Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Ma már senki nem tart kinn...

Ma már senki nem tart kinn kutyát és macskát?

Figyelt kérdés
Csak az a jó gazda, aki mindent alárendel az állatainak?
2014. máj. 31. 16:55
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

Az az igazság, hogy évekig panelben éltem, és így nem akartam kutyát tartani. A lakásunk nem igazán állatbarát, ráadásul szeretem a tisztaságot és a rendet. Ettől függetlenül van olyan barátnőm, akinek macskája van, de a padlóról lehetne enni, olyan tiszta a lakása, igaz,hogy naponta porszívózik. Több barátunknak kutyájuk van, szintén panelben, de mégis engedelmes, jól nevelt kutyusok, akikkel rengeteget foglalkoznak. Viszont épp a fenti ismerősömnek gyönyörű kertes háza (volt), de szülei halála után csak az állatoknak él, a kutya összerágta a koloniál bútorokat, a könyveket, minden csupa kutya és macskaszőr, mivel eladta a porszívót, hogy ne zavarja a hang az állatokat, iszonyú bűz van, a 9 (!) éves kutya benn intézi el a dolgát újságpapírra, stb. Szegény kutya ha kimegy a kertbe, 2 perc múlva már behívja, mert nem szeret nélküle lenni.

Szóval nekem ez az abszolút negatív példa. A hab a tortán, hogy újabban egerek is vannak a házban a macska mellett.

Szóval a mi kutyánk (német juhász) és macskánk a kertben lesz, naponta sétáltatjuk, de sokat fogjuk vinni vízpartra is. Szerintem nagyon sok kertben élő állat gazdája is foglalkozik a kutyájával.

2014. máj. 31. 21:31
 22/31 anonim ***** válasza:
68%

"Én egyik tartásmódot sem ítélem el,"

'Sajnos itt nálunk vidéken rengeteg az olyan kertes házban élő kutyatartó, akinél a kutya csak amolyan "riasztórendszerként" funkcionál,'

'Ugyanakkor a legtöbb panelkutyást is felelősséges kutyatartónak ismertem meg,'

Ja persze nem ítéled el egyik sem, csak épp azt mondod hogy szinte mindenki aki kint tartja rossz, a panelkutyások meg szinte mind tökéletesek. Ez mi ha nem elítélés? Mégis honnan kerül elő az a sok problémás kutya ha a panellakók mind olyan normálisak?

2014. máj. 31. 21:33
 23/31 anonim ***** válasza:

19-es vagyok.

Kedves 22-es, ha végig olvastad, amit írtam, láthattad, hogy mindkét tartásra írtam ellenpéldát is, valamint az általam leírtak az én környezetemben történõ kutyatartást tükrözik. Nem ítélem el egyiket sem, ha te nem így látod, ez akkor is így van.

Szerinted pedig csak a panelkutyások kutyái lehetnek problémásak? Ha egy kutyával nem foglalkoznak, problémás lesz, függetlenül attól, hogy kertben vagy lakásban tartott. Tény, hogy egy lakásban tartott kutyára több idõt kell fordítani, ahogy mellette a lakás tisztántartására is, de úgy gondolom (magamból kiindulva), ez nem kivitelezhetetlen. Pontosan te vagy az, aki ítélkezik a panelkutyások felett.

2014. máj. 31. 21:45
 24/31 anonim ***** válasza:
100%

Én a kinti-benti tartás híve vagyok, szerintem ugyanolyan szüksége van a kutyának a friss levegőre-mozgásra mint arra, hogy a gazdájával legyen és néha csak heverésszen a lába mellett.

Az én kutyám kinti kutya, a szüleim nem szeretnék beengedni a lakásba (hosszúszőrű) és ezt tiszteletben tartom amíg velük lakok, majd ha lesz saját lakásom, beengedem. Ennek ellenére van saját kennelje, ha vihar van és fél bejöhet a lépcsőházba, minden nap sétáltatom és 1-2 órát vagyok kint vele, tanulunk-játszunk-más kutyákkal játszunk a közeli lakótelepen.:) Szerintem így nincs ezzel gond.

A sufniban "nevelt", ugatós idegbeteg kutyákkal viszont már van, és az a szomorú, hogy ez a gazda hibája.

2014. máj. 31. 22:14
 25/31 anonim ***** válasza:
39%

Engem nem érdekelnek a panelkutyások, engem az idegesít, hogy már ott tartunk a benti tartást gondolják a csodaszernek. Bent van? Csak jó lehet (ne zavarjon, hogy ugyanannyi problémás kutya van, de inkább egyre több, vagy hogy ott sem csökken az állatkínzás ahol mindenki bent tartja, vagy hogy hány olyan hír van ahol szobából mentenek ki állatokat...). Kint tartod? Csak rossz lehet! Még akkor is ha esetleg az a kinti kutya egy kiemelkedő egyed, míg aki leszól, az még behívni sem tudja a sajátját... Vagy amikor közlik velem, hogy nekem sosem lehet olyan jó kapcsolatom a kutyámmal, mert kint tartom (ami nem igaz, mert bejöhet). Mégis hogy jönnek ehhez? Nagyon unalmas, és a legtöbb kérdésnél ezt lehet megfigyelni. Múltkor emlékszem szinte meglincseltek valakit, mert a kiskutyáját kint szándékozik felnevelni a kezdetektől úgy hogy mindene megvan. Hát hogy képzeli?? Szerencsétlen állatot örökre megnyomorítja, hogy nem feküdhet a gazdája mellet amíg az a tv-t bámulja.... De legalábbis 6 hónapos koráig egy ágyban aludjon vele, különben állatkínzó.... Pontosan úgy van ahogy mondod, attól lesz problémás, ha nem foglalkoznak vele. Nem attól, hogy hol tartják.

Amúgy meg kinek mi a nehéz. Szerintem bent tartani sokkal könnyebb egy állatot. Aki bent tartja, annak nhéz megitélni, hogy mennyit foglalkozott az állattal, hiszen egész nap eyütt annak és ez olyan illúzót kelt mintha már csinált is volna valamit, pedig ez még nem minőség. Aki kint tartja és jó gazda akar lenni, annak viszont hóban fagyban esőben kint kell lenni vele, nem lehet az, hogy együtt ülnek a tv előtt a fűtött szobában.

2014. máj. 31. 22:16
 26/31 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy gondolom, a lakásban tartott kutyát is le kell mozgatni esőben/szélben/fagyban/hóban, legalábbis én, akármilyen rossz idő van, vagy akár én érzem magam akármilyen rosszul, kötelességemnek érzem, hogy ugyanúgy lefárasszam a kutyámat (mind fizikailag, mind szellemileg), hiszen felelősséget vállaltam érte, és azért, hogy minden körülmények között kielégítem az ő igényeit. Őt pedig nem érdekli, hogy milyen idő van, mozogni szeretne, szóval én személy szerint akkor sem ülök vele a fűtött lakásban, hanem megfogom magam és elviszem sétálni.
2014. máj. 31. 22:44
 27/31 anonim ***** válasza:
Mindkét fajta tartási módot lehet normálisan is csinálni meg ész nélkül is. Aki panelban lakik,annak nyilván először is a kutya igényeit kell figyelembe vennie már a fajtaválasztásnál,gondolok itt arra,hogy pl egy nagy térigényű pásztorkutyát ne akarjon a földszinti kétszobásba besuvasztani és ez fordítva is igaz,kizárólag kertben való tartásra sem alkalmas egy kicsi,aljszőrzet nélküli,rövidszőrű kis társasági kutya. Attól még,hogy valaki állatot tart a házban,akár kertbe való kijárással,akár panelban,nem feltétlenül kell kosznak és szőrnek lennie mindenhol,továbbá egy jól nevelt,egészséges,szobatiszta kutya nem fogja a dolgát a lakásban végezni. Az összes többi,a szőr eltakarítása,a porszívózás,felmosás,stb.pedig már a gazda dolga,van,aki erre igényes és van olyan is,aki kevésbé. Anno párom mesélte,hogy volt egy haverja,akihez végül már alig jártak,mert két német juhászkutyája volt a házban,minden tocsogott a nyálban,szőrben,büdös volt,a kutyák pedig még neveletlenek is voltak,állandóan felugráltak az emberre,a tiszta ruhát is összekenték,kár is volt normális ruhát oda felvenni. Ez az egyik véglet,míg adott a másik is,ahol ha kell,napi szinten porszívóznak,takarítanak s szinte meg sem lehet mondani,hogy állat van a háznál. Én egyébként azon a véleményen vagyok,hogy akár kutyáról,akár macskáról legyen szó,mind jobban érzik magukat az ember közelségében,valamint mélyebb,jobb kapcsolat is alakítható ki azzal a jószággal,amely állandóan a gazdája közelében van,ugyanakkor vannak kutyafajták,amelyeket egyszerűen nem lehet házban tartani. Nekem kuvasz keverékem van,illetve egy erdélyi kopó jellegűm,mindketten csak kinti kutyák,bármennyire is szerettem volna,ha bejárósak,szüleim nem engedték,s végül kint ragadtak,egyedül nagyon hideg téli estéken engedjük be őket az előtérbe. Az a tény viszont,hogy én szeretném,hogyha bent is lennének (természetesen rendszeresen takarítva utánuk,mert elég kényes vagyok a rendre és a tisztaságra),önmagában kevés. A kopóm 10 éves múlt,annyira megszokta már a kint létet,hogy becsábítani is alig lehet,8 éves kuvaszkám pedig fajtájából adódóan is szabad,hatalmas térben érzi csak jól magát. Ha néhanap be is jött a fenti okokból,vagy pl bent aludt a szobámban,fürdés után(évi max.kétszer hobbi osztályban szoktam nevezni kiállításon,olyankor megfürdetem előző este,s akkor már tisztán,bent alszik velem az ágyon),akkor is mindig csak az ajtót leste,mikor mehet,szaladhat ki újra,pedig imád velem lenni,de a ház egyszerűen kevés neki. A kutya-gazda kapcsolat szempontjából és az együtt töltött idő jelentős növekedése miatt szerintem az a legjobb,ha az embernek kertes háza van,ahol a kutty kedve szerint bent is,kint is lehet s így nem szorul kizárólag ki a kertbe,de nem is csak benti,napi 1-2-3 óra friss levegőn való tartózkodással.
2014. jún. 1. 01:38
 28/31 anonim ***** válasza:
74%

Szerintem a kutya úgy tud a legjobban megvédeni bármit ha ott vagy vele. Amikor te a meleg lakásban eszed pl. karácsonyi menüt, szól a zene vagy a tv, vagy éppen beszélgetsz, a kutya odakint hiába is próbál jelezni úgy se veszed észre. Egy kutyát simán ki lehet nyírni. Lemérgezik, leszúrják stb. De te tudod.....

Macska:

Nem értek egyet a macskák kint tartásával! Tudod milyen bosszantó amikor a palántákat kitirampolja, vagy éppen beleszarik a kertbe te meg belelépsz? Számtalan esetben volt már példa rá hogy a szomszéd macska a kertünkben garázdálkodik. Nem haragszok rájuk, nem tehetnek róla, hogy idióta a gazdájuk.

Nálunk a két macska ivartalanítva élik benti életét és érdekes módon köszönik szépen jól vannak. Nem fáznak, nem bolhásak, nem férgesek, és nem kell fip fertőzésben meghalniuk.

Nem zavarja a szomszédokat , nem kapja el egy kutya se.

2014. jún. 1. 06:54
 29/31 anonim ***** válasza:
Szeerintem meg kell találni a középutat. Egy normális ember, a kutyát tart, tartsa társként. Én, ha lenne kutyám, ki nem bírnám, hogy míg én bent lófrálok, végzem a dolgom, ő kint legyen. Aludjon kint, legyen kitiltva 1-2 helységből, de a kutya a gazdi mellet szeret lenni, főleg, ha egyedüli kutya. Ha valaki azon az állásponton van, hogy a kutyának kint a helye, akkor ennyi erővel tarthatnak egy hordós is láncrakötve az udvar végében, ahova egyszer kimegy kibassza neki a maradékot az ebédből és gyorsan távozik. Legyen egy kutyának házőrző szerepe, legyen az udvar ékessége, akkor is a gazdi mellet a helye nap közben. Nekünk sajnos nincs kutyánk, de keresztanyámék is úgy tartják, hogy a kutya nap közben az alsó szinten bárhol lehet, fel nem szabad neki menni, éjszakára pedig a garázsban van. Az a jó a kutyának, ha szabadon járkálhat ki be. De valószínáleg nem fog ő elmenni a gazditól.
2014. jún. 1. 08:23
 30/31 anonim ***** válasza:

Szerintem az emberek túlságosan el vannak kényelmesedve. A kutyát bent kell tartani, mert neki így a jó! De mi van ha mégsem? Ha mondjuk valakinek van két gyönyörű nagy komondora, akkor tartsa panelba napi több óra sétával, vagy tartsa kertes házba? Igazából egyik se, mert azt kell nézni, hogy a kutyának mi a jó és nem az embernek, a komondorok például tanyákon, hatalmas területeken érzik magukat a legjobban. (és nehogy most valaki fent akadjon a komondorokon mert ez csak egy példa)

Szerintem nem kéne folyton csak előítéletekkel élni.

Én mint mondtam kint tartom a kutyáim, napi több óra foglalkozással, de boldogok, és én hiába szeretném (de nem is szeretném) hogy bent legyenek ha nekik nem ez a jó.

Sok barátom bent tartja a kutyáját, mert panelban élnek, de azok a kutyák alkalmasak arra, és foglalkoznak velük rengeteget, hatalmas sétákra viszik őket egy rétre ahol póráz nélkül szaladhatnak.

Nekünk még soha sem volt ebből a két tartásmódból probléma, mert megértettük, hogy ez a legjobb a kutyáknak.

Azok akik minden áron rá akarják erőltetni a saját igazukat a másikra tévednek.

Mert ugye ilyenkor van az, hogy a kinti kutya láncon van nem etetve, a benti meg mindent összepisil séta nélkül.

De egyik sem!

2014. jún. 1. 10:17
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!