Ti olvassátok az A Kutya újságot? Tudtatok erről? Mi a véleményetek?
Mostanában is felmerült a kötelező póráz téma. Ezzel kapcsolatban idézném a márciusi szám 42. oldalának egy részét:
" A 41/2010. (II.26.) kormányrendelet előírja a póráz használatát közterületen, a szigorított szabálysértési törvény viszont nem. Segítene az értelmezésben?"
"... azzal, hogy az új szabálysértési törvény tényállásai közé került be a veszélyeztetés kutyával tényállás, megszűnt az azonos szinten álló jogszabályok közötti ellentmondás, és mivel a törvény magasabb rendű jogszabály, mint a kormányrendelet, így álláspontom szerint jelenleg jogszerűen nem bírságolható senki azért, ha belterület közterületén póráz nélkül sétáltatja a kutyáját." Dr. Ruzsek Róbert
Ugyanez vonatkozik az önkormányzati rendeletekre, tehát hiába mondja az önkormányzat, hogy márpedig kötelező a póráz, nem az.
Akkor ezek szerint már lassan két éve közterületen lehet póráz nélkül sétálni (mivel a törvény 2012 áprilisában lépett hatályba - 2012. évi II. tv. 193. paragrafusáról van szó). Akkor meg miért mondják itt sokan még most is, hogy kötelező a póráz?
ma 20:28
Ez nem újdonság. Évtizedekkel ezelőtt, a törvény megszületése előtt is ez volt a szabály.
04-04 21:32
Csakhogy az önkormányzatok jogot kaptak saját szabálysértési rendeletet készíteni. Jó pár fura dolgot beletettek helyenként. Legtöbbjük azonnal a kutyákat vette első helyre.
dehogynem, életszerű, kicsiként az utcánkba költözött egy család, akik hoztak magukkal egy kisebb vérebet, kis keverék kutyus
kiskorom óta imádom a kutyákat, soha egyet sem cukkoltam vagy bántottam, mióta az eszemet tudom, mindig is volt kutyánk
egyik nap anyával jöttünk haza a suliból, megyünk a járdán, épp elhaladnánk az újonnan beköltözött család kerítése mellett, mikor a kutya úgy gondolta, hogy megugat, az ugatással még nem is lett volna probléma, csakhogy annak a fenevadnak kifért a feje a kerítés alatt (nem tudom, hogy erre hogy sikerült rájönnie), és majdnem megkapott, ha ijedtemben nem ugrok arrébb, most lenne egy szép kis harapásnyom a lábamon
a másik, ez a szomszédommal történt: sétáltatta a yorkiját egy kerítés mellett a járdán, mikor egy németjuhász a fejével átnyúlt rajta, behúzta a kiskutyát és szétmarcangolta, amúgy erre a kutyára már több panasz is érkezett, mert folyton kidugta a fejét a kerítésen és próbálta megharapni a járókelőket
Melyik törvény adja a jogot az önkormányzatoknak?
Csak azért kérdezek ilyeneket, mert az a biztos. :) Holnap megpróbálom megkeresni.
Izé, kerítéses témához: érdekes és érdemes erről is beszélni, de nem itt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!