jár a nyitott ajtón.
A környéken szerencsére egyre több kutyát sétáltatnak, sokat csak jó időben hétvégén.
Van mégis RENGETEG, hol csak kerti "dísz" a kutya foglalkozás nélkül kis kennelben, láncon vagy előkertben.
Ahogy rengeteg kutya csak a panel tömbjét sétálja körbe naponta jó esetben 3-szor, rossz esetben 2-szer pórázon, pedig az út túloldalán a hatalmas zöld Duna-part 6 km hosszan, és a kutya ott se járt soha :O
Vagy ugyan lent vannak időben elég sokat, de gazdik ülnek a padon, kutyák meg csak unatkoznak...
Egyik se elégíti ki a kutya igényeit!
Annyiban van igazad kérdező, hogy ha a gazdi 8-10 órát nincs otthon, akkor a kertben a kutya azért fel tudja találni magát, járkál, áshat, házat őrizhet, legelhet, gyíkra vadászhat ...és igen, ÜRÍTHET, amit a panelban nem lehet...bár sok kis testű alomra csinál :(
Kinti-benti tartás a legelőnyösebb...de mai fejjel nézve, ha olyan lehetőségem lesz, akkor ha nem leszek itthon, a kutya NEM lesz a kertben....megmérgezik, ellopják, lefújják, nem is tud pihenni...vagy tök elzárt kennel, vagy lakás...
Kérdező!
Most komolyan miért nyugtatod magad, hogy a kutyáknak jó sora van kertesben?
,, Egy kutyának például egy német juhásznak nagy szenvedés ha 8:00 tól 17:00 ig egyedül van egy lakásban 50négyzetméteren'
Ez igen te írtad. Kiragadtál egy egész életből egy részletet.
Na figyelj:
Egy nj kutyának szerinted csak az aszenvedés hogy 8 tol 17 ig békésen alszik amíg várha a gazdit.
De az már szerinted helyén való, hogy láncon vergődik egészéletében, aztán egyszer csak elszakad a lánc, átugorja a kerítést, és az utcán kiharapja egy kislány vállát dühében aki éppen hazafelé tart a sulibol. Ezt nem kitaláltam, hanem pár éve történt az utcánkban......
De úgy látom szerinted ez helyén való dolog, mert ugye balesetek mindig történnek......
Tényleg mond már meg, hogy amelyik kutyát leviszik télen sétálni meg a dolgát végezni , az nem mozog? Igen nagy a hőingadozás, de te azt hiszed hogy fáznak?
Javaslom nézzél már meg pár filmet a sarkvidékről! Ha kint nem mozogsz, fázol, álmos leszel, és ott fogsz elpusztulni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!